Zykánová (TOP 09): Vyhláška pro psa nebo pod psa?

14.10.2015 22:58

Na pražském magistrátu čeká na schválení vyhláška upravující pohyb psů na veřejném prostranství.

Zykánová (TOP 09): Vyhláška pro psa nebo pod psa?
Foto: TOP 09
Popisek: Jitka Zykánová

Stručně řečeno zavádí povinnost držet psa na vodítku všude na území hlavního města kromě ploch vyhrazených k volnému pobíhání a stanovuje místa, kam pes vůbec nesmí vstoupit, ani na vodítku. Na rozdíl od mnoha jiných vyhlášek, které projdou v podstatě bez povšimnutí, tato právní úprava vzbuzuje u majitelů psů – a nejen u nich - velké vášně.  Proč, když v mnoha městech a obcích již podobné vyhlášky existují?  Jde o zásah do práv psů a jejich majitelů, anebo se díky vyhlášce konečně zamezí zraněním a občané se budou cítit bezpečněji?

Budou i nebudou. Už podle platných předpisů je dána téměř absolutní odpovědnost majitele za škodu způsobenou jeho psem. Psi v Praze jsou povinně označeni mikročipem nebo tetováním. Psi nesmějí do některých parků. Psi musejí mít v městské hromadné dopravě náhubky. Jejich páníčci mají povinnost sbírat bobky. A co? A nic. Psi pobíhají cedule necedule, v MHD si jezdí bez košíku, jejich držitele zhusta ani nenapadne enóno sebrat, ani když mají koše a sáčky na dosah ruky. Co změní vyhláška? Bez kontroly a citelných postihů za ohrožení nebo zranění psem bude bezzubá. Při vytíženosti městských policistů a jejich stálému nedostatku je to velmi pravděpodobné. Apelovat na ohleduplnost a zdravý rozum všech zúčastněných by bylo to nejlepší řešení, ale ruku na srdce – stačilo by to?

Samotnou vyhlášku, jak ji magistrát rozeslal jednotlivým městským částem, lze označit jedním slovem – odbytá. Na 28 řádcích obsahuje osm gramatických chyb, povícero terminologických nejasností a formulační skvosty typu: „…aby pes neohrozil ani neomezil třetí osoby nebo jiná chovaná nebo volně žijící zvířata.“ Tvůrci se zřejmě inspirovali názvem knihy „O mé rodině a jiné zvířeně“. A mimochodem – proč by pes nemohl omezit třeba divočáka, kterým se v Praze začíná líbit, nebo zahnat potkana? Jako základní pojem se definuje „volný pohyb“, ale v následujícím textu už se používá „volné pobíhání“. A jaký je rozdíl mezi „pod kontrolou“ a „pod dohledem“? Někdo měl tu vyhlášku zkontrolovat, nebo na ni alespoň dohlédnout. Radnice Prahy 4 to neudělala a poslal ji zpět bez upozornění na chyby. Navíc vyrobila další v přílohách, kde jsou špatně velká/malá písmena v názvech ulic a parků, chybný je také katastr u tří pozemků (Záběhlice místo Michle). 

Městská část Prahy 4 vymezila 51 ploch k volnému pohybu (nebo pobíhání ?) psů. Je to zcela jistě málo. Když už je pohyb psů bez vodítka takto přísně omezen, proč by se k jejich proběhnutí nemohla využít každá vhodná plocha, kterých by se našlo víc? Diskutabilní je omezení přechodu cyklostezky po dobu nezbytně nutnou.  Ale jak to udělat, když jediná cesta odněkud někam je zároveň cyklostezka (například podchod mezi Severní I. a ulicí Na Chodovci)? Cyklista se stává občanem první kategorie, chodec druhé (proti rozjetému cyklistovi nemá šanci) a pejskař třetí… Ze zákazu vstupu psů na pietní místa, jsou-li jimi myšleny i hřbitovy, je mi vysloveně smutno. Tak co s takovou vyhláškou? Ještě na ní pořádně zapracovat.

Jitka Zykánová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

18:09 Zábranský (Piráti): Pražské náplavky oživí otevřená keramická dílna v kobce 1

Návštěvníci pražských náplavek se mohou těšit na nové místo k zábavě, odpočinku a kreativnímu vyžití…