Zwyrtek (Nezávislí): V roce 2016 vytahovat jméno Adamec a KGB je trapné

01.05.2016 10:49

Jako byl trapný před časem útok Hutky na Nohavicu. Ti mravokárci by se však často sami "podělali", kdyby byli tehdy v kůži těch, na které ukazují.

Zwyrtek (Nezávislí): V roce 2016 vytahovat jméno Adamec a KGB je trapné
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Objevili jsme Ameriku. Bývalého premiéra Adamce prý vedla v seznamech KGB. Jak by ne - byl premiér a taková byla doba. Co však nechápu, je to, že se tato informace dostává ven po více jak 25 letech od listopadu. Poté, co bývalý premiér nežije, aby se mohl bránit. Poté, co je to už vlastně všem totálně jedno, protože máme a řešíme (nebo spíše neřešíme) jiné problémy. Kam je potřeba odvést pozornost? Jiný důvod to totiž nemůže mít.

My pamětníci víme, že by bylo spíše divné, že by v nějakých seznamech Adamec jako premiér země socialistického bloku nebyl. Jako je pravděpodobné, že někde vedli Klause pro pobyt jeho rodičů v zahraničí, Nohavicu, protože ovlivňoval masy lidí, a že by unikla pozornosti rodina současného ministra financí by byl taky zázrak. Ostatně vedli i Jiřinu Bohdalovou (která se očistila u soudu), zkrátka koho si zamanuli, toho někam napsali, a ti samozvaní hrdinové a mravokárci to dnes vytahují - ale to jen proto, že sami měli to štěstí a byli natolik bezvýznamní, že nikomu nestálo za to je samotné do nějakých seznamů psát.

Na dobu listopadu si vzpomínám docela dobře, i na to, že zejména díky Adamcovi, který jako první pochopil tepot doby, to tu neprobíhalo jako v Rumunsku - pochopil, že prohráli, podal ruku Havlovi (a to muselo být setsakra ponížení!), a zajistil vstup do nové doby bez výstřelu. Jistě - byl soudruh, ostatně jako mnozí jiní, co pak přijímali v nové době i vládní funkce. Ale byl soudruh, který, kdyby uměl hrát více divadlo a přetvařovat se, by byl lidmi opět vynesen nahoru. Nebyl ale pokrytec, zůstal sebou, včetně své víry v socialismus - proto odešel, ale odešel se ctí, že provedl zemi těžkou dobou změny systému. Respektive že nekladl změnám překážky v době, kdy jiní volali po povolání milicí a neobávali se ani střelby do lidí. Ostatně Adamce si vážil i Havel. Což je určitý signál.

Proto dnes, kdy být hrdinou je tak snadné, vytahovat jméno Adamec považuji za nízké a trapné.  Proč dnes? Proč Adamec? A kde ta informace byla doposud? Osobně považuji odvahu Adamce sednout si proti Havlovi a podat mu ruku pod desítkami fotoaparátů a kamer za velký státotvorný krok člověka, který pochopil dobu. O kom to dnes můžeme říct? Že chápe dobu?

Ze stejných důvodů jsem odsuzoval útok Hutky na Nohavicu - Nohavica tu byl, musel s estébáky žít a lavírovat, zatímco Hutka utekl za kopečky, a když se vrátil, a užil si svých pár minut slávy vedle Havla, zjistil, že neprodá ani setinu toho, co náš Jarek. A tak se mu trapně a nízce pomstil hnusnou písní. Od té doby považuji Hutku za symbol malosti, zbabělosti a závisti.

A obdobně - směřovat v roce 2016 (!!!!) pozornost na bývalého premiéra Adamce je stejně hnusné. Cítím to totiž podobně, jako se to říká při amerických svatebních obřadech - mluv teď, nebo mlč navždy. Tato informace měla svou historickou hodnotu, i když i tehdy relaitvní, tak do roku 1992. Pokud jsme ji neuměli sdělit tehdy, dnes už mlčme.

Jednak se už Adamec nemůže bránit, jednak i to by bylo v dnešní době zbytečná, jednak máme v politice za 25 let tolik gaunerů, kteří sice nebyli v žádných seznamech, ale měli by být zavřeni, až by zčernali, že po kom jít je určitě. Jenže do mrtvého se kope líp. Odvádět tedy dnes od skutečnýcvh problémů pozornost podobnými trapnostmi o seznamech KGB u člověka, díky kterému byla naše revoluce sametová, je výraz zoufalství, zbabělosti a malosti. A také neschopnosti - proč až teď?

Bylo mi dnes prostě trapně při čtení těch titulků, a v duchu jsem se Adamcovi omluvil - pane bývalý premiére, přijměte omluvu za těch pár idiotů, kteří si na vás chtějí po 25 letech udělat jméno. Je to hanebné.

A děkuji vám za samet. Krev, které jste na úkor své vlastní hrdosti a egu zabránil, by byla mnohem horší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…