Zelinka (SZ): Kdy bude zákon o referendu?

22.05.2015 10:48

V současném Parlamentu jsou tři politické strany, které měly ve volebním programu slib zavedení všeobecného referenda jako prvku posílení přímé demokracie. Ve vládní koalici tuto ústavní změnu voličům slibovala ČSSD.

Zelinka (SZ): Kdy bude zákon o referendu?
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Také ve vládním programovém prohlášení rok a půl zpátky bylo deklarováno navržení ústavního zákona o referendu a lidové iniciativě. Od února 2014 však stále referendum uzákoněno nebylo a dva podané návrhy byly v minulém roce zamítnuty jak Vládou tak Poslaneckou sněmovnou.

První dva, zcela vyhovující, návrhy podané hnutím Úsvit a KSČM Vláda nepodpořila a ani Parlament je nepřijal. Vládní koalice ubezpečovala, že je to z toho důvodu, že podá vlastní návrh zákona o referendu, který ale dodnes nespatřil světlo světa. Dočkáme se jej někdy? Bylo by na čase.

Uzákonění celostátního referenda je důležitým krokem, který by neměl být stále odkládán a oddalován, zvlášť když je součástí předvolebních a povolebních slibů vládnoucích stran. Referendum by bylo logickým pokračováním dlouhodobého posilování prvků přímé demokracie, započatým již zavedením přímé volby prezidenta ČR v r. 2012.

Instituty lidové zákonodárné iniciativy a plebiscitu jsou běžné v západních demokraciích. Proč by nemohly být u nás? Jistě by zvýšily zájem lidí o dění ve státě, tím že by občané měli rozšířené možnosti jej přímo ovlivňovat.

Od vzniku samostatné ČR byla podána více než desítka návrhů. Neodkládejme již zákon o referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…