Zeman: V Bruselu jsem loboval za zmírnění tabákové směrnice a nestydím se za to

16.10.2013 16:03

Projev prezidenta republiky během setkání s hejtmanem a zastupitelstvem Středočeského kraje

Zeman: V Bruselu jsem loboval za zmírnění tabákové směrnice a nestydím se za to
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane hejtmane, vážení členové krajského zastupitelstva, vážení hosté,

chtěl bych poděkovat za pozvání do Středočeského kraje, ne jenom jako zdejší rodák, ale jako člověk, který je přesvědčen, že prezident nemá být uzavřen, ať už na Pražském hradě nebo na lánském zámku, ale že má co nejčastěji jezdit mezi občany a ne jenom říkat svoje názory, ale především vnímat názory lidí a tlumočit tyto názory jak vládě, tak budoucímu Parlamentu. A proto je můj program nikoli nabitý, ale naplněný právě setkáními s občany šesti měst.

Samozřejmě vím, že Středočeský kraj má daleko více významných měst než šest, proto jsem slíbil panu hejtmanovi, že podobně jako u jiných krajů navštívím i střední Čechy za rok znovu, abych se seznámil s tím, co se podařilo zlepšit, a případně, což doufám, že se nestane, co se zhoršilo. Zhoršením mám na mysli například otázku nezaměstnanosti. Jsem si vědom toho, že je to okrajový problém právě pro tu část Středočeského kraje, která objímá hlavní město, ale už zdaleka to není okrajový problém pro vzdálenější okresy.

Nikoli proto, že jsem kuřák, ale pro to, že jsem pokládal za užitečné usilovat o zaměstnanost ve Středočeském kraji, jsem nedávno v Bruselu loboval za zmírnění tabákové směrnice a nestydím se za to. Naopak pokládám to za jednu z povinností prezidenta. Podobně jako když navštěvuji zahraniční země a beru s sebou vždy velmi početnou podnikatelskou delegaci. Během poslední zahraniční návštěvy v Izraeli se podařilo uzavřít řadu užitečných kontraktů, které pomohou jak českým exportérům, tak naopak izraelským investorům u nás. Měli jsme pracovní jednání, na kterém bylo šedesát našich podnikatelů, včetně středočeských, a asi sto dvacet izraelských podnikatelů. A protože Izrael je technologická velmoc a my máme zájem, aby se zde především zakládaly výroby s vysokou přidanou hodnotou, tak jsem rád, že i tato akce, podobně jako tabáková směrnice, skončila pro Českou republiku dobře.

Předpokládám, že během své návštěvy se setkám s významnými osobnostmi kraje, setkám se s významnými podnikateli, ale i s odboráři. Možná, že víte, že v mém poradenském týmu expertů je jak předseda odborové konfederace, tak prezident Svazu průmyslu a dopravy, takže je to taková malá tripartita. Byl bych velmi rád, kdybych měl možnost obdobná setkání absolvovat i na úrovni Středočeského kraje.

Dovolte mi na závěr Vám prozradit, že až budu 28. října udělovat státní vyznamenání, tak jednou z vyznamenaných bude ta, která je se Středočeským krajem spjata svým dílem. Je to Marie Uchytilová-Kučová, sochařka a autorka památníku lidických dětí, které zatím nikdo státní vyznamenání nedal, ač si ho zasloužila mnohonásobně více, než někteří jiní vyznamenaní. Tuto chybu bych rád napravil.

Snažím se, aby návštěva prezidenta u nejrůznějších podniků a u nejrůznějších měst byla vyjádřením podpory tomu, čemu někdy říkám ostrovy pozitivní deviace. Skončil bych tím, že jsou i ostrovy negativní deviace a teď kupodivu nebudu mluvit jenom o novinářích, budu mluvit o tom ničemovi, který jednu ze soch dětí z památníku lidických dětí nedávno ukradl a kterého se bohužel ještě nepodařilo dopadnout. Až sem přijedu za rok, budu potěšen, když mi sdělíte, že ten člověk, který sochu dítěte ukradl, je za mřížemi.

Děkuji Vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hrad.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…