Poslanci projednají ústavní novelu o NKÚ. Parkanová je čeká ve středu

10.07.2012 14:15

AKTUALIZACE Sněmovna na nadcházející schůzi, která odstartovala dnes ve 14:15 hodin, bude kromě mnoha jiných bodů schvalovat i církevní restituce, proti nimž ostře vystupuje opozice. Schůze má trvat dva týdny. Kromě toho také poslanci rozhodnou o osudu Vlasty Parkanové. Ta dnes do sněmovny již dorazila a sedí v jednací síni.

Poslanci projednají ústavní novelu o NKÚ. Parkanová je čeká ve středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Po dnešním ránu je jasné, že poslanci na nadcházející schůzi, která odstartovala ve 14.15 hodin, rozhodnou o případném vydání místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání a to kvůli nákupu vojenských dopravních letadel CASA. Příslušný výbor dnes totiž doporučil vydat Parkanovou ke stíhání. Poslanci o ní na plénu pak budou hlasovat zřejmě ve středu odpoledne. Vyplynulo to z dnešního jednání sněmovny a jejích poslaneckých klubů.

Poslanci budou na nynější schůzi sněmovny projednávat ústavní novelu o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Související zákon o úřadu ale na program nezařadili. Ústavní novela a novela zákona o NKÚ leží ve sněmovně už déle než rok. Zatím byly projednány v prvním ze tří kol schvalování a ve výborech. Další projednávání ale vázlo na shodě na rozsahu rozšíření kompetencí.

Poslanci si dnes zařadili do programu také pět vládních novel zákonů v úvodním kole projednání - o sociálních službách, o dani z přidané hodnoty, o spotřebních daních, o doplňkovém penzijním spoření a občanský soudní řád. Vyřadili naopak schvalování mezinárodních smluv, protože je ještě neposoudil zahraniční výbor.

Sněmovna také hlasy koalice prosadila to, že o zákonech v závěrečném schvalování bude moci jednat každý jednací den do 21:00. Obvykle jsou pro ně vyčleněny středy a pátky od 09:00 do 14:00. To se bude týkat například zákona o církevních restitucích.

Naposledy o restitucích jednali v červnu

Poslanci o církevních restitucích naposledy jednali v pátek 22. června. Ani tehdy ale neukončili schvalování zákona a to přestože měli normu na stolech ve třetí etapě. Opozice totiž závěrečné schvalování brzdila, co mohla. Na programu tak byly obstrukce a také rozhodovalo veto, které prosadily dva poslanecké kluby – ČSSD a KSČM - na hlasování o předloze po 14. hodině. O normě se tak logicky nemohlo hlasovat po tomto čase.

Zda ale i nyní bude opozice normu brzdit, to není zcela jisté. „Nevíme, zda si ČSSD něco proti tomuto zákonu nepřipravila, ale zřejmě veto již nebude k tomuto zákonu uplatňováno,“ informoval pak dnes dopoledne ParlamentníListy.cz komunistický poslanec Miroslav Opálka.

Celkem 17 církví a církevní uskupení by mělo dostat zpět majetek v hodnotě 75 miliard korun a finanční vyrovnání ve výši 59 miliard v následujících třiceti letech. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.

Zákaz pobytu je odročen na září

Na zářijovou schůzi poslanci podle očekávání odročili hlasování o předloze, která zavádí zákaz pobytu za vybrané opakované přestupky. Vetoval ji prezident Václav Klaus. Totéž provedli v případě novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, kterou vrátil dolní komoře Senát.

Autorkou novely o zákazu pobytu za vybrané opakované přestupky je chomutovská exprimátorka za ODS Ivana Řápková. Podle Václava Klause byl ale zákon od svého počátku předmětem sporů, a to nejen, jak napsal prezident, pro svůj zjevný populismus a politickou účelovost, ale i pro svoji nedomyšlenost, snadnou zneužitelnost i možnou protiústavnost.

Klaus v odůvodnění svého veta připomněl, že poslanci návrh schválili až na druhý pokus a v senátu pro něj nezvedl ruku jediný zákonodárce. Proti jeho přijetí se postavila vláda i ombudsman. 

Tak silný odpor by podle hlavy státu neměla sněmovna ignorovat. Úřady by mohly podle novely uložit zákaz pobytu například za prostituci, konzumaci alkoholu nebo žebrání v místech, kde to zakazují obecní vyhlášky. 

S požadavkem, aby sněmovna jednala o nynějších potížích s novým systémem registru vozidel neuspěl sociální demokrat Roman Váňa.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…