Odboráři z DP chtějí forenzní audit. A primátor Svoboda by prý měl být zticha

22.08.2012 16:23

Odborové organizace pražského Dopravního podniku vznesly požadavek na provedení forenzního auditu v hospodaření společnosti, který navrhují členové dozorčí rady DP.

Odboráři z DP chtějí forenzní audit. A primátor Svoboda by prý měl být zticha
Foto: tan
Popisek: Bývalý šéf DPP v Praze Martin Dvořák

Návrh na provedení forenzního auditu poprvé přednesli členové dozorčí rady a podpořila jej například současná ředitelka DP Magdaléna Češková, ale rovněž Martin Dvořák, který vedl podnik v době, která je nejvíce kritizována vzhledem ke korupci a klientelismu.

Lidé spojení s odvolaným ředitelem podniku Vladimírem Lichem naopak namítají, že požadavek na důkladnou hospodářskou revizi je účelový a má za účel zkomplikovat odhalení trestné činnosti, která se podle nich v dopravním podniku chápala.  

Provést forenzní sudit, či neprovést?

Odbory naopak forenzní audit prohlašují za jediný relevantní prostředek ke zjištění objektivní skutečnosti. „Objednaný právní audit od jednoho advokáta, ke kterému má přístup pouze několik vyvolených mimo DPP, kteří si ho objednali, z 'veřejných peněz' bez vypsání výběrového řízení v rozporu s vnitřním předpisem DP Praha, považujeme za snahu kumulovat ještě více moci do svých rukou,“ zkritizovali odboráři ve svém prohlášení postup předchozího vedení, které nechalo nejzásadnější smlouvy z minulosti přezkoumat advokátem Václavem Láskou.

Nedávno odvolaný generální ředitel Vladimír Lich a primátor Bohuslav Svoboda, který jej podporoval, navíc podle nich svými mediálními výstupy poškozují dobré jméno dopravního podniku. Ten je prý přitom stabilně hodnocen jako jeden z nejlepších v Evropě. „Protestujeme proti získávání politických bodů touto cestou,“ prohlašují odbory. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…