Zwyrtek (NEZ): Proč jsem podepsal kandidaturu Aleši Hušákovi?

20.08.2016 6:28

Odpověď zní - a proč ne? Senátu podobní solitéři jen prospějí, protože rozčeří těžce stojaté a zatuchlé vody.

Zwyrtek (NEZ): Proč jsem podepsal kandidaturu Aleši Hušákovi?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Stojaté a zatuchlé vody kšeftů s funkcemi, kabelkami a zakázkami. Česká politika jede se setrvačnosti. Často jí velí pánové, kteří nikdy nic jiného než politiku nedělali, a ztratili kontakt s realitou. Umí fráze, mají různé imaginární mluvčí, jde jim jen o sebe sama, a vydávají to za blaho nás všech. Svatá prostoto... 

O to více se však tito šíbři umí v politice pohybovat (vzpomeňme v tomto směru nepřekonaného zesnulého Stanislava Grosse), a jak jsem s Alešem Hušákem dlouhé hodiny hovořil, on o tom ví své - protože byl přímo v tom. Mezi politickými špičkami. A ví toho opravdu dost. Možná tak dost, že byl proto odejit. A aby to vypadalo hodně dobře (pro ty politiky), vytáhli na něho   hlavně ty miliony, které dostával. Ano, i miliony "přece berou"... Vzpomínáte na projev z Hrádku? Chci-li v České republice někoho "odstřelit", vytáhnu na něj jeho prachy. Nízké, ale fungující.

Žaloba, že poškodil dobré jméno sportu, byla zamítnuta. Tedy ti, co ji na něho podali, prohráli. Jasný výsledek. Je přitom zvláštní, že za poškození jména českého sportu nebyl zažalován třeba Stanislav Huml, který chtěl odebrat občanství Petře Kvitové. Patří se to po olympiádě v Riu připomenout. Máme prostě dvojí metr. Nezávislí se ale vždycky profilovali jako hnutí, které nedá na výkřiky mocných, a nestaví se do role soudce, který sám nařkne a sám odsoudí. To ať si dělají média. Ovšem ta média, kterým se v posledních letech nedá věřit skoro vůbec nic. Nejsou nezávislá, a, s trochou nadsázky, aby se člověk dozvěděl podstatu, aby si koupil Blesk. 

Takže na slova politiků, bafuňářů (z nichž někteří dnes mohou za to, že na olympiádě nestartovala Sáblíková) a novin nedám. Šel jsem přimo ke zdroji, a ptal se. A dostával odpovědi. A ty mne přesvědčily, že mohu s klidem Angličana kandidátku JUDr. Aleši Hušákovi podepsat.  

Tím nechci říct, že je to nějaký beránek. Vůbec ne. Je to po čertech chytrý a sebevědomý chlap. Obchodník. Stratég. Který se s nikým a ničím nepáře a nepáral. Jako šéf musel být nepříjemný. Jako obchodní partner tvrdý. Historky, které mi popovídal, a ve kterých figurovala velmi známá jména, mne některé pobavily, jiné nadzvedly, z jiných mi bylo zle.  Ano, přišel si na miliony. Netají to. A byl jako generální ředitel možná opravdu diktátor. Ale to by dnes přece nemělo vadit - autokrata dnes máme i na ministerstvu financí, a někteří občané mu tleskají. A vadí někomu Čapí hnízdo? A kolik berou lidé ve státních firmách? Úplně stejně. Jen se o tom mlčí, aby se to mohlo vytáhnout, až se jich politikové budou chtít zbavit.    

Vyslechl jsem tedy mnoho. A pak si to přebral. A došlo mi to zásadní. 

Málokdo si to dokáže přiznat, ale Aleš Hušák dělal ve funkci generálního ředitele Sazky jen to, co mu všichni ti mravokárci politikové odsiouhlasili. A měli k tomu řadu důvodů, a já se jen těším, až o tom Aleš Hušák začne mluvit.  A protože já už vím, těším se, až se to budete dozvídat i vy. Není dnes asi v České republice člověka, který by o fungování politiky a jejího zákulisí věděl tolik, co Aleš Hušák. Byl s nimi v tom. Byl o mnohé žádán, a mnohé poskytoval. Sám se z toho měl nepochybně dobře, ale jiní ještě líp. Možná nastala doba, aby se lidé dozvěděli, jak to vlastně chodí. A musí o tom mluvit ti, kteří byli u toho. Proto vysílám do Senátu jednoho z nich. Aby nám všem otevřel oči.

Protože ti, kteří Hušáka kritizovali za to, že "i miliony berou...", jsou dnes v pozici onoho politika Milouše z Červeného hrádku. Mně až tak nevadí ti, kteří ty miliony berou, pokud jim je někdo legálně dal. Vadí mi ti druzí - co dnes křičí, a sami... Inu, včas se dozvíte.   

Já tomu jen pootevřel dveře. A čekám, co to způsobí. A toho rozhodnutí rozhodně po tom, co vím, nelituji. Protože vím, proč jsem ho udělal. 

Letošní senátní podzim bude prostě, narozdíl od léta, horký. A jsem rád, že v tom mám tak trochu prsty. A není to všechno - máme ještě dvě želízka v ohni. Ale o těch příště. 

Z Profilu autora na PL.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.