Zelení podpořili pochod Dost Basta Enough a upozorňují na pogromy na ukrajinské Romy

04.08.2018 11:50

Strana zelených důrazně upozorňuje na 4 protiromské pogromy, které se odehrály v posledních 6 týdnech na Ukrajině. Tyto rasisticky motivované útoky navíc proběhly na veřejných místech a jednou dokonce za přihlížení ukrajinské policie. Připravily o život nejméně jednoho člověka a desítky lidí byly zraněny.

Zelení podpořili pochod Dost Basta Enough a upozorňují na pogromy na ukrajinské Romy
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

„Odmítáme jakékoliv projevy rasismu. Osobně jsem rád, že jako místostarosta Prahy 7 mohu pozdravit a přivítat účastníky pochodu Dost Basta Enough. V dobách, kdy prezident, premiér či pan Okamura zakládají svou politiku na strachu lidí, je o to důležitější ukázat, že rasismum a předsudky vetšinová společnost nemá,“ říká Ondřej Mirovský, předseda Zelených v Praze, zastupitel hlavního města Prahy a místostarosta Prahy 7.

Zhoršující se situace Romů na Ukrajině není lhostejná mnoha občanům v České republice a připojili se k pochodu Dost Basta Enough, jehož cílem je upozornit nejen na rasisticky motivované násilí vůči Romům na Ukrajině, ale i na celkovou situaci Romů v Evropě.

„Pochod Dost Basta Enough pořádáme proto, abychom vyjádřili solidaritu obětem a zároveň nesouhlas s protiromskými náladami v Evropě,“ vysvětluje Michal Miko, pořadatel pochodu Dost Basta Enough.

Zelení ostře odsuzují násilí páchané na ukrajinských Romech a rovněž nečinnost ukrajinkých bezpečnostních složek, jejichž hlavním posláním by mělo být bránit životy a zdraví všech obyvatel Ukrajiny bez etnických rozdílů.

„Každá země Evropské unie má své rasisty, ale jen na Ukrajině mohou tito lidé hromadně a veřejně porušovat zákon a lidská práva. Pokud ukrajinská vláda nedokáže udržet rasisty v mezích zákona, pak se celá Ukrajina ocitá zcela mimo lidskoprávní rámec Evropské Unie,“ uzavírá Bronislav Tomek, vedoucí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených.

Mgr. Ondřej Mirovský, M.EM

  • SZ
  • Měníme klima v české politice!
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

4:32 Hájek (STAN): Nejúrodnější půda se už nebude plošně měnit v parcely pro obchoďáky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně půdy.