Zelení přišli s řešením, které Praze umožní obnovit koalici

22.04.2016 14:15

Bezprecedentní a ničím nezdůvodněný požadavek ANO a ČSSD, jímž tyto strany odmítaly návrat předsedy Strany zelených Matěje Stropnického do vedení hlavního města Prahy, ačkoliv potřebují i hlasy zastupitelů za zelené pro utvoření většiny, blokoval „pražskou vládu“ půl roku.

Zelení přišli s řešením, které Praze umožní obnovit koalici
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Zelení nakonec přišli s řešením, na němž se koalice shodla: s programovým návrhem, při jehož přijetí koalicí zváží zelení nahrazení Matěje Stropnického ve vedení města jiným zástupcem SZ. Tento návrh dnes ANO a ČSSD oficiálně akceptovaly.

Zelení prosadili následujících pět bodů, které koaliční smlouva dosud neobsahovala:

1/ Bude zajištěn trvalý každoroční příjem Fondu sociálního bydlení určeného na výstavbu bytů pro lidi, kteří nebydlí, příp. jsou ohroženi ztrátou bydlení, ve výši cca 600 milionů korun z výnosů hospodaření města s vlastním majetkem. Město přesoutěží soukromé firmy, které ho dnes nevýnosně spravují. Vzniknou pravidla, podle nichž budou byty z nové výstavby přidělovány.

2/ Vznikne mapa chybějící veřejné vybavenosti na území celého města (školy, školky, parky, komunikace, veřejná doprava, nemocnice atd.), která se poté stane závaznou součástí tzv. Územně-analytických podkladů, podle nichž rozhoduje stavební úřad o umístění nového developmentu.

„Zkráceně řečeno, kde bude infrastruktura chybět, úřad novou stavbu nepovolí, pokud se investor nezaváže plánovací smlouvou k její výstavbě,“ upřesnil Stropnický.

3/ Dvě procenta ze všech investičních prostředků města na výstavbu a rekonstrukce (cca z deseti miliard ročně, tedy 200 milionů korun) půjde na veřejné soutěže a realizace uměleckých děl ve veřejném prostoru (polovina na díla přímo související s touto výstavbou, polovina na díla volně umísťovaná).

4/ Skrze veřejnou architektonickou soutěž vznikne realizační projekt na konverzi Nákladového nádraží Žižkov na kulturně-vzdělávací centrum pro územní a stavební řízení.

5/ Město koupí a rekonstruuje pro potřeby neziskového sektoru objekt Kliniky. Do doby zahájení rekonstrukce bude sloužit iniciativě, která se o jeho renesanci zasloužila.

„Je-li už politika uměním možného, možné je tedy leccos, ne? Víc trvalého bych za jedno volební období ve vedení města prosadil těžko. Požádám tedy zelené, aby do něj pro ‘nepřekonatelný odpor’ navrhli za mne někoho jiného,“ uzavřel předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě