Oranžový Dolejš dělá pro kmotry, zuří véčkaři ve sněmovně

28.03.2012 20:16

Šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Richard Dolejš z ČSSD pracuje pro kmotry. S nečekaně tvrdým obviněním v souvislosti s požadavkem Dolejše na odchod poslance Kádnera z jeho komise přišel Josef Novotný z Věcí Veřejných. Janoušek a Bém jsou podle něj jen důrazným varováním pro politiky, aby začali sekat latinu.

Oranžový Dolejš dělá pro kmotry, zuří véčkaři ve sněmovně
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Romanu Janouškovi hrozí až 18 let vězení

Nejen Novotného, ale i ostatní poslance Věcí Veřejných rozlítil krok šéfa sněmovní komise pro kontrolu BIS Richarda Dolejše. Ten v úterý odmítl dále projednávat aféru s únikem odposlechů hovorů mezi exprimátorem Prahy Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem. Z důvodu, že v ní zasedá i poslanec VV David Kádner. Podle Dolejše je přítomnost Kádnera při projednávání citlivých informací bezpečnostním rizikem, protože poslanec kdysi pracoval pro Bártovu bezpečnostní firmu ABL.

Dolejš dělá pro kmotry, tvrdí poslanec VV

Jenže pro ABL v časech její největší slávy pracoval každý čtvrtý student, oponují Dolejšovi poslanci VV. Narážejí tak na fakt, že Kádner pro ABL pracoval jako šéf ostrahy v obchodním centru, což podle nich vylučuje, že by se dostal do užšího spojení s vedením bezpečnostní agentury. Právě to nyní v médiích čelí tvrzení, že odkudsi získalo nahrávky citlivých telefonátů Kolibříka s Mazánkem, neboli Béma s Janouškem.

Jeden z poslanců Véček si ale servítky rozhodně nebere. Podle Josefa Novotného hraje Dolejš o čas. "Řeknu to natvrdo a otevřeně- jsem skálopevně přesvědčen, že pan poslanec Dolejš je spojen s touto kmotrovskou akcí a napadáním kolegy Kádnera pouze hraje o čas, aby se do toho nestihl ´dostat´ někdo zvenku. Kdyby šéf BIS Jiří Lang promluvil před poslaneckou komisí, mohl by uvést kdo všechno byl BIS odposloucháván. A kdo je tedy vydíratelný. A rozhodně to nejsou jen Bém s Janouškem," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec.

Vše k tématu Janouškovy odposlechy

Zpráva pro politiky: Poslouchejte nás, nebo skončíte jako Kolibřík a Mazánek

O jaké ´kmotrovské akci´ to ale hovoří? Samozřejmě o té, která od minulého pondělka nepřestává udivovat českou veřejnost. Podle poslance není zveřejnění odposlechů deníkem MfD ani omylem ukázka investigativní žurnalistiky, popřípadě nutkání zveřejnit mimořádně závažný materiál, který se dostal do redakce, jak tvrdí lidé z MfD.

"To, že na nahrávce hovoří pouze Bém s lobbistou Janouškem, není náhoda. Prostě obětovali menší ryby, aby dali politikům najevo, že na ně mají kompromitující materiál, pravděpodobně toho samého charakteru jako jsou zveřejněné odposlechy. Tuhle akci řídí opravdoví kmotři, miliardáři co ovládají český byznys," tvrdí Novotný. Tito lidé prý tahají za nitky minimálně od dob klausovsko-zemanovské Opoziční smlouvy, která prý v nepsané podobě pokračovala až donedávna hlavně na pražském magistrátě a kterou lidé okolo Bohuslava Svobody porušili.

"Janoušek přeci není žádný miliardář, žádný kápo lobbistů, to není člověk, který organizoval puč proti Věcem Veřejným. A právě ty lidi je třeba hledat za aktuálně zveřejněnými odposlechy," naznačuje rafinovanou zpravodajskou hru poslanec. Pro pražskou ODS, respektive jedno z jejích křídel, to prý znamená jasný vzkaz: Získejte opět kontrolu nad magistrátem, nebo půjdou ven jiné, zajímavější telefonáty. Toto tvrzení má prý poslanec Novotný ověřené minimálně u dvou lidí, kteří mají vazby na špičky českého byznysu. V té souvislosti také nelze nepřipomenout jiný dokument, popisující vazby špičkových politiků- tzv. Kubiceho zprávu. Ta s odposlechy může těsně souviset. Paroubkův web Vaševěc.cz dokonce mluví o odposleších jako zdroji informací, s nimiž se na poslance v létě 2006 obrátil současný ministr vnitra.

Kdo zná původ nahrávky, ví, odkud vítr fouká

Ostatní Véčkaři už v hodnocení Dolejšovy averze nejsou tak razantní jako Novotný. "Obviňovat Davida Kádnera ze špiclování? To ukazuje jasně, že ČSSD je špatná opozice, která nemá témata, tak hledá každou příležitost. A zároveň si uvědomuje, že tam asi budou i nepříjemné informace o ČSSD," uvedl místopředseda VV Tomáš Jarolím. jak občanští, tak sociální demokraté by se podle něj měli ptát proč ve věci nekonal ani jeden z jejich premiérů. A také se snažit odpovědět na otázku ze všeho nejpodstatnější. "Kde se Mladá Fronta dostala k nehrávkám Béma s Janouškem? To je přeci podstata toho všeho," kdo zná odpověď, ten zná jména lidí, v jejeichž zájmu akce probíhá," uvedl Jarolím pro ParlamentníListy.cz.

Lídr VV Radek John přičítá chování poslance Dolejše jeho údajnému papalášství. "Získal moc a poněkud se spletl v kádrování. Kdyby se totiž muselo z komise pro kontrolu BIS vylučovat kvůli zaujatosti, museli by ven především poslanci ODS, jejichž premiér dostával zprávy BIS a nekonal," reagoval šéf Věcí Veřejných.

Expremiér Mirek Topolánek nicméně o celé věci zřejmě vědět nemusel. Deník Insider ve středu odpoledne informoval, že má k dispozici důkazy, podle nichž BIS v době vlády ČSSD nedodávala v rámci spolupráce s policisty na případech Setuza a Unipetrol citlivé materiály. Týkaly se podnikatele Tomáše Pitra nebo tehdejšího šéfa podsvětí Františka Mrázka.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…