Nečasi, vláda nemá v pátek důvěru jistou, zní ze sněmovny

24.04.2012 6:10

V pátek dojde na další hlasování o důvěře vládě. Přesto, že Karolína Peake slavnostně oznámila, že potřebný počet poslanců se jí podařilo získat, někteří opoziční politici jsou přesvědčeni, že to nemusí být jisté. Podle některých poslanců by to jinak neprotahovali do pátku, ale nechali by to sněmovnu schválit hned ve středu.

Nečasi, vláda nemá v pátek důvěru jistou, zní ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o důvěře vládě

Někteří poslanci z řad koaličních partnerů jsou navíc přesvědčeni, že vláda založená na odpadlících degraduje i jejich strany, které si tím snižují kredit. „Vůbec se mi to nelíbí," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z poslanců ODS, který si nepřál být jmenován „Degradujeme se tím sami, stejně se to dělá jenom kvůli některým loajálním „veverkám“, které si to podle mne ani nezaslouží.

Poslanec Jiří Oliva za TOP 09 je přesvědčen, že vláda podporu získá. Na dotaz Parlamentních listů.cz, zda se nejedná opět o další tanečky Věcí veřejných, tento poslanec za TOP 09 odpověděl zcela jednoznačně odmítavě. „Jsem si naprosto jist, že vláda důvěru dostane“, konstatoval. Podle něj se Karolíně Peake podaří sehnat dohromady počet deseti poslanců. „Nepochybuji o tom, že paní vicepremiérka potřebný počet poslanců získá a vláda bude moct pokračovat v práci.

Nabrali si půjčky, nepůjdou od válu, tvrdí Škromach

„Je třeba si uvědomit, že za vším jsou peníze. Zejména nezkušení parlamentní nováčci si okamžitě nabrali úvěry, hypotéky, a teď by najednou měli skončit a vrátit se ze stotisícových příjmů na 20 – 30tisícový plat, žertujete?“ řekl před časem pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD). Tito poslanci se prý budou svých sedadel držet zuby nehty. „Nějaký národ či jeho prosperita je v tuto chvíli přece vůbec nezajímá,“ smál se Škromach.

Vláda bude vládnout bez ducha, bez myšlenek, ale zato za každou cenu

Vítězslav Jandák od počátku nevěřil, že by to Věci veřejné myslely vážně. Je podle něj jisté, že ta vláda v pátek důvěru dostane. „Pravda, tentokrát to bylo asi dražší, jenom zakázka pro tatínka Kristiny Kočí, jak jsem se dozvěděl z tisku, dostal zakázku na 63 milionů. No, a těch poslanců je deset, takže to bylo kapátko dražší,“ směje se hořce Jandák.

„A vláda postavená na renegátech? „Samozřejmě, že to ustojí. Vždyť tu máme už tradici s panem Melčákem a panem Pohankou, a jak je vidět, velmi „úspěšně“ se v tom pokračuje,“ říká naštvaně pro ParlamentníListy.cz poslanec. Podle něj bude vláda vládnout dál bez citu, bez ducha, bez myšlenek, ale zato za každou cenu.

Nikdo neví, zda někteří odpadlíci necuknou na poslední chvíli, upozorňují komunisté

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik si není jistý, zda se vládě přece jen něco při hlasování o důvěře kabinetu nezvrtne na poslední chvíli. „Myslím, že jakékoliv tipování je v tuto chvíli předčasné," řekl pro ParlamentníListy.cz. „Uvidíme v úterý,“ dodal. Podle něj je tu možnost, že Karolína Peake nemá oněch deset hlasů jistých, ale bude se je snažit do pátku „přesvědčit“. Na druhou stranu je podle něj možné, že jí na nátlak některý z poslanců hlas přislíbí, nakonec však na poslední chvíli cukne.

Na rozdíl od předchozích případů má většina dotázaných za to, že tentokrát nejde o „veverčí tanečky“, ale že to Věci veřejné myslely vážně. „Netroufnu si teď tipnout, protože situace se mění z hodiny na hodinu“, řekla závěrem pro ParlamentníListy.cz další komunistická poslankyně Marta Semelová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…