Novinář o starých pašácích v ODS, kterým došlo, že to není legrace

24.08.2012 6:35

Pražský primátor Bohuslav Svoboda není žádný rytíř na bílém koni, ale snahu o vyčistění Dopravního podniku mu upřít nelze. V rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz to říká investigativní novinář týdeníku Euro Jan Hrbáček. Staří kostlivci ale podle něj začali ze skříně padat i na TOP 09.

Novinář o starých pašácích v ODS, kterým došlo, že to není legrace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Odvolání Vladimíra Liche z čela pražského Dopravního podniku pořádně rozbouřilo vody. Okamžitě začaly na povrch vyplouvat informace o přinejmenším podezřelých zakázkách a o tom, že prý prakticky každá smlouva, kterou Dopravní podnik hlavního města Prahy uzavíral, byla nějak „cinknutá“.

Podle zástupce šéfredaktora týdeníku Euro a investigativního novináře Jana Hrbáčka ale nic není černobílé a není na místě si namlouvat, že primátor Bohuslav Svoboda je sněhobílým rytířem na koni, který přijel vysvobodit Prahu. „Takhle jednoduše to vyložit nejde. Nicméně tam je evidentní, že tu byla snaha Dopravní podnik očistit od těch nevýhodných smluv, pokud možno je předělat, ty které jdou vypovědět, tak vypovědět, a zbavit se těch lidí spojených se starou garniturou, kterých tam je poměrně dost,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz Hrbáček.

Staré kšefty jedou dál

„I přesto, že do Dopravního podniku nastoupil Lich a jeho další lidé se to snažili zmapovat, tak prostě některé zakázky, které dělala třeba firma Vero Group, třeba organizovala výběrová řízení, tak ti stále v práci pro Dopravní podnik pokračují. To dost zavání,“ míní novinář.

Podle něj je evidentní, že David Vodrážka jako předseda představenstva se v dřívější době podepisoval pod mnoho podivných kontraktů a smluv. „Takže určitě musí mít pocit, řečeno cimrmanovským slovníkem, že mu teče do bot a odvolání ředitele Liche tomu i napovídá,“ je přesvědčen.

„Část té staré party zjistila, že to nebude nějaká legrace a že jde do tuhého a vyvrcholilo to tak, jak už víme. Upřímně se ale Vladimíru Lichovi moc nedivím, když zjistil, co tam je za pašáky, kteří mají ten podnik spoluřídit, tak se mu s nimi moc mluvit nechtělo. Logicky by s nimi komunikovat měl, ale když zjistíte, kam sahají dlouhé prsty těch lidí, tak vás to samozřejmě demotivuje,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz Hrbáček.

Stará pražská parta rozházela Svobodovi karty

„Pokud bych k tomu opravdu měl zaujmout postoj, tak na mě to dělá jednoznačně dojem, že se ta stará garnitura zkouší nějakým způsobem vrátit zpátky a odvolání Liche byl jeden z kroků, kdy otevřeli Svobodovi vějíř s kartami a rozfoukali mu je a rozhodili po stole. Primátorova pozice teď určitě není vůbec ideální,“ komentuje dále investigativec.

V souvislosti s osobou pražského primátora Svobody se delší dobu spekulovalo o jeho přestupu do TOP 09, naposled takovou informaci přinesl bývalý předseda pražské ODS a poslanec Boris Šťastný. O to překvapivější bylo rozhodnutí klubu zastupitelů TOP 09, kteří se fakticky postavili proti primátorovi, když souhlasili s odvoláním dosavadního ředitele Dopravního podniku a vypsání nového výběrového řízení.

Rozhodnutí zastupitelů Schwarzenbergovy strany je podle Hrbáčka potřeba vnímat tak, že v TOP 09 jsou historické obchodní vazby na Dopravní podnik. „Třeba pan Nouza, takže zase je to jen kostlivec, který vypadává ze skříně z minulosti. Ale co si budeme namlouvat, TOP 09 také není nijak superčistá. Skutečnost, že se k tomu někteří její členové postavili podobně jako zástupci té staré party z ODS, tak si myslím, že o lecčems napovídá,“ odhaduje novinář.

Exředitel Dvořák má pravdu. Mohl ale ušetřit víc

Jednoznačně ale podle jeho slov nelze vnímat ani dřívějšího ředitele DPP Martina Dvořáka. „Není pochyb o tom, že ušetřit by se dalo výrazně více, než ušetřil Martin Dvořák, jak alespoň tvrdí. Kdyby tam nebyly ty různé provizní smlouvy, různé odbočky ven a podobně. Martin Dvořák má svým způsobem pravdu, když říká, že Dopravnímu podniku ušetřil, ale ono by se dalo ušetřit ještě výrazně víc, pokud by tam nefungovalo to kamarádíčkování a různé penězovody ven.“

„Pokud jde o analýzu, kterou pro primátora Svobodu zpracovával advokát Václav Láska, což je poměrně svérázná osobnost, tak já kdybych si měl nechat auditovat společnost, jeho bych si určitě nezval. Celkem ale rozumím vůli primátora Svobody, který si tam chtěl vzít nějakého ranaře, jenž by v poměrně krátké době a rychle pojmenoval problémy, aby se mohlo podat trestní oznámení a aby třeba nezmizela dokumentace,“ doplnil v komentáři pro ParlamentníListy.cz Jan Hrbáček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…