Zeman: Odporné barbarství teroristů z tzv. Islámského státu představuje vážnou hrozbu

14.12.2014 10:40

Společné tiskové prohlášení prezidentů Visegrádské skupiny, Rakouska a Slovinska

Zeman: Odporné barbarství teroristů z tzv. Islámského státu představuje vážnou hrozbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

1. Pan Miloš Zeman, prezident České republiky, pan János Áder, prezident Maďarské republiky, pan Bronisław Komorowski, prezident Polské republiky, pan Andrej Kiska, prezident Slovenské republiky, pan Heinz Fischer, prezident Rakouské republiky a pan Borut Pahor, prezident Slovinské republiky, se ve dnech 11. a 12. prosince 2014 setkali v Praze, aby zdůraznili úzké vazby mezi státy Visegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska, a diskutovali o spolupráci v různých oblastech společného zájmu.

2. Prezidenti hovořili o perspektivách spolupráce zemí V4 a Rakouska a Slovinska v oblasti rozvoje silniční, železniční, letecké a vnitrozemské vodní dopravy a v posílení energetické bezpečnosti ve střední Evropě. Rovněž si vyměnili názory na aktuální regionální a mezinárodní otázky, včetně krize na Ukrajině a expanze tzv. Islámského státu.

3. Během zasedání přítomní státníci vyjádřili svou podporu spolupráci mezi zeměmi střední Evropy na všech fázích přípravy a realizace konkrétních projektů v oblasti silniční, železniční, letecké, námořní a vnitrozemské vodní dopravy, energetické infrastruktury a rozvoje informačních dálnic, všude tam, kde existuje společný zájem jejich zemí. Prezidenti také zdůraznili význam investic do infrastruktury a shodli se na nutnosti mobilizace dalších finančních nástrojů v této oblasti.

4. V této souvislosti prezidenti vyzdvihli význam úzké spolupráce na realizaci projektů v rámci transevropských dopravních sítí (TEN-T), a to zejména co se týče severo-jižního směru s jasným zaměřením na Baltico-adriatický koridor. Cílem je přitom podpořit ekonomický růst a tím zvýšit podíl regionu na prosperitě a konkurenceschopnosti celé Evropy.

5. Prezidenti poukázali na význam Dunaje coby vnitrozemské vodní cesty s velkým potenciálem do budoucna, mimo jiné i z hlediska udržitelnosti životního prostředí. V návaznosti na tuto diskuzi prezident České republiky představil svým kolegům projekt kanálu Dunaj-Odra-Labe a jeho očekávaný pozitivní přínos regionu. Prezident Slovinské republiky pak zdůraznil význam přístavu Koper pro země regionu.

6. Lídři šesti středoevropských států věnovali značnou část svého setkání problematice energetické bezpečnosti. Vyzdvihli nutnost dalšího úsilí o diverzifikaci energetických zdrojů a cest. Prezidenti potvrdili společný zájem na urychlení plánování a výstavby hlavních projektů energetické infrastruktury, včetně severojižního plynárenského propojení. Prezident Slovenské republiky se dotkl nutnosti vybudování plynových interkonektorů na hranicích mezi Slovenskem, Maďarskem a Polskem.

7. Prezidenti si během setkání vyměnili názory na situaci na Ukrajině. Přivítali jednak svobodné a transparentní parlamentní volby uskutečněné v říjnu, jednak nedávný vznik ukrajinské vlády. Vyjádřili nicméně hluboké znepokojení nad pokračujícím násilím ve východních částech země. Prezidenti vyjádřili svou podporu udržitelnému politickému řešení krize, které musí být založeno na zachování ukrajinské nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti. Prezidenti také zdůraznili význam provádění potřebných politických a ekonomických reforem na Ukrajině a vyjádřili připravenost je podpořit. Prezidenti podporují nedávné stanovisko ministrů zahraničních věcí V4 k situaci na Ukrajině.

8. Prezidenti jednali i o situaci v Iráku a Sýrii, kde teroristé z tzv. Islámského státu kontrolují velké části území. Jejich odporné barbarství způsobuje obrovské utrpení místních obyvatel a zároveň představuje vážnou hrozbu pro celý civilizovaný svět. V této souvislosti prezidenti ocenili úsilí Globální koalice na obranu proti islámskému státu v Iráku a Levantě (ISIL).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.