Zeman: Prezident má skládat účty a spíše naslouchat než mluvit

13.09.2013 16:21

Projev prezidenta republiky před tiskovou konferencí k ukončení třídenní návštěvy Pardubického kraje.

Zeman: Prezident má skládat účty a spíše naslouchat než mluvit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dovolte mi, abych na Vás, pane hejtmane, navázal. Tuto informaci (darování dýmky hejtmanem Pardubického kraje) publikoval deník Právo. Dokonce i publikoval moji odpověď, kde jsem panu hejtmanovi poděkoval, ne dnes, ale asi před dvěma dny, za předání dýmky ani jedno ani druhé není pravdivé, což potvrzuje můj laskavý názor na česká média. Pro doplnění uvádím, že dýmku mi věnoval ve skutečnosti asi před týdnem pan ministr životního prostředí Podivínský, když jsme spolu sázeli Sekvoj vždyzelený v lánském parku. Takže to máme asi vyřízené účty s médii, pane hejtmane a teď můžeme přejít k podstatně důležitějším věcem.

Chtěl bych jak panu hejtmanovi a jeho týmu, tak svému týmu v čele se šéfem Protokolu Jindřichem Forejtem, velice poděkovat za skvěle odvedenou práci.

Myslím si, že to bylo užitečné z mnoha důvodů. Říkal jsem na oněch opravdu zaplněných náměstích, že prezident má skládat účty a spíše naslouchat než mluvit. Skládal jsem tedy účty. V některých případech mě vítaly transparenty politických odpůrců, těm jsem vlídně vzkázal, že mi trochu připadají, jako japonští vojáci, kteří v době kdy skončila druhá světová válka, zůstali zapomenuti v džungli a ještě několik let v té džungli bloudili, aniž by si všimli, že válka skončila.

Teď neprobíhá žádná prezidentská kampaň, nemá tedy cenu bojovat proti mně a nemá cenu, aby to bylo heslo jakékoli politické strany. Doufám, že některá hesla budou duchaplnější.

Na druhé straně právě dnes zde byla asi tisícovka lidí, když odečtu školní mládež, jsem viděl opačný transparent „Děkujeme prezidentovi za svržení vlády", takže jsem naopak tohoto nositele transparentu taktně upozornil, že vláda Petra Nečase se svrhla sama a já jsem pouze zabránil jejímu pokračování.

Daleko důležitější, než tyto, řekněme problémy, jsou podle mého názoru konkrétní návštěvy závodů. Prezident má navštěvovat jak závody prosperující, jako byl např. závod na výrobu lokomotiv nebo autobusů, tak závody neprosperující, jako byla Pardubická Explosia. A protože má podle Ústavy právo konzultovat s jednotlivými ministry, mám právo brát podnikatele do svých podnikatelských misí, chtěl bych Vám na závěr říci, že zůstanu u svého principu. To znamená, na podnikatelské mise se mnou pojedou, budou-li si to přát a oni si to přejí - manažeři těch prvních dvou zmíněných závodů. A nepojede se mnou žádný manažer závodu, který je ztrátový a který nedokáže ten závod dobře řídit. Oddělit úspěch od neúspěchu je stejně důležité, jako oddělit pravdu od lži, ať už se to týká maličkostí typu této dýmky, za kterou ještě jednou panu hejtmanovi děkuji, anebo uvádění počtu občanů na náměstích, které byly, podle zaměření tisku, dvakrát nebo třikrát nižší než byla reálná skutečnost.

Děkuji Vám za pozornost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.