Němcová si vzala věci a šla pryč. Jejího nástupce bude možná bolet ruka

27.11.2013 14:01

Poslanecká sněmovna zažila odpoledne "střídání stráží". Poté, co byl Jan Hamáček z ČSSD zvolen předsedou dolní komory, totiž musela opustit toto křeslo Miroslava Němcová z ODS. Ta poslancům poděkovala za dosavadní práci a po inauguračních slovech zvoleného Hamáčka ke kolegům si vzala ze stolu kabelku, dokumenty a šla si sednout na místo určené pro běžné poslance. Hamáček šel poté podepsat průkazy všech poslanců.

Němcová si vzala věci a šla pryč. Jejího nástupce bude možná bolet ruka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová předává předsednické křeslo Janu Hamáčkovi

Mocný post předsedy Poslanecké sněmovny si dnes vyměnili Miroslava Němcová z ODS s Janem Hamáčkem z ČSSD, který se stal pro následující čtyři roky nejmocnějším mužem dolní komory poté, co byl v tajné volbě zvolen 195 poslanci.

„Dovolte, abych vám pogratulovala a přeji vám, abyste plnil svou roli ve prospěch občanů České republiky. Přeji vám taktéž pevné zdraví a dobré zázemí ve vaší rodině,“ poznamenala za sněmovním mikrofonem směrem k Hamáčkovi Němcová, když mu předávala pomyslné žezlo.

A připomněla, co vše mu musí se svou funkcí ještě dnes předat: Nové logo, které sněmovna získala od grafika Oldřicha Kulhánka a k tomu příslušnou dokumentaci, klíč číslo 5 od korunovační komory na Pražském hradě, pamětní knihu, kde jsou zaznamenáni všichni hosté, kteří kdy navštívili Parlament a memorandum hovořící o spolupráci mezi sněmovnou a Akademií věd ČR.

Výměna ve vedení sněmovny:

Hamáček naopak poslancům poděkoval za své zvolení a směrem k Němcové uvedl, že je rád, jakou práci zde ve sněmovně ve funkci předsedkyně odvedla v minulém volebním období a za to jí prý patří také velký dík.

„Funkci přijímám s pokorou a těším se na spolupráci s každým z vás,“ uvedl pak čerstvý šéf dolní komory směrem ke svým kolegům. Těm připomněl, že sněmovna byla leckdy kolbištěm při výměně ostrých názorů, ale on osobně by byl rád, kdyby se v tom příštím období pracovalo v klidnějším prostředí.

„Já bych rád pak přispěl k atmosféře klidnější spolupráce. Mám naději, že se sněmovna v novém období stane konstruktivní dílnou zákonů, které přispějí ku prospěchu této země,“ sdělil Hamáček za sněmovním pultíkem s tím, že chce pro kolegy vytvářet i příznivé zázemí spolu s kanceláří sněmovny.

Nakonec uvedl, že všem poslancům musí z titulu své nové funkce podepsat jejich sněmovní průkazy

Poslanci musí ještě dnes zvolit místopředsedy dolní parlamentní komory. Podle dohody by měli uspět kandidáti z hnutí ANO Jaroslava Jermanová a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Další dvě volná místa obsadí zřejmě komunista Vojtěch Filip a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nárok na místopředsednický post si ale dělají i ODS a hnutí Úsvit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…