Pane kníže, co Vám to provedli. Čtěte, co je za novou metodou propagace Schwarzenberga

25.09.2013 12:38

Žádný James Bond, ale TOP agent 009, reaguje volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček na to, jak zareagovala média na začátek podporovatelské kampaně této strany. Ta už podle jeho slov vzbudila velice příznivý ohlas na facebookových profilech. Mediální odborník Jiří Mikeš to považuje za zpestření jinak obvykle nudné volební kampaně a očekává, že to lidé ocení.

Pane kníže, co Vám to provedli. Čtěte, co je za novou metodou propagace Schwarzenberga
Foto: red
Popisek: TOP 009

Žádná jiná strana nedokáže ozvláštnit volební kampaň tak, jako se to během pouhých pár let existence daří TOP 09. Potvrdilo se to při rozjezdu její podporovatelské kampaně, kdy se na jejím webu objevil Karel Schwarzenberg coby agent a nikam dál nebylo možné se prokliknout. TOP 09 několik hodin nechávala média při tom, že jde o hackerský útok, až později přiznala, že jde o její vlastní kampaň.

„O žádnou mystifikaci, že jde o útok hackerů na web TOP 09, z naší strany nešlo. My jsme tu situaci pouze nekomentovali, a to v řádu několika hodin. Během nich si to žilo svým vlastním životem. Jsme rádi, že se podařilo na uvedení podporovatelské kampaně takhle výrazně upozornit,“ říká pro ParlamentníListy.cz volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček ke kampani, která si připravovala v několika dnech a v jejím závěru se nejlepší koncept vybíral z několika návrhů.

Nejde o Jamese Bonda, ale o TOP agenta 009

Rozhodně TOP 09 tímto nápadem zaujala a nejrůznější zpravodajské portály zaplavily titulky „Schwarzenberg jako James Bond. TOP 09 spouští novou kampaň“ nebo „Po punkové éře jde Schwarzenberg do voleb jako agent James Bond“ či „Schwarzenberg: Shodil číro, teď je jako James Bond!“ nebo také vysvětlující „Schwarzenberga do pozice Jamese Bonda dala na web TOP 09, nikoliv hackeři“.

S těmi titulky ale volební manažer TOP 09 zásadně nesouhlasí. „Nejde o Jamese Bonda, ale o TOP agenta 009,“ zdůrazňuje Jaroslav Poláček, koho vlastně má předseda strany Karel Schwarzenberg v podporovatelské kampani představovat. „Nemůžu za to, co píše někdo jiný, ale je to TOP agent 009,“ odráží námitku, že o lídrovi TOP 09 píší všichni jako o Jamesi Bondovi, který nahradil pankáče s čírem.

Tak šel čas: rentgenový snímek, pankáč a agent

V prezidentské kampani šlo jasně o to oslovit mladé voliče. „Myslím si, že to je podobný příběh. Reakce, které čtu na facebookových profilech TOP 09, jsou velmi pozitivní a myslím si, že to zase osloví zejména mladší voliče. Karel Schwarzenberg se na začátku volební kampaně TOP 09, jestli si vzpomenete, ukázal v neopakovatelné podobě transparentního předsedy, to byl ten rentgenový snímek. Pak přišla aktivita v prezidentské kampani a dnes na to navazujeme TOP agentem 009,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz volební manažer TOP 09 Jaroslav Poláček.

Tento motiv a tuto kampaň bude TOP 09 nabízet svým podporovatelům, kteří budou chtít straně ve volební kampani pomoci. „To je pro nás hrozně důležitý segment kampaně, protože se spoléháme právě na podporovatele, na jejich síť. Dlouhodobě s nimi komunikujeme a je to primárně určeno pro tuto komunitu, ve které je nyní víc než deset tisíc lidí. Tiskneme plachty dva na metr, tiskneme plakáty, vyrábíme placky. Předpokládám, že se to nějak objeví i na komerčních plochách, ale jádro tohoto segmentu kampaně je podporovatelská kampaň,“ dodává Jaroslav Poláček.

Mladí ocení, když si někdo umí ze sebe udělat legraci

Pochvalně na nápad TOP 09 reaguje mediální odborník a lektor komerčních komunikací na Vysoké škole ekonomické Jiří Mikeš. „Myslím, že v té nudě, která ve volebních kampaních bývá, je tohle zpestření. Určitě to míří za prvé na mladé lidi, kteří ocení, když si někdo ze sebe umí udělat legraci, to je vždy zajímá. No a pak to pravděpodobně zaujme i takové pražské intelektuály, kteří si řeknou, že tu je konečně něco jiného,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Je přesvědčen o tom, že půjde o viditelnou kampaň, kterou se TOP 09 odliší od ostatních stran a více na sebe upozorní. „Není to nic, co by bylo kontraproduktivní, co by topku poškodilo. Naopak to do té celorepublikové kampaně vnese něco nového, zábavného. Lidé si toho všimnou a začnou o tom mluvit. To je nejefektivnější, že si o tom lidé v následné komunikaci řeknou,“ upozorňuje mediální odborník Jiří Mikeš.

Oživí to chmurnou náladu panující kolem politiky

Žádnou jinou stranu ve volbách nenapadlo svého lídra takto „upravovat“. TOP 09 to dělá podruhé, takže může zafungovat efekt opakovaného vtipu a tedy ne příliš příznivé reakce voličů. „Jsme národ, který si podobně jako Angličané umí ze sebe udělat legraci, tak si myslím, že to bude oceněné. Je to zacílené na skupinu lidí, kteří mají trošku volnější myšlenky a říkají si, že je stejně všechno pro kočku, tak jim to alespoň trochu zpestří tu chmurnou náladu, která teď vládne, pokud se týče prezentace politiků a politických stran,“ domnívá se Jiří Mikeš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…