Opozice utřela nos. Koalice jim plechovku a ani telefonát eurokomisaře neodhlasovala

13.03.2012 16:30

Komunisté a socialisté dnes chtěli na program schůze sněmovny zařadit různé body, ale ani s jedním ze svých návrhů neuspěli. Na program se tak nedostala „Rathova“ modrá plechovka putující prý po středočeském hejtmanství. K ní poslancům Rath sdělil, že je to výtvor resortu místního rozvoje a ministra Kamila Jankovského. Poslanci se odmítli bavit i o čerpání z evropských fondů a telefonátu eurokomisaře Johannese Hahna. Ten prý sdělil Petru Nečasovi, že EK chce zastavit pro Česko zcela čerpání peněz z EU.

Opozice utřela nos. Koalice jim plechovku a ani telefonát eurokomisaře neodhlasovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

„Vás to všechno vůbec nezajímá,“ to byla dnes nejčastější věta, když se poslanci opozice rozčilovali nad tím, že koalice si do programu schůze sněmovny opět zařadila jen ty body, které ji zajímají.

Představitelé ČSSD, KSČM a Národních socialistů - LEV 21 se totiž chtěli bavit  nejen o čerpání evropských fondů, ale i o situaci na úřadech práce v souvislosti s výplatou sociálních dávek, o škrtech ve školství, o situaci na vysokých školách, o trhu s potravinami nebo o vývoji důchodového systému. Nic však opozici nevyšlo.

Za ČSSD pak v jednací síni protestoval třeba místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek,  jenž hlavně litoval, že mu poslanci zamítli návrh na debatu o telefonátu eurokomisaře Hahna.

"Odmítli jste tedy to téma EU jako celek. Mně to připadá, že to v něčem znehodnocuje celé jednání sněmovny.  Na operační program Doprava, z tohoto programu, Evropská komise odmítá proplatit 13 miliard za loňský rok. To znamená, že to je událost, která vstupuje do bilance rozpočtu, vstupuje do celé debaty o úsporách a škrtech, které chcete dělat... Postoj EK ovlivní celé plánování pro roky 2014 až 2020,“ burácel k tomu za sněmovním pultíkem Zaorálek.

Hahn telefonoval premiérovi

Eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn totiž minulý týden telefonoval Petru Nečasovi a to kvůli stavu čerpání peněz EU. Podle Zaorálka to je ale zásadní věc, neboť prý šlo ve sdělení Hahna o hrozbu úplného zastavení peněz z čerpání fondů EU.

ČSSD podpořil i předseda poslanecké frakce KSČM Pavel Kováčik. Socialistům totiž nevyšla ani další některá želízka, jenž chtěli na parlamentní půdě probrat. Například žádali, aby se zákonodárci zaobírali i Pozemkovým fondem, kam své peníze směřuje hokejový trenér Alois Hadamczik. Po kauze s jeho milenkou Lucií, které Pozemkový fond za brigádu zaplatil 270 tisíc měsíčně, přišly Hospodářské noviny s dalším zjištěním. Hadamczik totiž úřadu pronajal kanceláře za 6,6 milionu, což je dvakrát víc, než se platilo ve starém sídle.

„Všechny naše návrhy jste smetli. Jak je to na Pozemkovém fondu s panem Hadamczikem? Tak k tomu se teď lidé nedovědí nic,“ poznamenal k tomu Kováčik.

Nebude ani marihuana

Poslanci ale kromě toho nebudou na březnové schůzi sněmovny jednat ani o novele, která by umožnila využívat marihuanu k léčebným účelům. Při dnešním rozhodování o programu vyřadili také předlohu, která by zavedla trestnost nedovoleného sledování, a novelu, jež zpřísní podmínky pro činnost exekutorů. Normu totiž spolu s novelou o nedovoleném sledování ještě neprojednal sněmovní ústavně-právní výbor.

Vyřazení předlohy o legalizaci léčby konopím zdůvodnil jeden z předkladatelů Pavel Bém (ODS) jednáními s ministerstvem zdravotnictví. Poslanci by ji měli začít projednávat až na dubnové schůzi.    

Poslanci posunuli z dneška na středu také rozhodnutí o tom, kde budou sídla zdravotních ústavů. Jednání o novele vrácené Senátem odložili kvůli absenci ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Sněmovna naopak na návrh ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) rozhodla, že o začlenění Chorvatska do EU bude jednat tento čtvrtek. Očekává se, že parlament rozšíření počtu členů unie na 28 zemí hladce schválí, i když souhlas bude muset dát minimálně třípětinová většina poslanců a senátorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pod Pekarovou se prý kýve židle

17:00 Pod Pekarovou se prý kýve židle

Po odchodu Heleny Langšádlové z postu ministryně pro vědu a výzkum a nepovedeném navržení jejího nás…