Poslanci kývli na pořizování nahrávek z jednání obcí. Ale pohádali se

07.02.2013 14:25

Mají, nebo nemají se mazat obličeje pořízené při nahrávání z jednání obcí a krajů? To byla ústřední otázka, kterou se dnes zabývali poslanci v rámci novely, díky níž by obce, města a kraje mohly ze zákona povolit pořizování nahrávek ze svých jednání a poté je zveřejňovat například na internetu.

Poslanci kývli na pořizování nahrávek z jednání obcí. Ale pohádali se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Norma nakonec v prvním čtení sněmovnou prošla, před dalším kolem schvalování ji ale musí posoudit sněmovní výbory pro veřejnou správu a ústavně právní. Problémem je ovšem fakt, že ministerstvo vnitra připravilo podobnou novelu, která má problém podle vlády údajně řešit komplexněji.

Pokud ale nakonec tato norma sněmovnou projde bez dalších zásahů, mohly by obce povolit pořizování nahrávek ze svých jednání a také je zveřejňovat například na internetu. Kvůli tomu se ale poslanci několik minut dohadovali o tom, jak to bude nadále se zveřejňováním obličejů lidí, kteří jsou na záznamech a při tom nejsou zastupiteli.

Novela je totiž reakcí na postoj Úřadu pro ochranu osobních údajů, podle něhož zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstev není možné bez souhlasu dotčených osob, případně bez znemožnění jejich identifikace kvůli požadavkům na ochranu soukromí.

„Já myslím, že se shodneme na tom, že není normální, aby někdo nutil zastupitelstva, aby mazala obličeje. Ptal se třeba někdo nás, jestli může být přenos na ČT 24? Mně se nikdo neptal, jestli je souhlas. A když je přenos z ČT 24 a je záběr na galerii hostů, ptal se někdo hostů, jestli souhlasí s tím, zda je možné i jejich obličeje zveřejnit?“ tázal se dnes za sněmovním pultíkem poslanec a ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS).

"Já nemám nic k obsahu té novely. Otázka zní, jestli to vůbec potřebujeme. Přijde mi absurdní, že se podle stanoviska jednoho státního orgánu nedá zveřejňovat záznam z jednání zastupitelstva. To je přece absurdní přístup. Nikdy by mě nenapadlo, že to je možné. Garantuji všem pražským kolegům, že jsou desítky měst, které to prostě reálně dělají, nahrávají a zveřejňují a nikomu nemažou obličeje, ani za osm milionů, ani za 800 tisíc, ani zadarmo. Je to normální," uvedl také Stanjura.

„Praha kvůli tomu platí osm milionů korun ročně firmě, která na záznamech z jednání zastupitelstev rozostřuje obličeje lidí vystupujících v rozpravě,“ připomněl totiž předtím za předkladatele poslanec z ODS Boris Šťastný.

Každý má možnost vědět, jak kdo hlasuje

„Jsme přece veřejní činitelé a každý občan by měl mít právo vědět, jak který zastupitel hlasuje,“ uvedl pak na výtky některých poslanců ještě Šťastný.

Jak však nakonec k normě podotknul poslanec z KSČM Jan Klán, návrh má navíc omezit dosavadní právo občanů pořizovat si nahrávky z jednání pro vlastní potřebu, neboť i s tím by muselo zastupitelstvo dát souhlas.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…