Kalousek tvrdě zaútočil na Bohuslava Sobotku. A pohrozil změnou režimu

07.08.2013 19:13

Dnešní klíčové hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka není nic jiného, než hlasování o zachování liberálního parlamentarismu, či jeho destrukci. V Poslanecké sněmovně to prohlásil místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který ve svém projevu kriticky reagoval na projev prezidenta Miloše Zemana, předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky a tvrzení předsedy KSČM Vojtěcha Filipa.

Kalousek tvrdě zaútočil na Bohuslava Sobotku. A pohrozil změnou režimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes je na programu sněmovny hlasování o jejím rozpuštění

Filip se totiž nechal slyšet, že TOP 09 v podstatě obelhala prezidenta, protože tvrdila, že v případě ustanovení úřednické vlády bude hlasovat pro předčasné volby. „Je to typická zemanovská polopravda,“ bránil se jeho nařčení Kalousek.

Prezident podle jeho slov byl informován, že pokud nebude mít sněmovna většinu pro podporu vlády a bude zapotřebí ustanovit vládu úřednickou, strana na předčasné volby přistoupí. „Ani ve snu nás ale nenapadlo, že bude možné uvažovat o úřednické vládě, když existuje podpora ve sněmovně,“ pronesl. Důvody, proč TOP 09 nepodpořila předčasné volby, když existovala úřednická vláda a zároveň podpora bývalé vládní koalice ve sněmovně, už znovu opakovat nechtěl.

V další části svého projevu se Kalousek obrátil k sociálním demokratům, kteří překvapivě nakonec vládu Jiřího Rusnoka podpoří. „Pan předseda Sobotka obhájil postup strany vzletně a hezkými slovy,“ podotkl a odkázal na jeho tvrzení, že se odehrává zápas mezi pravicí a levicí. To však podle místopředsedy TOP 09 není vůbec pravda.

Uvnitř ČSSD došlo k boji o moc. Vyhrál Zeman

„Sobotka v podstatě převzal argumentaci svého konkurenta Haška, který to personifikoval a řekl, že rozhodování o vládě Rusnoka je rozhodování ČSSD o tom, zda Zeman, nebo Kalousek. Přitom oba ví, že to rozhodování bylo o tom, zda Sobotka či Hašek z nepoučeného pohledu, Sobotka či Zeman z pohledu poučeného,“ sdělil svůj pohled na dění v ČSSD.

TOP 09 dle slov Kalouska respektuje jejich rozhodnutí, ale způsoby jeho odůvodňování považuje za únavné. Podle jeho názoru totiž probíhá boj uvnitř levice o to, kdo skutečně bude ovládat sociální demokracii a rozhodovat o jejím dalším směřování. Nyní je už prý zcela jasné, že to bude předseda SPOZ Zdeněk Štengl a faktickým lídrem se stane prezident Zeman.

ČSSD za Rusnokovu vládu ponese kus zodpovědnosti

Kalousek se hlasitě ohradil i proti dalšímu tvrzení Sobotky, podle něhož ČSSD stále bude opoziční stranou. „Nebudete. Dáváte vládě kus legitimity. Je to první kabinet, který byl od roku 1918 jmenován prezidentem bez jakékoliv podpory s parlamentní silou a následně vnucován Parlamentu. Bude to vaše vláda, pane předsedo Sobotko,“ obrátil se na něj s tím, že v této vládě se spojuje česká levice a povede ji Zeman. A ČSSD jejím rozhodnutím prý ponese zodpovědnost za každý její krok.

To, co prožíváme dnes, je podle Kalouska naprostý precedens. „Budeme hlasovat o změně režimu, zda liberální parlamentaristický systém chceme změnit na autokratický systém,“ uvedl a dodal, že tato vláda svým vznikem i praktickými kroky zpochybňuje systém parlamentní liberální demokracie, který tady vznikl s osobou T. G. Masaryka, který rozvíjel Václav Havel a respektoval i Václav Klaus. Prohlásil, že strana TOP 09 bude takový systém hájit do posledního dechu a z toho důvodu nemůže nikdy Rusnokovu vládu podpořit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…