Politologové Nečasovi: Takové vládnutí je na nic, každý zákon bude agónie

24.04.2012 16:14

AKTUALIZOVÁNO Poslanci v úterý po deseti minutách přerušili svou 38. schůzi do příští středy. Návrh na přerušení podal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Poslanci o jeho návrhu ale museli dokonce hlasovat dvakrát – nakonec bylo pro 100 zákonodárců a proti 87. Čísla tak naznačila, že koalice má ještě mlhavou podporu pro kabinet po rozpadu s Věcmi veřejnými.

Politologové Nečasovi: Takové vládnutí je na nic, každý zákon bude agónie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas ve sněmovně

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) těsně před dnešním zahájením schůze dolní parlamentní komory překvapila. Řekla totiž v rozhovoru pro ČT24, že poslanecká frakce ODS dnes s největší pravděpodobností zažádá, aby byla dnes schůze sněmovny přerušena.

„Jedno vím jistě, a to, že schůze začne ve 14.00 hod. Já schůzi zahájím a to je jediná informace, kterou mohu v tuto chvíli dát. Nevím totiž, zda schůze bude přerušena, nebo budou nějaké návrhy na změnu programu,“ uvedla Němcová.

Debata na prerušení schůze se podle ní nesla v poslaneckém klubu ODS a nakonec vyšlo najevo, že i v TOP 09. „Argumentem bylo, že v pátek chce požádat vláda sněmovnu o důvěru, pokud by ji nedostala, tak stejně by sněmovna nemohla žádné další legislativní návrhy činit,“ vysvětlila k tomu Němcová.

Jak řekla, tak se také stalo. Za poslanecký klub ODS přednesl před poslanci na plénu návrh jeho předseda Zbyněk Stanjura. Poslanci o tom museli hlasovat a to dokonce dvakrát. Poprvé bylo hlasování totiž zpochybněno. „Má vůle bylo hlasovat proti, na sjetině mám pro. Proto zpochybňuji hlasování,“ namítl poslanec z ČSSD Ivan Ohlídal. Napodruhé poslanci schůzi „zařízli“ 100 hlasy, proti bylo 87.

Mezi poslanci, kteří hlasovali pro odložení schůze, a tím se tak přiklonili na stranu vlády, byl i Miroslav Petráň, Radim Vysloužil a také Michal Doktor, kteří vládě slíbili podporu, ale odmítli vstoupit do klubu Karolíny Peake, která tak nedala dohromady poslanecký klub. Dalších sedm poslanců v platformě Peake, kteří opustili klub VV, přerušení jednání podpořili. Milan Šťovíček se hlasování zdržel.

Jinak všichni poslanci z VV byli proti návrhu. „Byli jsme připraveni v tento den pracovat,“ vysvětlil později předseda VV Radek John.

Zaorálek: Nemáme vidět, o co se tu hraje

Přestože se po sněmovně šuškalo již tři čtvrtě hodiny před zahájením schůze sněmovny, že se dnes nebude v dolní komoře jednat, tak ČSSD si na pozdějším brífinku stěžovala na to, že sněmovna vlastně dnes, zítra a pozítří nebude jednat. Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek v této souvislosti připomněl, že na schůzi vedení sněmovny se o tomto faktu, tedy o tom, že ODS navrhne přerušení schůze, vůbec nehovořilo. „Tento zvrat přišel bez jakéhokoliv upozornění pro nás a my jsme netušili, že tato schůze tak rychle skončí,“ zmínil Zaorálek.

„Jak jsme viděli, tak hlasování podpořilo 100 poslanců, což není zdaleka bezpečná většina, která je podmínkou dalšího pokračování vlády. Zatímco v Holandsku když koalice zjistila, že nemá většinu, tak skončila, ale v této zemi se hraje podivná hra na nahánění poslanců a je stejně neprůhledná, jako to dnešní dění ve sněmovně. Poškozuje to parlamentní demokracii. Praxe začala již za pana Topolánka, kdy se lovili přeběhlíci, a pokračuje to i nyní,“ zmínil dále Zaorálek.

„Sněmovna nebude zasedat, protože nemáme vidět, co se bude teď dít a o co se tu hraje. Stává se tak nefunkční jak sněmovna, tak i vláda," dodal Zaorálek.

V jeho notě pokračoval i lídr KSČM Vojtěch Filip. Ten po přerušení schůze dokonce zmínil, že to, co pravice nyní provedla, tak to je výraz strachu.

Filip: Měli by přiznat chybu

„Je to výraz strachu a neschopnosti vládní koalice vládnout v zemi. Jednoznačně to ukazuje na to, že ztratili vládu nad svými poslanci, nad svými koaličními partnery a nejsou schopni žádných dohod. Pokud si nakonec poslanci vyjádří důvěru, tak jenom prodlouží svou agonii. Mne to připadá nemravné a takový postup jsem v České republice ještě nezažil," řekl Filip.

Takové vládnutí může podle něj přinést Česku pouze škody a je to předznamení jediného – že pokud vyjádří tito poslanci důvěru své vládě, jen prodlouží agónii ČR a výrazně zhorší její ekonomický potenciál, jak v Evropě, tak ve světě. „Kdyby byl Petr Nečas chlap, nic takového by nepřipustil. Je mi líto, že v této chvíli nejsme dál pokračovat v jednání. Přitom jde alespoň o to, aby čestně přiznali svoji porážku. Ani to neumí!“, dodal rozčileně Filip a poté ParlamentnímListum.cz řekl, že vicepremiérka Karolína Peake nemá prostě dostatek poslanců. „Myslím, že definitivní počet se skutečně dozvíme až v pátek," konstatoval Filip.

Dolejš: Jde spíše o umělecký dojem

Jeho kolega Jiří Dolejš pro ParlamentníListy.cz řekl: „Myslím, že jednání vlády má spíše taktický důvod." Nejde podle něj ani tak o to, zda vláda bude, či nebude, ale o formát podpory. „Ty body, které měly být projednány v tomto období, by mohly být problémem,“ je přesvědčen Dolejš. „Například to může být spor o církevní majetek, což je velmi důležitá norma,“ vysvětlil.  

Vládní koalice si tím podle Dolejše vytváří prostor pro nátlak, aby se mohla i v této chvíli plněním svého programu předvést před svými voliči, protože se samozřejmě blíží volby. „Řekl bych, že jde o ´umělecký dojem´, nikoli o výsledek,“ dodal s pousmáním Dolejš.

Nečas: Toto řešení je jednodušší a rychlejší. A tutovější

Jiného názoru je premiér Petr Nečas. Toto řešení považuje za nejčistší. „Pokud vláda nezíská důvěru, tak schválíme s velkou pravděpodobností ještě volební zákon o prezidentské volbě, abychom ho mohli schválit další týden v závěrečném třetím čtení“, konstatoval Nečas. Pak se sněmovna nejpozději třetího května může podle něj rozpustit. „Aby 24. nebo 30.června mohly být volby“, podotkl Nečas. Na dotaz, zda není jednodušší varianta – nezíská-li vláda důvěru, rozpouští sněmovnu prezident - ale premiíér odvětil: "Toto řešení je jednodušší a rychlejší. A tutovější!"

Předsedy poslanců ODS Zbyněk Stanjura pak zmínil, že bylo důvodem přerušení schůze to, aby bylo zřejmé, že vláda má důvěru. „Pokud vláda důvěru získá, bude příští středu pokračovat standardní jednání,“ řekl Stanjura.

"Myslím, že je to výsledek celkově neujasněné situace, ať už jde o celou vládní koalici nebo jenom o Věci veřejné“, řekl pro ParlamentníListy.cz Jiří Paroubek (nezařazený).

Podle jeho soudu jde vládní koalici v tuto chvíli pouze o to, aby získala alespoň zdánlivě pevnou většinu 103´až 104 hlasů. „No a to, jakou mají většinu, zjistí až při samotném hlasování,“ konstatoval Paroubek a naznačil, že Karolína Peake prostě nyní nemá dostatečný počet poslanců.

V případě, kdyby sněmovnou prošly některé zákony (například církevní restituce) vrácené horní komorou v levicovém znění, šlo by pak podle Paroubka  „o jednoznačnou prohru vlády“. A to je nezanedbatelné.

Vicepremiérka Karolína Peake pak ataky levice, že se koalice snaží získat více času pro přetáhnutí dalších poslanců z Věcí veřejných, odmítla. Podle ní důvodem pro přerušení je pondělní a navíc i překvapivé prohlášení véček, že neplatí dohoda předsedů ODS, TOP 09 a VV z neděle.

„Neplatí, že všechny věci, které prošly vládou do 11. dubna, jsou dohodnuty, stejně jako neplatí to, že zrevidovaná koaliční smlouva, na které se podíleli představitelé VV, není touto stranou respektovaná a nemá cenu testovat nyní před vyslovením důvěry vládě soudržnost koalice hlasováním o vrácených tisících od senátu,“ bránila se Peake.

Úterní hlasování tak bylo prvním testem podpory kabinetu po rozpadu koalice s Věcmi veřejnými. V pátek by sněmovna měla na mimořádném jednání hlasovat o důvěře vládě. O vyslovení důvěry požádá kabinet oficiálně ve středu.

Jde o prodlužování agónie této vlády

„Už toto hlasování o přerušení schůze naznačilo, jak by to mohlo dál ve sněmovně vypadat. Zase se bude při každém hlasování stloukat stojedničková většina, jak se dá, podobně jako za Topolánkovy vlády,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil. „Podle mě je to jen prodlužování agónie této vlády, kdy bude nová koalice závislá na tom, jestli někdo nedostane chřipku nebo rýmu,“ dodává.

Na druhou stranu ani tato vratká většina podle něj neznamená, že by nutně Nečasův kabinet nemusel vydržet do konce volebního období. „Na rozdíl od Mirka Topolánka má Petr Nečas naději, že může získat ještě nějaké poslance. Nevím ale, jakým způsobem je paní Peake přemlouvá. Je zajímavé, že nad těmi váhajícími se najednou objevila hrozba vyšetřování,“ podotýká Zbořil.

Politické špičky si na předčasné volby nevěří

„Dnešní rozhodnutí je ukázkou toho, jak si politické špičky nevěří. Místo toho, aby hledaly cestu k předčasným volbám, tak se modlí, aby se do pátku ta situace změnila o jeden, nebo dva hlasy. To si myslím, že je na tom ze všeho nejabsurdnější. Je to vládnutí, které je naprosto k ničemu, které samo o sobě nebude efektivní a navíc bude snižovat důvěru veřejnosti jak v tu vládu, tak v samotný politický systém,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Je rovněž přesvědčen, že i když v pátek vláda důvěru získá, tak později může pohořet s jedním zákonem za druhým. „I kdyby nakrásně podepsal Petr Nečas a Karel Schwarzenberg nějakou institucionální dohodu s platformou Karolíny Peake, tak stejně by té vládě nemusela být k ničemu, když stejně bude potřebovat při každém hlasování ještě nějaké hlasy od Věcí veřejných, nebo od těch, co byli dříve v ODS, tedy od Michala Doktora a Pavla Béma,“ připomíná Jelínek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, jih, rzk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…