Zeman: Požadavek na toto zvýšení poslaneckých platů považuji za nenažranost

02.12.2014 9:31

Projev prezidenta republiky při setkání s krajskými zastupiteli

Zeman: Požadavek na toto zvýšení poslaneckých platů považuji za nenažranost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, dámy a pánové,

jsem velice rád, že jsem v kraji, který můj přítel, Michal Hašek, považuje za nejúspěšnější kraj v České republice. Je sice pravda, že mi to říkají všichni ostatní hejtmani a jak by neříkali, ale na druhé straně kraje máme hodnotit podle reálných výsledků a protože jsem bývalých ekonom, tak jako jeden z těchto výsledků bych uvedl nejenom to, co říkal pan hejtman, to znamená dvě stě milionový přebytek krajského rozpočtu, při jistě velmi obtížných podmínkách sestavování rozpočtu, ale také čtyři sta milionů, které byly, jak jsem byl informován, věnovány navíc na investiční výstavbu. Protože kraj, který jenom rozdává nejrůznější sociální dávky, může být krátkodobě populární, ale pokud za ním nic nezůstane v podobě investic, tak ta popularita časem opadne.

Seznámil jsem se velmi podrobně s projekty nejenom dopravních, ale i dalších staveb, které jsou v gesci kraje, včetně nově vybudovaného domova důchodců, protože i o důchodce mám přirozený zájem na této investiční aktivitě a mohu Michalu Haškovi jenom blahopřát. A aby to blahopřání nebylo formální, rozhodl jsem se, protože je předseda asociace krajů, jmenovat ho svým poradcem pro regionální rozvoj. Myslím si, že lepší osobu na toto téma nelze najít. 

A teď problémům, které už nejsou tak příjemné, ale o kterých si také musíme popovídat. Komunální volby přinesly určité politické zemětřesení. A to nejenom v Brně, přinesly je i do dalších významných měst České republiky, a reakce na toto zemětřesení může být dvojí. Buď prohlásit, že ti kdo proti nám uspěli, jsou političtí zločinci anebo přemýšlet o vlastních chybách. Dávám samozřejmě přednost druhému způsobu, protože vymlouvat se na úspěchy oponentů je přiznání vlastní slabosti.

Každá politická strana by měla projít po těchto komunálních volbách svojí sebereflexí a udělat si poctivou analýzu toho, co dělala dobře, ale také, co dělala špatně. Víte, že některé strany v komunálních volbách používaly tématiku, která se hodí spíše do celostátních, a právě tyto strany nejméně uspěly. To znamená volební kampaň šitá na míru a hledající právě návrhy konkrétních akcí pro rozvoj kraje je vždy úspěšnější než kampaň, která jenom kritizuje své odpůrce a nepřináší sama nic nového.

Chtěl bych na dálku, protože se s ním setkám až večer, blahopřát i novému primátorovi města Brna panu Vokřálovi a připomenout jeho slova, která doufám budou platit, a sice že jediná bariéra mezi koalicí a opozicí by měla být ulička mezi sedadly těchto zastupitelů. Bude-li se tímto principem řídit, myslím si, že to povede k dobré spolupráci, protože každá opozice je, jak kdysi říkal jeden politik „rozum zadarmo". Rozum, který se projevuje nejenom v kritice předkládaných názorů, ale také v předkládaných alternativách.

Chtěl bych tedy popřát krajskému zastupitelstvu, aby se v poněkud změněných podmínkách po komunálních volbách dokázalo spojit ve svém úsilí v rozvoji tohoto kraje s nově zvolenými komunálními zastupitelstvy, bez ohledu na jejich politické složení, protože žabomyší války, samozřejmě do politiky patří, zejména té centrální.

Poslední poznámka. Považuji za svoji povinnost dříve, než to sdělím na mítincích s občany, říci Vám, že nesouhlasím s tím, aby v době, kdy všichni hledáme každou korunu, kterou bychom věnovali na užitečné investiční akce, rostly poměrně závratným tempem platy poslanců a senátorů. A jste první, komu říkám, že zákon o čtrnáctiprocentním zvýšení těchto platů budu jako prezident republiky vetovat. A to bez ohledu na to, zda toto veto bude nebo nebude Poslaneckou sněmovnou přehlasováno.

Myslím si, že jsou tady tisíce regionálních a komunálních zastupitelů, kteří jsou odměňováni podstatně hůře a přitom pracují podstatně lépe, než někteří naši poslanci a senátoři. A i když jsem občas kritizován za používání vulgárních výroků, chtěl bych Vám říci, že požadavek, na němž se dohodli všechny poslanecké kluby, tj. požadavek na čtrnáctiprocentní zvýšení platů, považuji za nenažranost. Nevím, jestli slovo nenažranost patří do seznamu vulgárních slov, ale používám ho zcela úmyslně, protože se domnívám, že poslanci, kteří před Vámi vystupovali ve volební kampani nikdy ve svém programu takový požadavek této platové úpravy neměli. A přikláním se k názoru, že poslanci a senátoři by měli dýchat se svým národem, že pokud si zvýší platy, mělo by to být o oněch tři a půl procenta. To znamená stejně, jako se zvyšují platy pracovníků veřejného sektoru. Říkám to proto, protože otázka odměňování politiků je otázka, která se vždy řeší až po volbách, protože před volbami se jí nikdo neodváží zdvihnout.

A závěrem bych chtěl popřát krajskému zastupitelstvu a krajské koalici, která jest příkladem, jak dvě strany v radě mohou opravdu dobře spolupracovat, aby obstálo i v budoucích krajských volbách a aby bůh a všichni svatí, aby tato koalice v čele s Michalem Haškem dále pokračovala.

Děkuji Vám za Vaši pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Brno, 1. prosince 2014              

  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích