Poslanci rozhodli: Veřejné instituce mají mít účty u ČNB

04.05.2012 11:10

Vláda ve sněmovně prosadila v prvním čtení novelu, podle níž veřejné instituce budou mít účet u České národní banky. Tam jim stát bude posílat příspěvky a dotace.

Poslanci rozhodli: Veřejné instituce mají mít účty u ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Na začátku dnešního jednacího dne měli poslanci na stole novelu, podle níž veřejné instituce budou mít účet u České národní banky, také schvalovali novelu zákona o rozpočtových pravidlech, kterou předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

O co v tomto zákonu jde? Cílem novely je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nová pravidla by podle ministerstva financí Miroslava Kalouska měla zlepšit správu veřejných financí.

Podle novely také budou muset veřejné instituce mít účet u České národní banky. Tam jim stát bude posílat příspěvky a dotace. S toutou změnou ovšem nesouhlasí kraje, přitom podobnou úpravu sněmovna loni na podzim odmítla jako zásah do pravomocí samosprávy.

Předlohu nyní dostane k projednání rozpočtový výbor sněmovny.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k zákonu zdůraznil, že podle nynější předlohy obce, kraje nebo veřejné vysoké školy nebudou muset mít účet jen u centrální banky. Peníze si budou moci z účtů u ČNB převádět na své nynější účty u komerčních bank. Všechny účty v ČNB by naopak měly povinně vést například Pozemkový fond České republiky nebo státní fondy, řekl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…