Gazdík pojmenovává zlo Andreje Babiše i Vladimira Putina

21.05.2014 15:00

ROZHOVOR „Andrej Babiš ve svém resortu pouze plánuje růst mandatorních výdajů a rozdávat na všechny strany. Tím se zadluží naše děti a ty to budou muset zaplatit," okomentoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz činnost současného ministra financí Petr Gazdík, místopředseda Poslanecké sněmovny a hnutí Starostové a nezávislí.

Gazdík pojmenovává zlo Andreje Babiše i Vladimira Putina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Rýpl si i do dalšího klíčového ministra z hnutí ANO Martina Stropnického ohledně jeho výroku o cizích jednotkách na našem území.  „Ministr Stropnický je zvyklý - jak je u ANO známo i u jiných představitelů - mluvit tak, co lid rád slyší. Ale nést zodpovědnost je něco trochu jiného," uvedl.

V neděli se na Ukrajině konají velice důležité prezidentské volby. Proběhnou podle vás v pořádku, nebo se obáváte nějakých provokací zvláště ve východní částí země?

Provokací se obávám. Propaganda udělá všechno pro to, aby neproběhly v pořádku. Prezidentské volby jsou totiž klíčem k budoucnosti Ukrajiny. Jestli se Ukrajině podaří - či nepodaří - zvolit silného prezidenta, který bude schopen dovést zemi k parlamentním volbám. A následně k nějaké normálně fungující demokratické společnosti.

Jaký má Rusko vliv na ukrajinské události?

Je evidentní, že Rusko dělá vše pro to, aby situace na Ukrajině nebyla stabilní. Osobně mě to mrzí. Možná si naši občané neuvědomí, jaké ohromné to může mít důsledky pro budoucnost Evropské unie a naší země.

Jaké tedy by to mělo důsledky?

Z hlediska energetické bezpečnosti, migrace, společné obrany Evropské unie. To vše jsou nové zásadní věci, se kterými se vzhledem k evidentnímu přehodnocení vztahů s Ruskem bude muset EU a tedy i naše země potýkat. Dotknou se nás i tím, že nebudou stát málo peněz.

Ukrajinská krize zvyšuje dle mého význam našeho vstupu do NATO před 15 lety. Jak vnímáte v tomto kontextu výroky ministra obrany Martina Stropnického o cizích jednotkách na našem území?

Velmi nešťastně. Pan ministr Stropnický si neuvědomuje, že jednotky NATO máme na svém území od prvního dne, kdy jsme vstoupili do NATO. A těmi jednotkami je naše armáda. Ten výrok byl skutečně velmi hloupý a jsem rád, jak se k němu sněmovna postavila. Bylo přijato usnesení, které to vysvětluje. Protože když jsem viděl titulky některých ruských serverů, jak český ministr obrany si nepřeje jednotky NATO v jeho zemi... To jsou vzhledem k zahraničním partnerům velmi citlivé věci. Ministr Stropnický je zvyklý - jak je u ANO známo i u jiných představitelů - mluvit tak, co lid rád slyší. Ale nést zodpovědnost je něco trochu jiného.

Ruské servery patrně ale nepsaly, že nechuť Čechů k cizím vojákům vznikla hlavně kvůli pobytu sovětské armády na našem území trvajícím 21 let...

Ne, tohle skutečně nepsaly. Předpokládám, že přítomnost dalších armád NATO kromě té naší by si nepřáli především ti, kteří si přáli přítomnost sovětských vojsk u nás v roce 1968 a možná by si ji přáli znovu.

Závěrečnou otázku chci zaměřit k jinému tématu. Zaznamenal jsem váš výrok, že vláda a ministr financí Babiš se rozhodli v době, kdy se naše ekonomika dostává z recese, peníze projíst. Proč si to myslíte?

Uvedu to do souvislostí. Je samozřejmě věcí vlády, jak projídá peníze. To je její odpovědností. Vadí mi ale, když se jeden týden Andrej Babiš jako ministr financí a vláda nechce přihlásit k fiskálnímu paktu Evropské unie, který by znamenal, že strukturální deficit České republiky se bude udržovat pod jedním procentem. Druhý týden Ministerstvo financí začne připravovat dokument, který výrazným způsobem obcím omezí možnost se zadlužovat. Což považuji za pokrytecké a chucpe. Nejprve ať Andrej Babiš vyřeší tento problém ve svém vlastním resortu a pak ať se věnuje obcím. Zatím ve svém resortu pouze plánuje růst mandatorních výdajů a rozdávat na všechny strany. To je jistě bohulibé. Ale mnoha lidem to přinese z hlediska dlouhodobého problém. Tím se zadluží naše děti a ty to budou muset zaplatit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…