„Stejně si to prosadíme.“ Zamítnutí peněz pro Prague Pride: Víme, co se dělo

14.03.2024 4:44 | Komentář

Výbor pražského zastupitelstva pro kulturu nepodpořil dotaci pro Prague Pride z rozpočtové kapitoly turismu. Zastupitelka Hana Třeštíková, která dotaci prosazovala, hovoří o ostudě. A přímo na jednání prý neudržela nervy.

„Stejně si to prosadíme.“ Zamítnutí peněz pro Prague Pride: Víme, co se dělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní Hana Třeštíková

„Je rok 2024 a kulturní výbor magistrátu neschválil dotaci pro Prague Pride v rámci podpory cestovního ruchu,“ tweetovala v úterý rozčíleně zastupitelka za Prahu Sobě Hana Třeštíková.

Nařkla zástupce koaličních ODS a KDU-ČSL, jejichž zástupci prý hlasovali proti, a Piráty, kteří na jednání výboru nedorazili, tím pádem se nepodařilo sehnat dost hlasů. A rovněž Jiřího Pospíšila z TOP 09, který prý byl přítomen, ale „ani nehlesnul“.

„To je zase ostuda,“ rozčílila se bývalá radní pro kulturu, že duhový průvod nebyl uznán za turistické lákadlo hodné veřejné podpory.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15674 lidí

Že je „pochod hrdosti“ menšin pro Prahu turistickým přínosem, je některými zdůrazňováno od dvou covidových ročníků 2020 a 2021.

Při tom prvním zmíněném byla přiznána milionová dotace, větší než kdy dříve, i když akce kvůli pandemické uzávěře proběhla jen ve formátu on-line, bez velkého průvodu, bez setkání a dalších akcí. Dotace byla navíc přiznána dodatečně, protože na podzim 2019 spolek nestihl zažádat v oficiální termínu. Pomohla jim právě Hana Třeštíková, tehdejší radní pro kulturu.

Ta hned v první Prague Pride ve funkci společně s primátorem Hřibem nechala na magistrátu vyvěsit duhovou vlajku (poprvé v historii) a vyznala se: „Chodím na Prague Pride každý rok a těším se do průvodu i letos. Chci žít ve městě, kde každý může žít beze strachu a cítit se přijímaný.“

„Živnostníci nám odpadávají jak hrušky, služby závislé na turistickém ruchu kolabují, ale pražští zastupitelé podpoří zbytný pochod. Je až s podivem, že někdo takovou reprezentaci podporuje,“ poznamenala k tomu na twitteru Eva Hrindová z hnutí Naštvané matky.

O rok později dotace ve výši 650 tisíc neprošla. „Zastupitelstvo hl. m. Prahy dnes neschválilo můj návrh na podporu festivalu Prague Pride. Chyběly hlasy opozičních ODS a ANO, ale také bohužel koaličních zastupitelů z řad TOP 09 a STAN. Je to smutná vizitka těchto stran,“ tweetovala tehdy Třeštíková, která opět byla navrhovatelkou.

„Prague Pride není pouze pro LGBTIQ komunitu, ale přináší úžasný program pro celou Prahu, miliony do cestovního ruchu a můj oblíbený čas v roce,“ bouřil se tehdy Kryštof Stupka, duhový aktivista a zaměstnanec Evropského parlamentu. A vybízel tehdejšího primátora Hřiba, aby to napravil.

Důvodem bylo, že k hlasování o této položce se zastupitelstvo po celodenním jednání dostalo až k půl jedné v noci, kdy už řada zastupitelů tehdejší koalice, duhovému průvodu nakloněných, odešla spát.

Kromě toho spolek Prague Pride čerpá na další své aktivity částky v milionech. Například i na projekt Jsme fér, který provádí s pěti dalšími neziskovkami a který má za oficiální cíl lobbovat mezi poslanci za tzv. manželství pro všechny.

Její rozčílení ale krotí Jiří Pospíšil, náměstek pro kulturu, kterého ParlamentníListy.cz oslovily: „O žádné schválení nebo neschválení dotace se nejednalo. O samotné dotaci rozhoduje zastupitelstvo na základě usnesení Rady. V tomto případě se jednalo o stanovisko výboru, kde každý člen má právo vyjádřit svůj názor,“ sdělil Pospíšil pro ParlamentníListy.cz.

Podle informací z jednání výboru, potvrzených z několika zdrojů, bylo původně v plánu schválit dotaci na Prague Pride 2024 skrytě v balíku s dalšími turistickými pobídkami.

Proti tomu se ale postavil předseda výboru, lidovec Jan Wolf, který navrhl a prosadil vyčlenění této dotace k separátnímu hlasování.

Třeštíková měla lidovci v rozčílení říci něco ve smyslu, že „za ty roky by už taky mohl změnit názor“, ale hlasování proběhlo.

Podle našich zdrojů hlasoval proti dotaci Jan Wolf a zástupce SPD; zastupitel ODS se měl zdržet hlasování. Pro malý počet přítomných ale dotace na Prague Pride nebyla schválena.

Rozčílená Hana Třeštíková měla podle informací z jednání pronést, že v zastupitelstvu to stejně projde.

„Přestože se s jejich stanoviskem neztotožňuji a dotaci podporuji, nevidím důvod skandalizovat a útočit na ty, kteří mají jiný názor,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jiří Pospíšil.

„Je dobré zmínit, že se jedná o veřejné peníze a na ty nemá žádný projekt, tím pádem ani Prague Pride, automatický nárok,“ dodává radní pro kulturu.

„Budeme muset počkat, jak rozhodnou zastupitelé hlavního města,“ uzavírá.

Pirát Adam Zábranský k tomu na síti X napsal, že je především trapné, jak to konzervativci vždycky vytáhnou z balíku turistické podpory a chtějí hlasovat odděleně.

Hlavní je, co k tomu řekne zastupitelstvo, a tam to jako vždy podpoříme. Ale teda je to trapný (trapné je ostatně každý rok i projednání na zastupitelstvu, kdy to na vyžádání konzervativců hlasujeme odděleně),“ tweetoval radní.

V loňském roce kolem Prague Pride proběhl menší spor v rámci vládní koalice. Zatímco Zdeněk Hřib každý rok vyvěšoval na celý týden duhovou vlajku z balkonu magistrátu, jeho nástupce Bohuslav Svoboda z ODS neakceptoval všechny nápady, co by v Praze mohlo být o srpnovém „Pride týdnu“ v duhovém. A schytal to.

„ODS vadí duha. Z rozhodnutí primátora Svobody Praha během Pridu nenaváže na některé symbolické kroky: Město letos nevyvěsí v ulicích duhové vlajky, neosvítí Petřínskou rozhlednu duhovými barvami, ani nepřemaluje přechod na Mariánském náměstí,“ psal novinář Filip Titlbach.

Hana Třeštíková dokonce Svobodu obvinila, že nechce vyvěšovat duhovou vlajku z magistrátu. To primátor popřel.

Loňská Prague Pride nakonec proběhla s nejvyšší politickou záštitou, když v čele průvodu z Václaváku na Letnou pochodoval nejen náměstek primátora Hřib, ale i první vicepremiér Rakušan a ministři Bartoš a Lipavský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

nedivím se, že v čele průvodu šel Ropušan, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNe-ovčanka , 14.03.2024 7:31:20
je to největší k..... z vlády. Mají děti v ulicích opravdu koukat na zvrhlé obnažené idioty? Normální lesby a gayové se většinou od podobných zvrhlostí distancují právem. Ve všech hlavních městech tyto šílené pochody zakázali, jen my jsme takoví dementi a pořád musíme dávat světu vědět, co jsme za zrůdy. Dokazuje to i to, že jako jediná vláda v Evropě sháníme pro UA munici a dále naše peníze z daní dáváme proti vůli občanů na fašistický a zkorumpovaný stát, kde se většina "pomoci" rozkrade !!!! Chce se mi zvracet.

|  26 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…