Novinář: Kalousek vydělá, ODS zapláče. Už číhá nový král pravice

26.11.2012 4:37

Sociální, nebo spíš asociální karty, a vrácení církevního majetku, se kterým nesouhlasí ani velká část pravicových voličů, to jsou dvě zásadní věci, jež prosadila Nečasova vláda. Největší vládní strana ODS nese svoji kůži na trh, přitom za sociálními kartami i církevními restitucemi stojí TOP 09. Nepoškodí tyto nepopulární kroky v budoucnu neodvratně obraz celé pravice v očích voličů?

Novinář: Kalousek vydělá, ODS zapláče. Už číhá nový král pravice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Podle publicisty a spisovatele Bohumila Pečinky jsou obě tyto věci spojeny z větší části se stranou TOP 09. „Myslím, že to bude mít fatální důsledky pro TOP 09,“ je přesvědčen Pečinka. Upozorňuje, že se už v minulosti objevovaly hlasy, že sKarta není vhodná pro všechny, protože s výběrem peněz budou mít problém zdravotně postižení a senioři.

„Tím, že tyto hlasy politici dlouho ignorovali, ale nakonec dali kritikům za pravdu, vytváří dojem, že si změnu veřejnost vyvzdorovala,“ řekl ParlamentnímListům.cz. S kontroverzní kartou je spojen odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, jeho nástupkyně - nová ministryně Ludmila Müllerová  - k nim vydává protikladná prohlášení, jednou tvrdí, že bude povinná pro všechny příjemce sociálních dávek, podruhé, že budou dobrovolné.

Příliš pozdě na to, aby změnu kolem sociálních karet veřejnost ocenila

„I když se premiér pokusil o korekce politiky, nebude mu to příliš přičteno k dobru. V situaci, kdy pravicová koalice měla vyslat signál, že chce něco dělat jinak, rozhodla se dát nějaký nový impuls, je přešlapování kolem sociálních karet trochu nešťastné. I když ke změně kolem nich dojde, veřejnost už to neocení,“ míní publicista.

Dopady zákona o napravení křivd církvím veřejnost tolik nevnímá

Pokud jde o restituce církevního majetku, Bohumil Pečinka je přesvědčen, že jejich dopady veřejnost nevnímá. „Ta suma, o které se mluví, je představě většiny lidí tak vzdálená, že to neberou jako velkou újmu. Na tom ztratí politici ODS, kteří byli od roku 1992 zastánci toho, že se má postupovat stejně jako v ostatních případech, tedy zmírňovat škody, které byly způsobeny, dílčími kroky. A najednou dojde k tak masivnímu převodu majetku,“ prohlásil. A upozorňuje, že všude v Evropě je nakládání s majetkem církve nějak omezeno.

Ve Francii jsou církve financovány z fondu, samy nesmějí podnikat

Například ve Francii, která není většinově katolická, veškerý majetek církví vzal stát a vytvořil fond, z kterého byly církve financovány, církve nesměly samy podnikat. V Čechách tomuto problému podle něj dnes nikdo nerozumí, mohou za to komunisté, kteří církve potlačovali, takže dnes máme vůči nim určitý dluh. Opozice k vyrovnání státu s církvemi přistupovala způsobem, jako kdyby oživovala kampaň proti církvi, a tak se podle publicisty skupina kolem Miroslava Kalouska snažila protlačit tento zákon, což se podařilo.

Pečinka v této situaci označil jako významnou postavu pražského arcibiskupa Dominika Duky, který si obešel všechny politické strany na rozdíl od svého předchůdce Miroslava Vlka, který vsadil jen na jednu kartu – skupinu spojenou s prezidentem Václavem Havlem. Konečnou dohodu mezi církvemi pozitivně ovlivnilo přijetí koncepce, že katolická církev rozdělí patnáct procent majetku mezi ostatní církve, které by jinak nedostaly nic.

„Arcibiskup Duka je konsensuální člověk, dokázal oslovit svět Kalouska, lidi kolem prezidenta Václava Klause i část levice, až se církvi po víc než dvaceti letech povedlo uspět,“ konstatoval novinář. Důsledky prý uvidíme až v příštích letech. Ale známý publicista se obává, že katolická církev po tolika letech nedokáže sama úspěšně podnikat, takže hrozí, že se zaplete s různými podnikateli, vyrobí řadu skandálů a ještě sníží důvěryhodnost církve.

Na prosazení zákona nejvíc vydělá TOP 09

I když ponesou nevýhody kritizovaného vyrovnání státu s církvemi ODS i TOP 09, nejvíc na nich vydělá TOP 09. „Když se bude rozhodovat o nájemních smlouvách, celý podnikatelský svět kolem Miroslava Kalouska na tom bude profitovat, ODS z toho nic mít nebude, protože část strany s vyrovnáním nesouhlasila a ODS se celkově nestavěla k odluce církve od státu tak aktivně jako TOP 09,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Pečinka.

Uvidí se, kdo hlasy voličů pravice, které leží na zemi, sesbírá

Těžko říci, jestli tyto kroky poškodí pravici jako celek. Pečinka připomněl výsledky posledních sněmovních a podzimních krajských voleb, kdy se projevil dramatický odklon voličů od dvou hlavních stran – ODS a ČSSD. „Obě přišly o stovky mandátů, na levici se voliči přelili ke KSČM, na pravici bude záležet, zda se bude někdo snažit vytvořit alternativu, aby hlasy lidí, které dnes leží na zemi, sesbíral. Tyto hlasy může vrátit ODS výrazný lídr, který přijde do čela strany před sněmovními volbami, nebo vznikne úplně nová strana.

Záleží, jestli Jan Fischer zvítězí v klání o Pražský hrad

Podle publicisty bude důležité, jak dopadnou prezidentské volby, kdo usedne na Pražský hrad. „Kolem kandidáta na prezidenta Jana Fischera vzniká mediálně-politicko-hospodářská skupina, která už do něj nainvestovala spoustu peněz a lidského potenciálu. Kdyby nebyl zvolen, tak jeho příběh v politice určitě nekončí, s největší pravděpodobností bude chtít vytvořit politickou stranu, která se bude obracet na středopravé voliče,“ předpovídá Pečinka. A co když Fischer v přímé volbě zvítězí? „Pak je to padesát na padesát, že kolem něho vznikne jakási prezidentská strana,“ míní.

Do sněmovních voleb daleko. Dnešní problémy překryjí nové události

Mediální odborník Jan Jirák je přesvědčen, že pravicové voliče ani sociální karty, ani vrácení majetku církvi neovlivní. Podle něj se ukazuje, že veřejnost je nadána poměrně krátkou pamětí, skandály překryjí nové události. Pokud se uskuteční sněmovní volby v řádném termínu, pak budou hrát roli úplně jiná témata.

„Jádro, které se hlásí k pravici, je stále menší, ale to nevolí pravicové strany na základě racionální úvahy. Těmito voliči už nic neotřese,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Možné pokusy o vytvoření pravostředového alternativního uskupení ovšem také nevyloučil. Ale deziluze voličů je podle něj velmi výrazná, proto to podle něj vypadá, že pravicových voličů, kteří jsou ochotni deklarovat svoji politickou orientaci, bude rychle ubývat. „To ovšem neznamená, že se to projeví na chování politické elity,“ nevěří, že by odklon voličů vládní strany nějak výrazně ovlivnil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…