Na zavedení porodného i na druhé dítě poslanci řekli ano

24.09.2014 16:08

Poslanecká sněmovna schválila zavedení porodného i na druhé dítě, a to ve výši deset tisíc korun. Předloha, která míří k posouzení do Senátu, navíc od příštího roku rozšíří okruh rodin s nárokem na tuto dávku. Podpořilo ji 133 ze 159 přítomných poslanců ze všech stran, vyjma poslanců z TOP 09. Podle topkaře Miroslava Kalouska totiž rozhodně peníze porodnost v Česku nezvýší. Účinnější je dle něj spíše energetický blackout.

Na zavedení porodného i na druhé dítě poslanci řekli ano
Foto: cppp.cz
Popisek: Děti, ilustrační foto.

Porodné na první dítě zůstane 13 tisíc korun, při narození vícerčat činí 19 500 korun. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, se ale zvýší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. Běžná rodina tak dosáhne na dávku, pokud její měsíční příjmy nepřesáhnou 20 817 korun čistého.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na každé narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesáhuje 2,4násobek životního minima.

Kolem normy se ale ve sněmovně odehrála zajímavá debata a to na téma, co zvedne v Česku klesající porodnost.

„Naše republika vymírá,“ zmínil k tomu třeba předseda Úsvitu Tomio Okamura, který předložil návrh, aby rodiny dostávaly porodné i na další děti. Dávka za třetí a další dítě by měla podle něj být podmíněna tím, že rodič by neměl záznam v rejstříku trestů a pět let by pracoval nebo studoval.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Já chodím často po ulici a poslouchám, jak jsou lidé frustrovaní tím, jak jsou upřednostňováni především nepřizpůsobiví lidé,“ poznamenal.

Na porodnost spíše energetický blackout...

„Než na mne (v debatě) přišla řada, tak jsem si přehrával všechny okamžiky, kterými chce vláda nastartovat porodnost. Mne zaráží naivní víra, že porodné je nástroj, která může zvýšit natalitu. Kdyby tomu tak bylo, tak velmi bohatý euroatlantický prostor prožívá porodní boom, zatímco země velmi chudé - pokud by platily tyto rovnice - by vymíraly,“ reagoval ale na Okamuru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Prý vláda tomuto návrhu říká "rodinná politika", zatímco ve skutečnosti to je podle něj jen přesouvání peněz.

O chvíli později pak Kalousek za debatním pultíkem na jiná slova Okamury dodal: „Energetický blackout je mnohem účinnější na podporu porodnosti, nežli peníze.“

Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, přijde podle ministerstva práce a sociálních věcí na 330 milionů korun ročně. Celkově by do porodného mělo putovat 470 až 480 milionů korun. Loni stát vyplatil 11.300 těchto dávek, náklady činily asi 147,7 milionu korun. Porodné je příspěvek na náklady po narození dítěte. Patří mezi dávky státní sociální podpory.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…