Zeman: Vyvstal nový nepřítel. Terorismus, jehož nejviditelnější formou je islámský fundamentalismus

02.04.2014 13:00

Projev prezidenta republiky u příležitosti otevření výstavy o česko-srbské vojenské spolupráci

Zeman: Vyvstal nový nepřítel. Terorismus, jehož nejviditelnější formou je islámský fundamentalismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Vážený pane ministře, dámy a pánové,

přinesl jsem několik desítek fotografií, na nichž jsou zachyceny společné manévry tehdejší československé a jugoslávské armády v dobách tzv. Malé dohody. Na hrudích mnoha srbských generálů je na těchto fotografiích vidět nejvyšší československé vyznamenání Řád Bílého lva. Malá dohoda byla tehdy dojednána proti obnově rakousko-uherského mocnářství a především proti maďarské iredentě.

Historie je někdy ironická, protože ten, koho pokládáte za hlavního nepřítele, se časem stane nepřítelem vedlejším a na jeho místo nastoupí nepřítel zcela nový. Tímto nepřítelem pro oba naše státy se stalo nacistické Německo a my jsme bohužel nenašli ani odvahu ani sílu, abychom se proti tomuto nepříteli dokázali postavit.

Chtěl bych nesmírně ocenit hrdinství srbské armády v boji proti německým okupantům a zcela úmyslně říkám srbské, nikoli jugoslávské armády. Chtěl bych ocenit i úspěšný partizánský boj, který začal již v době, kdy se zdálo, že nepřítel opravdu vítězí na všech frontách. Nicméně historie je opět ironická, vyvstal nový nepřítel. Tímto společným nepřítelem euro-americké civilizaci je mezinárodní terorismus, jehož nejviditelnější formou je islámský fundamentalismus. Nepodceňujme toto nebezpečí už proto, že je dobře finančně zabezpečeno, zejména z prodeje narkotik. Nedávno jsem se vrátil z Afghánistánu, kde čeští vojáci spolu se svými spojenci bojují proti Tálibánu, nicméně Tálibán má v oblastech, které ovládá, významnou ekonomickou podporu, protože produkce opia se v těchto oblastech zvýšila zhruba desetinásobně, a to ještě nemluvím o financování některých režimů prostřednictvím odnímání lidských orgánů a jejich zpeněžování.

Chtěl bych proto s Vaším dovolením a s dovolením pana ministra obrany otevřít tuto výstavu jako vzpomínku na statečnost a současně jako upozornění, že stále nežijeme v bezpečném světě a že to, co dnes nejvíce potřebujeme, jsou právě stateční lidé.

Děkuji Vám za pozornost.

Miloš Zeman, prezident České republiky, Bělehrad, Srbská republika, 1. dubna 2014

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: zemanmilos.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…