Zimola (ČSSD): Mít Třeboňsko v UNESCO by bylo skvělé, ale po zkušenostech s českokrumlovskou točnou...

04.05.2015 17:28

Případný zápis už třetí památky na jihu Čech do seznamu UNESCO, konkrétně pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví, by potěšil hejtmana Jiřího Zimolu. Zároveň je podle něj třeba ale zohlednit i možné negativní dopady tohoto kroku, podobně jako se tomu už řadu let děje kvůli umístění otáčivého hlediště v Českém Krumlově.

Zimola (ČSSD): Mít Třeboňsko v UNESCO by bylo  skvělé, ale po zkušenostech s českokrumlovskou točnou...
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

„Mít třetí lokalitu na území kraje zapsanou v UNESCO by bylo určitě skvělé. Na druhou stranu se ale obáváme, aby kvůli tomu nebyl omezován každodenní život v této oblasti,“ uvedl Zimola. „Těší mne proto, že stejný názor zastává i ministr životního prostředí Richard Brabec, se kterým jsem na toto téma v pondělí 4. května jednal,“ dodal hejtman.

Podle Zimoly bude určitě nutné, aby se k zápisu třeboňské lokality do UNESCO vyjádřili i tamní obyvatelé, ale i profesní a zájmové svazy, jako jsou myslivci a rybáři. „Obávám se, že kauza otáčivého hlediště v Českém Krumlově nám ukazuje, že nesmlouvavé názory památkářské obce mohou zmrazit jakékoli jiné aktivity. A určitě si nepřejeme, aby k tomu došlo právě na Třeboňsku,“ zdůraznil hejtman.

Už nyní zde panují přísná opatření

Zimola zároveň připomněl, že místní rybniční soustava je bezesporu unikátní, a proto tu již dnes kvůli ochraně přírody panují přísná opatření. „Otázkou tak zůstává, nakolik by zápis do UNESCO a zvýšená památkové péče více omezovaly hospodaření v lesích nebo na rybnících,“ řekl hejtman. 

Nejvýznamnější technické a kulturní památky Třeboňska, které úzce souvisí s rybníkářskou tradicí, byly k zápisu na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO - pod názvem Třeboňské rybníkářské dědictví, oficiálně nominovány v roce 2003.

Kromě uvedeného tématu se diskuse mezi hejtmanem Zimolou a ministrem Brabcem točila kolem Plánu péče a odstraňování následků po letošní vichřici v Národním parku Šumava, či o tzv. kotlíkové dotaci, kterou již brzy ministerstvo vyhlásí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…