Babiš: V Parlamentu se producírují vykopávky a paraziti a léčí si své problémy. Žvaní se tam a předčítá se listina práv

15.05.2014 11:17

REPORTÁŽ Neobvyklý způsob besedy s občany musel údajně kvůli opozici zvolit předseda hnutí ANO, který avizoval svou účast na středeční besedě s kandidáty do Evropského parlamentu v Ostravě. Hovořil s nimi přes Skype a lidé ho mohli vidět na promítacím plátně.

Babiš: V Parlamentu se producírují vykopávky a paraziti a léčí si své problémy. Žvaní se tam a předčítá se listina práv
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš v Ostravě mluvil s lidmi přes Skype

Nabitý divadelní sál v ostravském Kulturním domě s rozpaky sledoval, jak si čtyři kandidáti do Evropského parlamentu sedají do připravených křesel, ovšem předseda hnutí Andrej Babiš, jehož účast byla avizována, mezi nimi nebyl.

Důvod vysvětlil lídr kandidátky Pavel Telička. „Na úvod mám jednu nemilou povinnost. My jsme minulý den strávili na předvolební kampani v Olomouci a včera pozdě večer se předseda hnutí dozvěděl, že dnes na 14 hodin 30 minut má v Poslanecké sněmovně bod, který předkládá. Nebylo možné, aby dorazil. Doufali jsme, že se ještě dnes situace změní, protože jen za včerejší den se měnila celkem pětkrát. Snažili jsme se dnes nalézt řešení, které by bylo alespoň částečně uspokojivé. Neměli jsme k dispozici ale odpovídající zařízení a dávali jsme přenos dohromady tak trochu na koleně. V průběhu debaty dostaneme zprávu, zda se může Andrej Babiš vzdálit z Poslanecké sněmovny alespoň na několik minut. Pak bychom s ním měli navázat obrazově i zvukově kontakt a budeme mít možnost mu položit pár otázek. Jakou kvalitu bude mít ale internetové spojení, to nevím,“ vysvětlil Telička.

„Můžeme spekulovat o tom, jestli je to náhoda, že bylo nutné předkládat materiály dnes odpoledne, nebo jestli je to škodolibost s ohledem na to, co se teď ve sněmovně děje, že se tam předčítá Listina práv a svobod a podobně,“ dodal.

Telička kritizoval nečinnost europoslanců

Čas, než se podařilo kontaktovat předsedu hnutí přes Skype, využil Telička k vysvětlení důležitosti evropských voleb a programu hnutí. „Realitou je, že byť bývá volební účast v těchto volbách kolem 30 procent, Evropský parlament je jediným přímo voleným orgánem Evropské unie. Je to orgán, kde se přijímají klíčové normy, které ze 70 procent mají dopad na české podniky,“ uvedl Telička, který kritizoval názory dřívějších politiků o bezmocnosti republiky ve vztahu k Unii.

Připomenul pak volební priority programu hnutí ANO a upozornil na současné problémy. „Na trh se dostávají výrobky zdraví škodlivé, vadné, vyrobené konkurencí za jiných podmínek a tím získává konkurence výhodu,“ řekl mimo jiné a zdůraznil, že jednou z priorit ANO je také ochrana trhu a podnikatelů. „Nezaznamenali jsme ze strany českých europoslanců jedinou iniciativu, která by vedla ke snížení administrativní zátěže pro podniky,“ podotkl. Na setkání s občany přišli i další kandidáti, například Dita Chranzová, dnes televizní redaktorka Rady Evropy, podnikatelka Martina Dlabajová, diplomat Petr Ježek, dvojka kandidátky a podnikatel Pavel Szturc.

Babiš se spojil s občany přes telemost

Asi po půl hodině se podařilo spojit s předsedou hnutí. „Slyšíte nás, pane předsedo? Všichni jsou v očekávání, takže já naslouchám,“ vyzval Telička Andreje Babiše, jehož tvář se objevila na promítacím plátně v sále, k úvodnímu proslovu. „Já vás všechny zdravím, dobrý večer z Poslanecké sněmovny. Moc se omlouvám. Původně jsem počítal, že přespím v Olomouci a navštívím dnes firmy ArcelorMittal nebo OKD, ale naše opozice v čele s panem Kalouskem dělá obstrukce a já už druhý týden čekám na to, že budu číst třetí čtení zákonů, kde mě nikdo nemůže nahradit. Byl bych raději s vámi, protože poslouchat některé projevy poslanců je velký zážitek. Mrzí mě to, protože jsem se na setkání těšil,“ uvedl Babiš. Pak popisoval debatu o fiskálním paktu, který je podle Babiše pro republiku výhodný. Upozornil na to, že je nutné poslat do Bruselu odborníky a ne odložené politiky. Zdůraznil, že ANO nabízí kandidátku profesionálů.  

V Parlamentu jsou prý vykopávky a paraziti

Babišovi pak vyšel čas ještě na debatu s občany. „Loni jsem dostala Vaši fotografii s podpisem a telefonním číslem. Snažila jsem se vám dovolat, ale nebylo to možné. Chtěla bych s Vámi soukromě mluvit,“ zazněla stížnost vůči Babišovi a lidé v sále reagovali smíchem. „Musíte se mnou komunikovat esemeskami,“ poradil předseda hnutí a pak se obrátil se na Teličku s prosbou, aby dotyčné paní dal e-mail.

Pak se o slovo přihlásil pan Veselka z Ostravy. „Vyřiďte prosím paní Jermanové, že má naši podporu při vedení Poslanecké sněmovny,“ sdělil jednoduchý vzkaz. „Jsme tady noví. Člověk je šokovaný, jak to tady funguje. Dělají si z nás srandu, ze mě taky. V Parlamentu fungují některé vykopávky nebo paraziti. Bohužel jsou tam někteří lidé více než 20 let a Parlament je pro ně součást jejich života, protože v normálním životě neuspěli. Producírují se a léčí si své problémy,“ reagoval Babiš. Občané se pak ptali na čerpání dotací, působení České republiky v Evropské unii a reformu školství a zdravotnictví.

Babiš: Za komunistů byly vztahy lepší

Během debaty se Babiš ohlížel na monitor, kde se promítalo dění ve sněmovně. „Ještě žvaní,“ konstatoval a pokračoval v diskuzi s občany. „Co budete dělat s tím, že se u nás hodně pije a berou se drogy?“ ptal se další z občanů. „S tím musíme něco dělat všichni. Začíná to už u výchovy dětí. Bohužel je u nás hazard a naše děti jsou na prvním místě v kouření marihuany,“ reagoval Babiš.

„Musíme být zodpovědní, když lidé nemají na to, aby zaplatili půjčky, nemají si je brát. Jak už říkal Baťa, je krize morálky. Je šance to změnit, ale začíná to mezi běžnými občany. Mám obavy, že za komunistů byly snad lepší vztahy mezi lidmi než dnes. Děti, když přišly ze školy, nechaly tašku doma a šly si hrát. Dnes neznáme pořádně ani sousedy. Vztahy se nějak změnily spíše k horšímu. Kapitalismus, který tady máme, nám po této stránce toho moc nepřinesl. Jsem přesvědčený o tom, že ale Češi geneticky patří do první ligy Evropy a máme na to, abychom to změnili. Náš problém je, že nás řídí parta lidí, kteří jsou od revoluce pořád stejní. Právě hnutí ANO uspělo proto, že nás podpořili lidé, kteří mají pocit, že to chceme změnit. Náš prvořadý úkol je, abychom je nezklamali. Já, pokud budu v hnutí, tak ručím za to, že nemůžeme voliče a občany, kteří nám věří, zklamat. Také ale nemůžete čekat zázraky, protože je to nenormální svět. Nemá to nic společného se světem, kde většina našeho národa žije. Já se s vámi loučím, musím předložit nějaký zákon. V červnu se budu snažit přijít a mluvit s vámi osobně,“ ukončil svou debatu s občany Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…