Kdo tu maká? Babiš rozhodně ne. Dělá si legraci z nás ze všech. Kvůli nepřítomnému ministrovi vypukla ve sněmovně bouře, kterou musel slyšet až v Dubaji

27.10.2015 15:02

Dnešní absence ministra financí Andreje Babiše (ANO) ve Sněmovně opozici nadzvedla ze židlí. Koalice totiž požádala o mimořádnou schůzi, aby stihla projednat a schválit vyšší zdanění hazardu; během schůze by měla Sněmovna nechat vládní novelu projít všemi třemi čteními. Jenže Babiš prý odjel s dětmi na dovolenou do Dubaje. Přitom to bylo hnutí ANO, které minulý týden o mimořádné jednání Sněmovny požádalo.

Kdo tu maká? Babiš rozhodně ne. Dělá si legraci z nás ze všech. Kvůli nepřítomnému ministrovi vypukla ve sněmovně bouře, kterou musel slyšet až v Dubaji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Poslancův nabitý podzim: Jedna schůze střídá druhou, do toho mimořádné schůze, hádky poslanců, dohady mezi vicepremiérem Andrejem Babišem a místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem – a nyní do toho všeho ještě přišly rozepře kvůli Babišově dovolené. Ten totiž odjel se svou rodinou do Dubaje; ve Sněmovně jej ale dnes prý supluje ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Pozdvižení ovšem vyvolal fakt, že si Babiš vzal volno v době, kdy mají poslanci na stolech vyšší zdanění hazardu, kvůli kterému si koalice dokonce vymínila mimořádnou schůzi.

„Jestli tam pan ministr nebude a současně trval na svolání mimořádné schůze pro své body, které neuměl předložit včas – tak to si dělá legraci z koho, z nás ze všech?“ poznamenal ještě před započetím schůze místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Jenže i další představitelé několika parlamentních stran si stěžovali na Babišovu absenci a kritizovali kvůli tomu vládu. „Není důvod, abychom projednávání tohoto návrhu oddalovali,“ uvedl ale na to premiér Bohuslav Sobotka.

Kdo tu tedy maká?

„Uráží mne, jakým způsobem se jedná s Poslaneckou sněmovnou a veřejností,“ prohlásil na to třeba předseda ODS Petr Fiala. Šéf poslanců hnutí Úsvit – Národní koalice Marek Černoch přirovnal vládní postup k pouťové atrakci.

„ANO si vynutilo mimořádnou schůzi Sněmovny a Babiš si klidně odjel na dovolenou. Tak kdo tu tedy maká?“ otázal se na svém facebookovém profilu místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Ministr Babiš ale kritiku odmítl. V tiskovém prohlášení uvedl, že je na předem nahlášené dovolené. Proto prý chtěl mimořádnou schůzi svolat na čtvrtek. Ve čtvrtek má ale podle něj dovolenou zase premiér a řada dalších poslanců. „Proto jsme se na vládě domluvili, že zákon načte jiný ministr. Nevidím v tom žádný problém,“ vysvětlil Babiš. Na pondělním jednání vlády se kabinet dohodl, že ho zastoupí ministr dopravy Dan Ťok. Babiš dodal, že mimořádná schůze by vůbec nemusela být, kdyby schválení zákona o zdanění hazardu nezdržoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vládní novela předpokládá, že odvody z hazardu příští rok vzrostou. Sazby budou 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Zároveň by se měl zvýšit z 55 na 80 korun denní poplatek za každý hrací automat. Kabinet chce návrh projednat v co nejkratších lhůtách, poslanci by ho mohli schvalovat už v polovině listopadu. Návrh se pravicová opozice prý již blokovat nechystá.

Předloha v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve Sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře vládní normu.

Ve Sněmovně už leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent.

Hodně na vodě...

Poslancům opozice ale vadí, jak je norma připravena. „Jak ten zákon byl připraven, tak si myslím, že je hodně na vodě,“ zmínila k ní kupříkladu Miroslava Němcová (ODS). Podle komunistického místopředsedy Jiřího Dolejše ani koalice samotná příliš nevěděla, k jakému řešení se má přiklonit.

„My to potřebujeme a potřebujeme hlavně, aby to platilo od 1. ledna. Musíme to tam prosadit, protože to máme v rozpočtu, a pokud by se to nepovedlo, tak opozice bude kritizovat, že máme špatný rozpočet,“ vysvětlil k tomu nedávno právě Babiš.

TOP 09 a ODS chce prý mít možnost předlohu upravit ve výborech. „Kolegové mají právo na pozměňující návrhy. Ale nebudeme blokovat zkrácení lhůty, byť třeba jenom na dva tři dny,“ poznamenal k tomu předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kvůli přestávkám pro jednání poslaneckých klubů se ale prý může mimořádná schůze protáhnout až do konce roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…