Zelený starosta Mšena Martin Mach sbírá jedno ocenění za druhým

18.12.2015 18:47

Zelený starosta Mšena na Mělnicku Martin Mach nedávno zvítězil v prvním ročníku soutěže Komunální politik roku. V kategorii Ekologický projekt roku uspěl s projektem snížení energetické náročnosti mšenské základní školy.

Zelený starosta Mšena Martin Mach sbírá jedno ocenění za druhým
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Město nechalo budovu školy zateplit a zároveň vyměnilo staré kotle na hnědé uhlí kotlem na štěpku, kterou si samo z lesního odpadu a z odpadu z údržby městské zeleně vyrábí. Na platbách za energii tak Mšeno ročně ušetří 600 až 700 tisíc korun.

Projekt je jen jedním z mnoha důkazů, jakým způsobem Martin Mach už desátým rokem středočeské město vede. Na prvním místě jsou pro zeleného starostu zlepšení hospodaření města, životního prostředí a udržitelný rozvoj.

“Naše škola je největší v regionu a byla i největším zdrojem znečištění široko daleko. Měla instalovány tři kotle na hnědé uhlí a když se ráno zatopilo, tak to bylo vidět na kilometry daleko. Vypadalo to jako výbuch sopky,” říká Martin Mach (SZ).

Po letech úvah a průzkumů se město rozhodlo pořídit kotelnu na dřevní štěpku, kterou si město umí samo vyrobit. “Požadovali jsme, aby nový zdroj uměl spalovat štěpku až do velikosti 10 cm a do vlhkosti až 50 procent. A to proto, abychom byli schopni v jakémkoliv ročním období z městských lesů vzít klest a naštěpkovat ho. Podařilo se nakonec vybrat a instalovat kotel o výkonu 300 kW, což po zateplení, resp. snížení energetické náročnosti obálky budovy, úplně stačí,” uvádí zelený starosta. Výhodou nové kotelny je i moderní řízení, kdy je možné v případě problémů obsloužit kotelnu odkudkoliv, kde je připojení na internet.

Roční spotřeba energie na vytápění školy činila před zateplením a výměnou kotle 3002 GJ, nyní je to zhruba o 1700 GJ méně. Kromě úspor energie se snížila i produkce skleníkových plynů a dalších znečišťujících látek. Dříve kotelna vypouštěla do ovzduší asi 380 tun CO2 ročně, nyní je to o téměř 300 tun méně.

Větvemi ze svých zahrad přispívají na vytápění školy i sami obyvatelé Mšena. Město pro ně zajišťuje místo k odkládání větví, případně zařídí i odvoz. “Dnes prakticky nemusíme používat štěpku z klestu z lesní výroby, stačí nám větve, které za rok nasbíráme ve městě. Občané je rádi odloží a ještě mají hřejivý pocit, že pomáhají městu vytápět naši krásnou školu, na kterou jsme pyšní,” doplňuje zelený starosta. Město je tedy nezávislé na dodávkách paliva. Občasné přebytky štěpky dokonce umí i dobře zobchodovat.

Aby toho nebylo málo, získalo letos v září Mšeno cenu i od Nadace Partnerství v soutěži Cesty městy. V kategorii Liniová řešení zvítězilo s projektem rekonstrukce Boleslavské ulice, při které byly vybudovány špuntové zastávky, širší chodníky, živé ploty, úsporné diodové osvětlení či zpomalovací semafor před školou. Ulice, která je hlavním průtahem obcí, je nově také zcela bezbariérová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…