Elektronický registr zbraní má prozatím zelenou

11.12.2012 17:43

Vznik centrálního elektronického registru zbraní, který nahradí nynější nepřesnou a nepřehlednou papírovou evidenci, dnes posvětili poslanci. Příslušnou normu, která to má umožnit, ale musí posoudit ještě zákonodárci v bezpečnostním a v zemědělském výboru.

Elektronický registr zbraní má prozatím zelenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Novela zákona o zbraních a střelivu, která se vznikem centrálního elektronického registru zbraní počítá, mimo jiné také prodlužuje platnost zbrojních průkazů a má zvýšit bezpečnost při přepravě zbraní a střeliva - na převoz by měla dohlížet policie.

Dopravci by museli policistům předat identifikační kód vozu, který umožní sledování polohy auta pomocí družicového systému. V odůvodněných případech by policisté mohli trasu jízdy změnit či přepravu zakázat.

Norma také umožní držitelům zbrojního průkazu, aby se jej nebo některé jeho skupiny mohli vzdát. V současné době to policie provádí bez zákonného rámce. Administrativní zátěž držitelů zbrojních průkazů by se měla snížit prodloužením doby jeho platnosti z pěti na deset let. Nově nebude nutné žádat o nový průkaz v případě změny bydliště.

Novelizovaný zákon by měl navíc zlegalizovat lov některých přemnožených druhů divoké zvěře v nočních hodinách za pomocí noktovizorů. To by mělo vyloučit, aby si myslivec ve tmě spletl zvíře například s člověkem.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …