Zemánek (ČSSD): „Ojebané“ stavebnictví

21.02.2017 6:33

Konstatování Jiřího Rusnoka o české ekonomice: Nejsme tygrem. Růst při plné zaměstnanosti je slabý. Jednu bariéru jsme si dál prohloubili a to je neschopností realizovat jakékoliv větší investiční projekty. V dobách takto příznivých z hlediska snadnosti a dostupnosti financování investic jsme neudělali reálně nic v doplnění, dostavění dopravní infrastruktury! Obecně se to dá shrnout pod kvalitu vládnutí, kvalitu správy země. To je naše velká bolest. To je věc, která se kumuluje napříč těmi vládami uplynulých dvaceti let.

Zemánek (ČSSD): „Ojebané“ stavebnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Za účasti představitelů politického života, odborníků a veřejnosti proběhla dne 15. února 2017 v sále 205 ve Sněmovní 1 v Praze 1 konference „Fiskální politika a multiplikační efekt" zhodnocení a vize pro aktivní státní politiku. Pořadatelem byla Ekologická platforma Zvonečník a Masarykova demokratická akademie pod záštitou poslance Robina Böhnische. Moderoval a přednášel Jiří Jakl. Tematicky byly přednášky členěny do bloků Fiskální politika – cesta k nové ekonomice a Multiplikační efekt u různých druhů investic a pobídek.

Zhodnocení a další vizi pro stavebnictví jsem se pokusil zúčastněným osobám přiblížit ve svém příspěvku „Význam stavebních investic", kde jsem poukázal na jeho nedobrý trend, uvedl příčiny krize a možnou nápravu. Mohl jsem tak navázat na své osobní dlouholeté zkušenosti, které již řadu let uveřejňuji k diskusi ve svých tezích k situaci ve stavebnictví, v celé řadě článků od chemie, energetiky počínaje a dopravou či automatizací a telematikou konče. Jelikož stavebnictví patří mezi významná odvětví ekonomiky a stavební produkce je považována za indikátor jejího významu, není mi lhostejný dvouciferný propad stavební produkce inženýrského stavitelství, když ČR zaznamenává hospodářský růst. Z podkladů SPS ČR vyplývá, že stavebnictví má ve své produkční činnosti řadu vazeb na jiná odvětví jako na dodavatele potřebných surovin, výrobků, energií, dopravy, služeb a pod…

Podle rozsahu těchto vazeb, tj. konkrétní poptávky a také rozsahu své vnitroodvětvové kooperace, dochází v produkci stavebnictví k větším či menším vyvolaným zakázkám vůči dodavatelům a při růstu produkce subdodavatelů k významnému multiplikačnímu efektu. Kvantifikace multiplikátorů vychází z údajů Národních účtů ČSÚ. Příslušný multiplikátor se pro odvětví stavebnictví dlouhodobě pohybuje v úrovni 3,2 – 3,3. Znamená to konkrétně, že každá realizovaná 1 mld. Kč stavební produkce v podobě stavebních investic vyvolává v daných letech (včetně transformační role zahraničního obchodu) celkový nárůst produkce (hrubého obratu) v národním hospodářství ve výši 3,2 – 3,3 mld. Kč. Stavebnictví je v ČR velmi významným odvětvím z hlediska podílu na celkové zaměstnanosti. Propad stavební produkce způsobil pokles zaměstnanosti v odvětví ke konci II.Q 2016 ve výši 7,8%, což v kontrastu se stavebním boomem na Slovensku je alarmující.

Mluvit proto o zajištění dynamického a vyváženého rozvoje České republiky se zřetelem na kvalitu života a životního prostředí, když chybí dopravní a technická infrastruktura v případě Prahy SOKP či MO a v případě Brna Velkého městského okruhu je přinejmenším troufalost a licoměrnost!

Svádět do nekonečna neúspěchy na předcházející vládní kabinety, nedostatečnou stavební legislativu, na roztroušenou pravomoc v oblasti řízení investic a výstavby, absenci digitalizace procesu výstavby od územní a projektové přípravy, rozpočtování, schvalování staveb, řízení výstavby, archivaci, ale i následnou správu budov a uplatnění těchto principů, zejména u veřejných stavebních zakázek zákonem včetně rekvalifikace zaměstnanců, jak jistě uznáte ve světle stavebního boomu na Slovensku nebudě férové. Stačilo by pravidelně ze strany MD kontrolovat a vyhodnocovat plnění termínů uvedených v přehledu investorské přípravy staveb, které mají předpokládané datum zahájení realizace v letech 2016 až 2018 a jejichž stavební náklady přesahují 300 mil. Kč (usnesení vlády č. 430/2016), při zavádění moderních metod v přípravě i realizaci staveb používat metodu BIM, zavést její povinné použití při zadávání a realizaci veřejných zakázek od roku 2018 místo času stráveného při určování výše odměny za dobře vykonanou práci u představitelů MD či ŘSD.

O nutnosti vytvořit podmínky pro zavedení konceptu Stavebnictví 4.0 do praxe je to obdobné jako u naléhavosti dneška a to načrtnout obraz budoucí společnosti se všemi klady a zápory a naznačit, jak ekonomika bude reagovat na změny. Dle prof. Sekerky to značí navrhnout opatření pro dobře fungující stát. Cílem rozhodování státních orgánů v ekonomice je udržovat reprodukci, případně rozvoj a odstraňování nepříznivých jevů a procesů v národním hospodářství. To však nenastává automaticky. Existující škodlivé jevy a procesy nevyvolávají procesy pro jejich odstraňování. Proto neexistují automatické mechanizmy nastolující požadované cíle. U dlouhodobých plánů je nutné zachování jejich kontinuity při změnách volených orgánů.

To znamená, že zákony a dokumenty týkající se státu a jeho řízení, musí být dlouhodobě platné. V našem případě to budou podzimní volby 2017. Poslední možností zvrátit nedobrý vývoj našeho stavebnictví, zejména inženýrského stavitelství, je Fórum českého stavebnictví 2017 pořádané dne 7. března 2017 v Clarion Congress Hotelu v Praze. O tom, že panelové diskuse budou bouřlivé svědčí účast Dana Ťoka, ministra dopravy ČR na jedné straně a Václava Matyáše, presidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR pod dohledem Bohuslava Sobotky, premiéra ČR a Andreje Babiše, vicepremiéra a ministra financí ČR na straně druhé. Tuto odbornou událost si nenechám ujít a přijedu z výstavby obchvatu Žiliny, kde v současné době pracují desítky kolegů stavařů i z důvodu propadu stavební produkce v ČR. Registrovat se můžete na www.construction21.cz, kde naleznete veškeré informace o akci i podmínky účasti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…