Koskuba: Vy hlupáci. Důchodci dostávají tolik, co mají děti jako kapesné

02.06.2012 9:12 | Zprávy

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra v aréně názorů reagují na události minulého týdne. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba a senátor ODS Jaroslav Kubera komentují to, proč vyšli v Česku senioři do ulic i to, zda je po Rathovi jako další výsledek boje s korupcí na řadě exministr průmyslu Martin Kocourek. A také proč...

Koskuba: Vy hlupáci. Důchodci dostávají tolik, co mají děti jako kapesné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Není to senzace, ale tragédie, říkají senioři v čele s šéfem Rady seniorů ČR Zdeňkem Pernesem. Co si myslí Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera o tom, že se i tato skupina obyvatelstva rozhodla vyjít do ulic?

"Víte, zajímavé je, že se teď nedávno dělal mezi seniory průzkum veřejného mínění, kde byli dotazováni, jak vnímají stáří. A výsledky byly překvapivě dobré, nestěžovali si. Proto těžko říct, do jaké míry vyšli do ulic lidé, kteří by si stěžovali a nebyli spokojení za všech okolností, či opravdu ti, kterým, jak oni říkají, nic jiného nezbývá," reagoval jako první v komentáři senátor Kubera. Nicméně dodal, že si je vědomý toho, že by se zřejmě měly řešit asi hlavně otázky kolem vdovských důchodů.

"Když jsou ti důchodci dva, tak to asi jde zvládnout, pokud už je sám, on náklady snížit nijak výrazně nemůže, neušetří dokonce ani na jídle. Proto by ty důchody vdovcům či vdovám měly asi něco kompenzovat. V každém případě souhlasím s tím, že postižení a senioři, kteří jsou silně limitováni, mnohdy zcela vyloučeni v tom, aby mohli svoji situaci řešit třeba nějakým přivýdělkem, by měli dostávat víc než třeba zdravý pětatřicátník, který nepracuje a čerpá jen sociální dávky. On totiž na rozdíl od nich může svoji situaci řešit," konstatoval senátor Kubera pro ParlamentníListy.cz. Podle něj je však třeba mít na paměti, že když peníze na valorizaci prostě nejsou, protože se z mnoha důvodů prošustrovaly, nejde tlačit na to, aby se někde najednou objevily. 

"Ano, prošustrovaly se a teď není důležité řešit, čí vinou a jakou měrou. Jenže když se nyní nezpomalí valorizace penzí, za pár let, a to velmi brzkých pár let, by se mohlo stát, že by se penze radikálně snižovaly, a to asi také nikdo nechce, ne?" řekl Kubera.

Koskuba: Stárneme všichni - je to jedna z mála spravedlností světa

A jaký názor představil poslanec Jiří Koskuba? „Jedna z mála spravedlností současného světa je to, že stárneme naprosto všichni. Dokonce i ti, kteří mají dostatek financí na plastického chirurga, kosmetiku a vizážistu. Tím to mohou sice trošilinku zamaskovat, ale ani oni neuniknou. Proto není populismem trvat na mezigenerační solidaritě. Je totiž naivní si myslet, že každý si za svého života dokáže vydělat dostatek financí na své klidné stáří. Zvláště pak poctivou prací. V době, kdy se stále jen a jen zdražuje. Buď díky neviditelné ruce trhu, ziskům nadnárodních či finančních společností, nebo neschopným a korupcí či lobbismem prolezlým vládám. Doma i venku. A to pomíjím fakt, kdy klasická vícegenerační rodina, tolik kdysi právem považovaná za základ státu, přestává fungovat v původní podobě,“ řekl úvodem svého komentáře pro ParlamentníListy.cz poslanec Koskuba.

Podle něj, kdo si tyto pravdy připustí, a ví, jaké skutečné příjmy senioři mají, tak se nemůže divit, že vyšli do ulic.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…