Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví – blamáž

05.02.2020 10:41

V současné době kulminuje aféra kolem informačního systému elektronických vinět zadávaného SFDI a následného odvolání JUDr. Vladimíra Kremlíka z postu ministra dopravy ČR. Dopravní hlášení na fb profilu se odmlčelo patrně na delší dobu a o tom, že personální agenda v gesci dopravy je řešena metodou „pokus omyl“ nepochybuje v ČR snad již nikdo.

Zemánek (ČSSD): Teze k situaci ve stavebnictví – blamáž
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Ale vraťme se do r. 2012, kdy v květnu proběhlo na GŘ ŘSD za masívní účasti expertů mimořádné jednání pracovní skupiny nové technologie a telematika s tím, že na ŘSD chybí jednotící strategický dokument vycházející z nových požadavků na členské státy Unie/Direktiva 40/2010/EU o rozvoji ITS kladených a bude nutné v urychleném režimu projednat a následně zpracovat ucelený koncepční materiál „Konceptuální projekt realizace dopravně-telematického systému nad dálnicemi, rychlostními komunikacemi a silnicemi I. třídy“.

Tato koncepce dopravní telematiky by měla řešit důležité oblasti dopravní telematiky, především systému pro sběr, vyhodnocování a distribuci dopravních informací, řízení dopravního proudu, mýto, vážení, SPZ, aj…. Přítomný zástupce MD oponoval, že koncepce rozvoje ITS byla zpracována a schválena vládou již v lednu 2009 v rámci dokumentu „Strategie inovačních technologií v dopravě (INOTECH)“. Jednalo se o základní dokument, který stanovuje rozpracovat základní úkoly státním organizacím resortu dopravy a doporučuje krajům a statutárním městům včetně hl.m. Prahy spolupracovat s MD na realizaci úkolů INOTECH.

Mezi základní úkoly INOTECHu, které schválila vláda pro oblast dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy patřilo: vytvoření plně funkčního národního centra pro řízení dopravy, vytvoření podmínek pro propojení centra národního řízení dopravy s regionálními centry řízení dopravy, navázání spolupráce Národního dopravního informačního centra s obdobnými centry se sousedními zeměmi, dále vytvoření podmínek pro vznik informačního systému o stavu povrchu vozovky na důležitých částech pozemních komunikací, o jízdních časech(dojezdových dobách), pro realizaci dostatečné sítě informačních tabulí (ZPI+PDZ) pro řidiče a liniové řízení dopravy, rozšíření systému RDS-TMC pro distribuci dopravních informací řidičům.

Přítomný zástupce MD zmínil požadavek na závaznost koncepčního dokumentu i pro silnice tř. II a III. Byla navržena a odsouhlasena iniciace expertní skupiny MD, která měla mezi MD a ŘSD, kraji a městy uvedený koncepční materiál MD připomínkovat a podílet se rovněž na zadávacích podmínkách VŘ pro ITS. Byl zmíněn požadavek na jednotný datový protokol a uzákonění standartů prostřednictvím MD.

V mezičase vznikly technické podmínky TP 182 Dopravní telematika pozemních komunikací s účinností od 11/2016 volně dostupné ZDE, dne 1. října 2018 vstoupil v účinnost zákon č. 193/2018 Sb., kterým byl mimo jiné novelizován i zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, kde v § 38a–38d je zakotvena problematika kontrolního vážení, ale klíčový TP 184 Systém hospodaření s pozemními komunikacemi na portálu ŘSD není ani po letech veřejnosti volně přístupný. O tom, že se od r. 2009 na dopravě točíme v bludných kruzích pořád dokola, může posloužit odkaz ZDE … a máme přitom navíc, jen chtít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…