Poslanci odsouhlasili peníze na provoz svých klubů

11.02.2014 15:44

Poslanecké kluby budou dostávat na svůj provoz příspěvky ze sněmovního rozpočtu, které budou stejné jako v loňském roce. Rozpočet pro kluby dnes totiž schválila sněmovna. Každý klub dostane měsíčně pevnou částku 24 500 korun a na každého poslance 3550 korun.

Poslanci odsouhlasili peníze na provoz svých klubů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Největší sumou bude disponovat klub ČSSD, který s 50 poslanci bude mít každý měsíc 202 tisíc korun. Hnutí ANO se 47 členy svého poslaneckého klubu obdrží 191 350 korun měsíčně. KDU-ČSL jako nejmenší vládní strana bude mít se 14 poslanci měsíční příspěvek 74 200 korun.

Stejně početný je i klub hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, jako nevládní frakce ale bude podle zákona mít nárok na příspěvek zhruba o třetinu vyšší, tedy na 96 460 korun. ODS, která má po odchodu Jiřího Pospíšila v klubu 15 členů, obdrží přes 101 tisíc korun. TOP 09 za svých 26 poslanců dostane 151 840 korun. Nejlépe na tom budou z nevládních frakcí komunisté, kteří mají 33 poslanců. Získají na ně 184 145 korun měsíčně.

Z příspěvků si poslanecký klub hradí kromě nákladů na běžný provoz například odborná stanoviska a expertizy nebo pronájem prostor k jednání mimo sněmovnu či zahraniční cesty svých členů. Frakce z příspěvku mohou hradit také pohoštění při pracovních jednáních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…