Při projevu poslance Novotného mrazilo. Hovořil o úplatcích při volbě Klause

17.01.2013 16:23

Josef Novotný z Věcí veřejných dnes překvapil. A to hned několikrát. Především prezentoval jakýsi starý odposlech mezi podnikateli Miroslavem Janstou a Romanem Janouškem. Pak přidal své poznatky z doby, kdy býval senátorem a volil tak i on jako zástupce Parlamentu prezidenta republiky. „Byl mi tehdy nabízen úplatek,“ připomněl dnes Novotný starou věc z roku 2008.

Při projevu poslance Novotného mrazilo. Hovořil o úplatcích při volbě Klause
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

Véčkař Josef Novotný dnes přistoupil k řečnickému pultíku s transparentem, na kterém kritizoval jeden z hříchů Nečasovy vlády. „Hřích č. 9 – podpora hazardu“, stálo na ceduli. Deset hříchů této vlády totiž dnes za sněmovním pultíkem prezentoval předseda VV Radek John.

„Když ukradnete miliardy, jste v naší zemi beztrestní," zmínil kromě jiného pak ve své řeči Novotný a to téměř do prázdného sálu sněmovny. Projevy opozičních zákonodárců totiž odpoledne provázejí prořídlé poslanecké lavice. Z členů kabinetu pak ve své lavici sedí pouze šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna. Později si ale k němu přisedl i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Novotný hned na začátku avizoval, že vládu rozhodně nepodpoří. Poté připomněl jakousi kauzu odposlechů mezi dvěma podnikateli Janstou a Janouškem.

Televize reportáž později "vycvakla"

„Máš to napsaný tady na lístku..,“ zmínil v něm například Jansta. „Dva milióny za hlas? Ty poslanci jsou tedy čím dál dražší,“ reagoval podle tohoto odposlechu prý následně Roman Janoušek. Podle Novotného tento odposlech zveřejnila televize NOVA, ale zhruba před tři čtvrtě rokem. „Ale kdybyste hledali dnes tuto zprávu, tak lidé z Hradu dávno zasáhli. Nova pak tuto věc úplně vycvakla, ale je možné, že si ji někteří lidé natočili,“ zmínil Novotný, který tak chtěl upozornit prý na jakousi "galérku na Hradě", kdy při volbě prezidenta Parlamentem před pěti lety se některým zákonodárcům za hlas pro Klause nabízely i úplatky.

„I mně byl nabídnut úplatek dva milióny za to, že budu hlasovat pro Klause. Ale tuto věc jsem nahlásil policii...Bylo mne pak vyhrožováno. Přišla třeba nábojnice a hrozba odchodu do tepláků. Když policie začala tuto věc šetřit, jaké bylo pak mé překvapení, když řekli, že na Hradě žádné kamery nebyly! Já jsem se ale na ty kamery ptal a viděl jsem je,“ popsal průběh vyšetřování onoho údajného úplatku Novotný.

„Skončilo to po třech měsících, kdy policie řekla, že ty video záznamy byly skartovány. Pak mi později pípla sms zpráva, kde stálo: ´Vole, mohl jsi být do smrti zabezpečený!´ Později nám bylo řečeno, že to měla být dozorčí rada ČEZu,“ svěřoval se dnes véčkař Novotný.

Podle něj by mělo být teď jakýmsi nepsaným úkolem prezidentských kandidátů zjistit, kdo je onou „galerkou na Hradě“ a kdo tyto věci zajišťoval.

Byl prý uplácen někým z ODS

Připomeňme, že Josef Novotný byl v době druhé volby prezidenta, kdy byl nakonec podruhé zvolen Václav Klaus, tedy v roce 2008, senátorem za SNK-ED. V únoru 2008 ale v online rozhovoru na serveru Týden.cz. překvapivě přiznal, že byl uplácen a to nejmenovaným zákonodárcem z ODS. Ten mu při prezidentské volbě nabídl údajně dvoumilionový úplatek za hlas pro Václava Klause. Novotný ale tehdy volil Jana Švejnara.

"Ve vypjaté atmosféře před druhým kolem mně bylo jedním kolegou z ODS naznačeno, že pokud zvednu ruku pro pana Klause, 'člověk sedící vzadu mezi hosty' se postará o to, abych dostal dva miliony korun. Bylo to ale mezi čtyřma očima a beze svědků," popsal tehdejší situaci pro Týden Novotný. Také uvedl, že mu další kolega před skupinou senátorů vyhrožoval, že si na něj při dalších senátních volbách něco vymyslí, pokud Klause nepodpoří.

Novotný také před pěti lety vypověděl, že podobné zkušenosti měli i někteří další Švejnarovi volitelé, jimž prý byly kolegy z ODS například nabízeny krajské dotace, pomoc v senátních volbách nominací "slabého" protikandidáta i finanční zajištění.

Jeden z těch lidí, co neposlechl – jak dnes Novotný připomněl – šel ale později jezdit do Londýna autobusem. A to přitom také měl mít podle Novotného nabídku křesla v dozorčí radě ČEZu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…