Grebeníček měl namále. Málem ho sjel Kalousek kvůli telefonu

17.01.2013 18:45

Bývalý šéf KSČM Miroslav Grebeníček dnes ve sněmovně riskoval. Když totiž vstoupil za sněmovní pultík, tak si nevypnul svůj mobilní telefon a to se mu málem vymstilo. Telefon mu totiž zazvonil ve chvíli, kdy huboval vládu za špatnou práci. To se však nelíbilo ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi, který jej za to z vládních lavic okřiknul.

Grebeníček měl namále. Málem ho sjel Kalousek kvůli telefonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na zasedání sněmovny je veselo i vážno. Posuďte z výrazů sami

Kvůli amnestii Václava Klause se dnes ve sněmovně přou opoziční poslanci s koalicí. Socialisté kvůli novoročnímu aktu totiž vyvolali hlasování o nedůvěře vládě. Opoziční zákonodárci ale vesměs mluví k prázdným lavicím – jednací síň je totiž zaplněná je z půlky.

Občas ale sněmovnou zazní něco mimo téma. Například když Miroslav Grebeníček (KSČM) se jen tak řečnicky do poloprázdného sálu tázal, zda jde mlčet k tomu, jak vláda Petra Nečase ohrožuje českou ekonomiku, zadlužuje občany a ohrožuje jejich práva a bezpečnost, tak mu v kapse saka zazvonil mobil.

„Vypněte si to,“ reagoval pak na to ministr financí Miroslav Kalousek, jehož ale musel okřikovat naopak předsedající schůze Jan Hamáček (ČSSD). Tak tak totiž hrozilo, že po emotivním projevu tohoto komunistického barta vystoupí za pultíkem právě i ministr financí a to s technickou připomínkou, což Kalousek občas dělá po vypjatých projevech opozice, ale poté opět zmizí v útrobách sněmovních chodeb.

Grebeníček ve své řeči například řekl, že vláda má snad hroší kůži a kachní žaludky. Obviňoval také kabinet Petra Nečase, že svou politiku zakládá na korupci.

"Východ z tunelu špíny zamezila Nečasova a Klausova arogantní amnestie," prohlásil Grebeníček. Amnestii označil za nepřijatelnou a devastující pro občany a právní stát. Vyslovil se i proti tomu, aby se dával "pardon tunelářům".

„Rebelové z ODS byli za svou abdikaci odměněni lukrativními posty, a tak česká politika je zase o něco perverznější,“ komentoval nedávný rozkol mezi občanskodemokratickými poslanci také komunista.

„Pokusit se této vládě vyslovit nedůvěru? Rád to této vládě učiním....“ dodal pak Grebeníček.

Přeli se o sedmero hříchů

Projevy poté oživila pře některých poslanců o znění sedmera smrtelných hříchů. „Když se podívám do lavic kolegů z Věcí veřejných, vidím, že tato vláda je samý hřích,“ uvedl totiž krátce po projevu komunisty socialista Ladislav Velebný. Jak už jsme v reportážích ze sněmovny zmínili, poslanci VV totiž na svých stolcích vystavují tabulky s nápisy vládních hříchů, jakými jsou podle nich například zvyšování DPH nebo církevní restituce.

„Pácháte všech sedm smrtelných hříchů, proto i já budu dnes hlasovat proti vládě,“ zmínil pak k tomu kromě jiného Velebný.

Právě až na jeho vysvětlování hříchů ale reagoval zmíněný Kalousek. „Váš výklad sedmero hříchů by byl před lety v obecní škole při náboženství na propadnutí....Kromě toho tady ale chybí definice smilstva. Jenže to bychom se neměli tady z čeho zpovídat a bylo by na světě hodně smutno.

„Mám to štěstí, že nejste můj profesor,“ kontroval na to Velebný. „Snad mi promine kolega Novotný a Veleba. Jenže meritum sporu je v tom, že bych čekal od vlády, aby třeba jen nekradla,“ doplnil pak debatu další z komunistů Jiří Dolejš.

Debatující Vít Bárta si z „desatera“ Věcí veřejných o chvíli později vybral téma drahých potravin. Srovnal například ceny plzeňského piva v České republice a v Německu.

Exekuce a manší gramáž českých sladkostí....

„Je zde něco velmi prohnilého," zahlásil k tomu kromě jiného Bárta. Následně se zaměřil na snižující se gramáž některých sladkostí, například banánů v čokoládě. Rozhovořil se také o lichvě a rostoucím počtu exekucí, což je další hřích koaliční vlády podle VV.

Bárta také vtipně navrhnul, aby se hlasovalo o nedůvěře vládě na každé schůzi sněmovny, aby se vždy mohla udělat inventura, kterého poslance si Petr Nečas zase "nakoupil".

„Odpovědnost za amnestii je na vládě a na premiérovi, který ji podepsal,“ vrátil ale nakonec míček do tématického hřiště amnestie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

4:45 Prezidentův ukrajinský granát: Pavel mezi „chcimíry“? Cynický kalkul, soudí jiní

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro britskou televizní stanici Sky News podrobněji hodnotil průběh …