Bratrovražedný boj v ODS o koryta: Praha prý nechce Němcovou, Středočeši Kubu

27.08.2013 14:37

AKTUALIZOVÁNO Zdá se, že regionální organizace ODS nemají zájem o kandidaturu své pravděpodobně lídryně Miroslavy Němcové, ani úřadujícího předsedy Martina Kuby.

Bratrovražedný boj v ODS o koryta: Praha prý nechce Němcovou, Středočeši Kubu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kuba a Miroslava Němcová

V pondělí proběhla Regionální rada ODS Praha Střední Čechy, na jejímž jednání byl přítomen i Martin Kuba. „Říkal, že se sice nikam necpe, ale že nabízí ekonomické znalosti pro souboj v ekonomických tématech s Miroslavem Kalouskem a Andrejem Babišem,“ řekl redakci zdroj z jednání rady.

Ať si jižní Čechy a Vysočina své superstar nechají

Proběhlo pak kolečko předsedů jednotlivých oblastních sdružení, kteří jsou ze své funkce členy oblastní rady, a ti v drtivé většině odmítli, aby ve středních Čechách vedl kandidátku někdo mimo středních Čech.

„Já si myslím, že regionům, jako jsou jižní Čechy či Vysočina, nemůžeme udělat, abychom je připravili o takové superhvězdy. Já myslím, že sami ve svých krajích prokáží, jak jsou skvělí. Hladovce Miroslavy Němcové určitě žádný volič neodolá a pan Kuba jistě zopakuje skvělé výsledky jihočeské ODS,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen středočeské regionální rady.

Regionální sněm středočeské ODS, který by měl sestavit kandidátku do Sněmovny, by měl proběhnout příští úterý v Nymburce.

Bývalý Hrdličkův kůň Bohuslav Svoboda

Miroslava Němcová zase hovořila o tom, že by kandidovala v Praze. Pražáci „cizáka“ ale také prý moc nechtějí a zatím to dle některých zdrojů vypadá, že lídrem bude Bohuslav Svoboda, i když tomu hrozí obžaloba kvůli kauze Opencard. „Mirku tady moc nechceme,“ řekl redakci zdroj z Prahy.

Podle poslední informace ale Grémium pražské regionální ODS vyjádří Němcové podporu. Podle všech standardních stranických pravidel by ale Němcová měla ještě pro svou kandidaturu získat nominaci od Regionálního sněmu ODS Praha, který nemusí mít stejný názor jako pražské grémium.

O post lídra se též přihlásil i místopředseda ODS Tomáš Chalupa. Ten navíc nepřímo zaútočil na Bohuslava Svobodu, když mu připomněl, že ho do čela kandidátky dosadil nedávno vyloučený bývalý člen regionální rady Tomáš Hrdlička označovaný za kmotra. Hrdlička totiž Svobodu do ODS přivedl poté, co pro něj neměl místo na kandidátce ČSSD Petr Hulinský, který je Svobodův známý.

Důvod, proč regiony nechtějí cizí tváře, může být jednoduchý. ODS má totiž velmi nízké preference a volitelných může být jenom několik málo prvních míst na kandidátce a existuje tak příliš mnoho kohoutů na jednom smetišti, kteří by se rádi dostali do Sněmovny. V některých regionech je možné, že se tam dostane s bídou jeden poslanec, pakliže vůbec nějaký. Čili se může stát, že Kuba a Němcová zůstanou na ocet a zbydou na ně jenom jejich regiony.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…