Nepořádek ve sněmovně, přestávky na kluby, absentující poslanci. Tak vypadá schůze sněmovny

06.11.2014 12:05

Poslanci dnes už hodinu před polednem „měli padla". Proč? Z celého dnešního jednacího dne komory se totiž omluvilo asi osm desítek poslanců z celkového počtu 200, ale i většina ministrů. Aby ale mohli na plénu hlasovat, musí jich být nejméně 67, což zdaleka nebylo. V sále totiž chvílemi seděla padesátka z nich, po hodině sotva čtyřicet. Jednání sněmovny proto řídící schůze přerušil; poslanci zasednou opětovně k rokování až v pátek.

Nepořádek ve sněmovně, přestávky na kluby, absentující poslanci. Tak vypadá schůze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Projednávání novely daňového zákona, zvláštěpak zavedení třetí snížené sazby DPH

Poslanecké lavice byly při dnešních dopoledních interpelacích vesměs prázdné. Poslanců přihlášených do hlasovacího systému bylo tak málo, že dolní komora nemohla ani hlasovat o přerušení projednávání některých interpelací.

Problém s nedostatkem poslanců vyvrcholil v okamžiku, kdy bylo nutné zvolit dva nové ověřovatele z řad poslanců pro losování odpoledních ústních interpelací. Dva již zvolení ověřovatelé byli omluveni, ale sněmovna za ně kvůli nedostatečnému kvoru nemohla zvolit náhradu. Řídící schůze Petr Gazdík kvůli tomu poslance informoval, že odpolední interpelace se tedy nemohou uskutečnit. Předseda klubu poslanců TOP 09 a Starostů Miroslav Kalousek navíc požádal o dvě hodiny na poradu klubu.

Kalousek: Asi to tady nemá cenu...

"Mám pocit, že tohle nemá cenu. Aby my, co jsme tady, jsme se tady vždycky jednou za čtvrt hodiny sešli a konstatovali, že je nás málo, že si myslím, že každý z nás má mnohem důležitější věci na práci. Já prosím o dvě hodiny přestávky na poradu poslaneckého klubu TOP 09," zahlaholil k tomu Kalousek.

Dotazům při interpelacích dopoledne čelili jen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Antonín Prachař (ANO), a to ohledně způsobu výkupu pozemků pro infrastrukturní stavby a výstavbu dálnice D3.

Dotazy byly ale i na ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Jeho přítomnosti se dožadoval ponejvíce předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jurečka se však pro dnešek omluvil kvůli zahraniční cestě. Stanjura ovšem na to řekl, že se před poslanci asi schovává.

Stanjura: On se před námi schovává?

"On se před námi prostě schovává. Já tomu jinak nerozumím. Pak ty interpelace samozřejmě pozbývají aktuálnosti. To si jenom hrajeme, že máme interpelace. Ministra zemědělství jsme nemohli interpelovat mnoho týdnů ani ústně, ani v odpovědích na písemné interpelace," poznamenal rozčilený Stanjura.

„Poprvé jsem se rozčílil hodně, to bylo před čtrnácti dny. Minulý týden jsem se trošku rozčílil, dneska už rozčílený nejsem. Pan ministr zemědělství, pane premiére, sem prostě nechodí. Udělejte s ním pořádek," řekl také Stanjura.

Menší poprask v dolní komoře nastal ve chvíli, kdy predsedající schůze přečetl další omluvenky poslanců pro dnešní den. Premiér Sobotka totiž k tomu poznamenal, že místo čtení omluv nepřítomných poslanců by bylo lepší číst jména těch přítomných.

Čtěte seznamy těch, co tady jsou!

"Já jsem všiml, protože jsem tady dneska od rána od devíti hodin v jednacím sále Poslanecké sněmovny, že čas od času čtete ten dlouhý seznam omluvených poslanců a poslankyň ze zasedání schůze. Já vím, že vás k tomu nutí jednací řád Poslanecké sněmovny, ale navrhoval bych takovou změnu. Možná by stálo za to, zejména ve čtvrtky, číst seznam poslanců a poslankyň, kteří jsou přítomni. Já myslím, že by to bylo určité ocenění těch, kdo chodí na schůzi Poslanecké sněmovny, že by tady pozitivně zazněla ta jména těch, kdo tady sedí," zmínil na to Sobotka a po chvíli dokonce poděkoval těm zákonodárcům, kteří dnes na schůzi sněmovny přišli.

"Já vím, že se tady odehrávají permanentně diskuse o tom, že když jsou interpelace, tak je potřeba, aby tady byl předseda vlády. Já chci potvrdit, že tady dnes jsem. Počítám dokonce i s tím, že od 14.30 tady budu v Poslanecké sněmovn," zahlásil ještě k tomu hrdě Sobotka. Navíc pokáral poslance za to, jakým způsobem si vedli i včera.

Rozčiloval se i kvůli středečnímu večeru

„Já jsem si všiml, že včera v podvečer byla přerušena schůze Poslanecké sněmovny, a to na žádost opozičních klubů, které se dohodly - tři nebo čtyři opoziční kluby vyskládaly své přestávky na jednání klubů tak, aby znemožnily jednání Poslanecké sněmovny po 19. hodině. Já to nepokládám za úplně dobré, protože tím už skutečně devalvujeme tu otázku přestávky na klub. Prostě tím, že ve standardní schůzi, kdy jsou standardní body přerušíme schůzi takovýmto způsobem, kdy jsme řadu věcí mohli včera projednat, a sněmovna byla usnášeníschopná, nebyl ten problém, jako je tady dnes, a byla tam celá řada bodů programu,“ sjel poslance premiér.

Poslanci si totiž včera napřed odhlasovali, že budou jednat i po 19.00 hodině, ovšem kvůli přestávkám na jednání klubů byla pauza celkově vyskládána až do 23. 00 hodin. Žádost klubů na pauzy přitom přišla ve chvíli, kdy poslanci měli projednávat platy ústavních činitelů, tedy i své platy.

„Musím říci, že mě velmi zarazilo, že včera opoziční kluby požádaly o přestávku na čtyři schůze těchto opozičních klubů těsně před tím, než mělo dojít na projednávání tohoto návrhu zákona v prvém čtení, těsně před tím byl přerušen bod, který tomuto bodu těsně předcházel, to znamená, že opětovně bylo v zásadě obstrukcí znemožněno projednání tohoto platového zákona, který by měl zabránit tomu, aby od 1. ledna příštího roku se zvýšily platy ústavních činitelů skokově o 26 procent,“ zmínil k tomu dnes káravě Sobotka.

Co se dnes ještě ve sněmovně odehrálo? Jak například zaznamenala ČTK, dopolední jednání zpestřil nález brýlí, který ohlásil Bronislav Schwarz z ANO. „Našly se brýle, kdo špatně vidí, nechť se přihlásí," vyzýval majitele od stolu předsedajícího místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). Nikdo se k nim v tu chvíli nehlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…