Zelení se coming outu nebojí, podporují Prague Pride 2013

15.08.2013 13:50

Strana zelených se i letos připojuje k podpoře 3. ročníku festivalu Prague Pride, který se koná od 12. do 18. srpna a vyvrcholí průvodem hrdosti v sobotu odpoledne v ulicích hlavního města Prahy.

Zelení se coming outu nebojí, podporují Prague Pride 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Prague Pride se během pouhých tří let zařadila mezi významné akce podporující práva gayů a leseb a Strana zelených bude opět součástí manifestace rozmanitosti. Členové SZ se budou aktivně účastnit reprezentativně zastoupené besedy o coming-outu v politice, která se uskuteční v úterý 13. srpna jako součást programu Prague Pride. Zároveň se zelení aktivně a výrazně zapojí do sobotního průvodu hrdosti.

Ochrana práv menšin je jedním z pilířů zelené politiky. Strana zelených trvale vystupuje proti všem formám diskriminace žen, cizinců, etnických menšin, sociálně slabých nebo zdravotně postižených. I přesto, že na první pohled u nás příslušníci sexuálních menšin nejsou diskriminováni, o jejich plné rovnoprávnosti však ani dnes nemůže být řeč.

"V oblasti práv sexuálních menšin jsme stále v půli cesty. Gayové a lesby stále nemohou společně adoptovat dítě ani potomka svého partnera či partnerky, lesbické páry nemají právo ani na umělé oplodnění, v případě změny pohlaví se Čech nebo Češka musí rozvést," vysvětluje Tomáš Průša, člen předsednictva SZ.

V úterý odpoledne se zástupci Strany zelených budou účastnit i diskuze Coming out a politika, která se koná v rámci oficiálního programu festivalu Prague Pride na Novoměstské radnici dnes od 14:00 hodin. Debatu bude přenášena on-line na internetovém serveru youtube: http://www.youtube.com/watch?v=IkAX-zyrZBU. V sobotu se Strana zelených zúčastní průvodu hrdosti, který vyjde z ulice Na Příkopě s cílem na Letenské pláni, kde se uskuteční hlavní koncert festivalu. V chill-out zóně naleznete také informační stánek Strany zelených, pro jehož návštěvníky je připraven soutěžní kvíz o právech lesbian-gay-bisexual- transgender osob. Na závěr budou v souladu s tématem Prague Pride, coming-outu, na Letenské pláni symbolicky vypuštěny balónky s osobními přiznáními jednotlivých účastníků.

"Pojďme společně oslavit právo menšin být svobodně sami sebou. Hodnoty, jež jsou typické pro klasické rodiny, jsou stejně zásadní i pro rodiny nespočtu homosexuálních párů, jež je ovšem vinou chybějící legislativy v této oblasti nemohou naplňovat," uzavírá předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.