Dneska vám zatkli kmotra, co řídil celou stranu, čelil Babiš interpelaci ódéesáka

13.02.2014 19:27

Pravidelné odpolední ústní interpelace se dnes odehrávaly jen v rovině poslanců a ministrů. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž odjel na státní návštěvu Slovenska, kde se setkal s premiérem Robertem Ficem. I tak ale bylo dotazů na ministry dost a a dost. Při jedné z odpovědí pak vicepremiér Andrej Babiš ukázal, že má srdce na správném místě.

Dneska vám zatkli kmotra, co řídil celou stranu, čelil Babiš interpelaci ódéesáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Během interpelací na ministry se odehrála jedna podivuhodná věc. Poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) totiž během svého dotazu vládu Bohuslava Sobotky pochválila. A to za to, že ministři byli dochvilní a podle ní se interpelací kromě premiéra zúčastnili všichni.

„Já bych úplně na úvod chtěla poděkovat, protože za dvanáct let v této sněmovně je to poprvé, kdy jsou přítomni všichni ministři na interpelacích. Byť tu chybí premiér, děkuji vládě, že toto bere vážně, nebylo to tu zvykem, někdy jsme tu byli třeba úplně osamoceni,“ řekla směrem k ministrům Konečná. Ta totiž v minulosti hanila hlavně premiéra Petra Nečase, že na interpelace nechodí. Vadila jí také minimální účast vicepremiérů, ale i ministrů. Konečná pak směrem k chybějící vládě často opakovala, že bude muset asi sněmovna přijmout usnesení, aby Nečas na interpelace přijít musel.

Zajímavý byl kupříkladu dotaz od Bohuslava Svobody z ODS, který se ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) tázal na rušení poplatků za pobyt v nemocnici. Podle něj kvůli tomu dochází v nemocnicím k výpadkům měsíčně 175 milionů korun, a ročně pak 2,1 miliardy.

„To ale nejsou žádné regulační poplatky, jsou to skutečně poplatky za pobyt v nemocnici a za stravu a jsou to poplatky, které pro některé nemocnice, zvláště pro nemocnice malé a léčebny dlouhodobě nemocných, jsou jedinými poplatky, které na tu stravu mají. Byli jsme ujištěni panem ministrem zdravotnictví, že tato ztráta bude nemocnicím kompenzována,“ zmínil Svoboda s dotazem, z jakého zdroje ale bude nemocnicím ona ztráta kompenzována a hlavně kdy.

„Za prvé poplatky v nemocnicích byl nápad ČSSD,“ spustil napřed Babiš.

„My jsme jako hnutí chtěli rušit poplatky za recept, protože to jde lékárníkům do kapsy,“ odvětil dále vicepremiér s tím, že z hlediska zdrojů se stačí podívat na VZP a to, co tam kdysi „předváděl" exposlanec Marek Šnajdr jako „šedá eminence českého zdravotnictví". Babiš také zmínil velké ztráty v rámci projektu IZIP.

Dnes zatkli vašeho kmotra, který to na Homolce organizoval...

„A jsme v úplně absurdní situaci, kdy ministr zdravotnictví nemůže kontrolovat dceřinou společnost nemocnice Na Homolce, protože páni na Homolce si z toho asi udělali svoje ryto. A pokud vím, tak právě dneska zatkli vašeho kmotra, který to na Homolce organizoval a který se dostal do fáze, že řídil celou ODS,“ odvrátil pak Babiš mistrně smeč od Svobody.

„Takže určitě ministr zdravotnictví by se měl podívat, jak teče těch 150 miliard z VZP. To není o úhradové vyhlášce, to je o tom, proč operace slepého střeva někde, nevím kde, na Ostravsku stojí méně nebo více než stejná operace někde jinde. Takže bude strašně zajímavé se podívat, jak ty pojišťovny fungují a jak se nakupují zdravotnické pomůcky a prostředky,“ odvětil nakonec ministr financí. Podle něj je kolem toků peněz z VZP „velký prostor k šetření" a navíc i veřejnost se musí dozvědět, jak jsou peníze ve zdravotnictví rozdělovány.

Jenže bývalému pražskému primátorovi Svobodovi, který je obviněn v kauze Opencard, slova od Babiše nestačila.

Dodal tedy doplňující dotaz: „Mě ale v tuto chvíli zajímá, jak bude fungovat malá psychiatrická dětská léčebna, protože ona už ty peníze na jídlo pro ty děti nemá a nebude mít."

„Já skutečně nevím, o které psychiatrické léčebně pan poslanec mluví. Pokud děti nemají co jíst, nebo se neví, jak jim pomoci, tak nechť se klidně obrátí na mou nadaci a já jim pomůžu,“ překvapil ale Babiš.

A dodal, že se připravuje v rámci operačních programů program, z něhož by měly jít až tři miliardy korun v rámci ROPu.

„Nevím, jestli je to pravda nebo není, ale já se určitě budu snažit najít peníze v rozpočtu a budeme to řešit s panem ministrem Němečkem. Ale znovu opakuji, že je tam velký prostor k šetření a také i v těch lécích,“ dodal s tím, že má i SÚKL určitě „obrovské“ rezervy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…