Zelení v Litoměřicích: Otázka je, koho lze za opozici považovat...

02.11.2015 21:12

Uběhl první rok od komunálních voleb. Zelení v Litoměřicích dostali dva mandáty (s výsledkem 7,33%), skončili však v opozici. Jestli to je špatné nebo dobré možná teprve ukáže čas. V každém případě skončily litoměřické volby hodně vyrovnaně. A to jak z hlediska dvou nejsilnějších stran ANO a ODS, tak i u ostatních subjektů, které skončily poněkud s odstupem.

Zelení v Litoměřicích: Otázka je, koho lze za opozici považovat...
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Co se změnilo? Skončila jasná převaha ODS. Alespoň v počtu hlasů a mandátů. Pravda je, že se ODS podařilo uhájit post starosty a místostarosty. Ale ztratila většinu v radě města a koalice je názorově dost nesourodá. Navíc má koalice převahu jediného hlasu. Otázka je, koho lze za opozici považovat. Už asi nelze komunisty, kteří dostali post uvolněného předsedy kontrolního výboru výměnou za hlasování na zastupitelstvu. Pro město a občany dost drahá pojistka.

Jak se chová koalice? Ze začátku dost přezíravě. V rozporu se svým prohlášením neschválila obsazení všech výborů a komisí zástupci opozice. Svým krokem nezařadit opoziční návrhy na program jednání zastupitelstva si vysloužila nominaci do soutěže „Zavřeno“. Zastupitelstvo je jednou za čtvrt roku místo 6 týdnů v předešlém období. Po roce je však koalice už leckdy vstřícnější a uvidíme, jaký to bude mít další vývoj.

Je Strana zelených v zastupitelstvu aktivní? Určitě ano. Na každém jednání předkládají nějaké návrhy usnesení a naši zastupitelé Petr Panaš a Jan Hrkal chodí na zastupitelstvo připravení. Ptají se, diskutují, interpelují, ale jednání neblokují. Nakonec byl schválen pouze jeden jejich návrh ze všech předložených. Ale nevzdávají se! Pracují i zelení zástupci v komisích rady města.

Otázka na Jana Hrkala: Jsi zklamaný, že zelení nejsou součástí koalice?

Odpověď: Samozřejmě že jsem – politika se dělá proto, abychom mohli realizovat náš program – to jde v opozici velmi ztuha a v Litoměřicích v současné době prakticky vůbec. Na druhou stranu jsem rád, protože cena, kterou bychom zaplatili za účast v koalici by byla příliš veliká – myslím tím ústupky a závazky – viz např. úloha komunistů v současném zastupitelstvu.

Otázka na Jana Hrkala : Jaký máš osobní pocit z jednání zastupitelstva a jak vidíš další 3 roky?

Odpověď: Zatím je to hra „arogance kontra obstrukce“, zatím nejhorší stav od roku 1990. Z naší strany je snaha jednat s koaličními zastupiteli tak, aby se mohlo nad problémy a rozvojem města diskutovat a hledat nejlepší řešení. Tedy – doufám, že se podaří bariéry překonat a zbývající tři roky budou dělné a prospěšné pro většinu Litoměřičanů.

Otázka na Petra Panaše: Jak vnímáš rozdíl jednání zastupitelstva jako bývalý tajemník a současný politik?

Odpověď: Rozdíl je to veliký a pro mne pozitivní. Mohu říkat co chci.

Otázka: Udělal bys něco s odstupem času jinak?

Odpověď: Ano. Hlasoval jsem pro zřízení uvolněné funkce předsedy kontrolního výboru. Myslel jsem si, že výbor konečně začne fungovat a svou činností městu ušetří peníze, což bude plat předsedy kompenzovat. Ale byla to chyba. Předseda nepracuje jak má, porušuje zákon a svou funkci nezvládá. Při hlasování jsem řekl, že je podmíněné. Budu se snažit své pochybení napravit.

Otázka pro oba : Může vůbec opoziční strana plnit svůj program, díky kterému dostala hlasy od voličů?

Jan Hrkal: Může. Není to však mnohdy vůbec lehké. Některé smysluplné návrhy bývají bojkotovány ne z věcného, ale politického hlediska. To je škoda. Čekají nás však další tři roky práce a věřím, že se nám podaří některé věci prosadit.

Petr Panaš: Určitě může. Má to mnohem těžší, chybějí hlasy k odsouhlasení. Ale zase nemusíme dělat kompromisy a politické dohody. A dobrá věc se nakonec prosadit musí. Byť to trvá déle. Chceme být nadále konstruktivní a realizovat maximum možného z našeho programu. A samozřejmě plnit úlohu opoziční, což je kontrola. I to se nám daří. Hodně se ptáme a na potenciální pochybení a nedostatky upozorňujeme. I v tom budeme pokračovat.

Výčet „zelených“ návrhů do zastupitelstva:

  • Jmenovité zveřejňování hlasování zastupitelů.
  • Úprava jednacího řádu zastupitelstva (s možností většího zapojení veřejnosti).
  • Deklarace proti prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji.
  • Zřízení pracovní skupiny pro převod Domova u Trati na město Litoměřice.
  • Zavedení participativního rozpočtování. Přistoupení k projektu elektromobility.

http://litomerice.zeleni.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…