Poslanci řekli ano zákonu o finanční podpoře kinematografie

20.03.2012 16:47

Zdá se, že nový zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie bude mít ve sněmovně zelenou. Poslanci totiž pro normu dnes zvedli ruce hned v prvním čtení. „Na tento střešní zákon o audiovizi čeká odborná obec již více než 15 let,“ podotkla k zákonu předkladatelka, ministryně kultury Alena Hanáková.

Poslanci řekli ano zákonu o finanční podpoře kinematografie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Nový zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie má změnit pravidla pro financování českého filmu. Zákon kromě jiného totiž nově upravuje fungování Státního fondu kinematografie, který bude mít podporu tohoto odvětví na starosti.

Například bude dostávat procento z každé prodané vstupenky do kina. Dosud měl nárok na jednu korunu ze vstupenky. Fond by měl získat peníze také od komerčních televizí a ze zpoplatnění filmů, které spravuje.

 „Na tento střešní zákon o audiovizi čeká odborná obec již více než 15 let. Současná právní úprava je již tak zastaralá, že Evropská komise shledává v existenci stávající úpravy neslučitelnost se základními svobodami EU a zároveň považuje rozdělování podpory dle této současné úpravy za netransparentní,“ uvedla dnes před poslanci ministryně kultury Alena Hanáková.

Fond bude spravovat i poplatky z vysílání reklamy

Fond bude podle ní do budoucna vykonávat i některé nové činnosti, například spravovat poplatky z vysílání reklamy. Ředitele fondu bude jmenovat ministr kultury, kromě toho bude fond řídit rada a dozorčí výbor. Radu fondu bude volit sněmovna na návrh ministra, a to "z řad uznávaných a zkušených osobností v oblasti kinematografie". Stejně tak bude sněmovna volit výbor fondu, který bude dohlížet na to, aby se peníze určené na podporu kinematografie utrácely účelně a hospodárně.

Jak připomněla ČTK, předseda vlády Petr Nečas již dříve odhadl, že komerční televize by měly do fondu na podporu kinematografie poskytnout asi 150 milionů korun. Zpoplatnění filmů ve správě fondu podle něj vynese asi 20 až 30 milionů korun. Příjmy by měl fond mít i z on-line služeb a od provozovatelů satelitních a kabelových televizí.

Opozice byla pro normu

Ministerstvo kultury, které návrh připravilo, obhajovalo nový zákon tím, že je potřeba sjednotit pravidla pro audiovizi v jednom zákoně a získat více prostředků na podporu českého filmu.

Pro normu zvedla ruce i opozice.  „Český film stojí dnes v rozpacích nad nejbližší budoucností. Důvodem není nedostatek talentů, schopností, řemesla, ale především nedostatečná státní podpora a legislativa. Film má mezi ostatními uměleckými obory výjimečné postavení díky tomu, že se zde prolíná umělecká činnost s technologicky a finančně náročnou výrobou,“ podotkla pak například poslankyně z KSČM Ivana Levá. Podle ní každý zákon, který podporuje rozvoj české kinematografie, je potřebný a velice užitečný.

„Proto poslanci za KSČM podpoří tento zákon a věřím, že v druhém čtení se zapojí též do diskuse,“ dodala Levá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…