Poslanci rozhodují o daních. A Babiš hned začal chválit svůj projekt

22.12.2014 10:40

Zcela výjimečně poslanci dnes zasedli do svých lavic a to jen dva dny před Štědrým dnem. Pondělí sice nemá sněmovna v plánech jako jednací den, ale poslanci si před pár dny odhlasovali, že se sejdou, neboť musejí probrat a odhlasovat normy, které jim nedávno vrátil Senát.

Poslanci rozhodují o daních. A Babiš hned začal chválit svůj projekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: O návrhu rozpočtu se bude hlasovat co nejdříve

Poslanci se dnes zcela výjimečně sešli, aby rozhodli o dvojici předloh, které jim vrátil Senát. Pro dnešek se ale překvapivě omluvilo „pouze“ 27 poslanců. I členové vlády dnes ukázněně do dolní komory přišli – ve svých lavicích seděli jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak i vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) s Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Poslanci zasedají přitom jen dva dny před vánočními svátky.

„Já vím, že se tady tradičně někdo bude smát, ale v pátek KOBRA zatkla skupinu podvodníků na daních, kteří nás okradli o 330 milionů korun… Já bych chtěl jenom říci, že průměrný věk firmy, která dělá daňové podvody na náš státní rozpočet, je 24 dní a rekordní věk takové firmy je osm hodin. To znamená, že někdo založil firmu, okradl nás o DPH a firmu za osm hodin zlikvidoval. To je rekord," poznamenal hned na začátku ministr financí Andrej Babiš (ANO) k novele zákona o dani z přidané hodnoty, která má brojit proti daňovým únikům a senátoři k ní mimo jiné navrhli roční odklad zavedení daně 21 procent na prodej stavebních pozemků.

Novelu o DPH odešle sněmovna k podpisu prezidentovi Milošovi Zemanovi zřejmě v senátní verzi. Rozlišuje také lhůty pro firmy a živnostníky při podávání kontrolních výkazů o DPH. Tyto elektronické formuláře s údaji z daňových dokladů by měli plátci DPH z řad firem posílat finančním úřadům  od přespříštího roku vždy do 25. dne následujícího měsíce, fyzické osoby pak čtvrtletně.

Vládní předloha ponechává limit pro povinnou registraci k DPH na současném milionu korun, jinak by se od ledna snížila na 750 tisíc korun. Novinkou je rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. Novela má také do nově vzniklé desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty zanést suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Co dále mají poslanci na programu? Z normy, která některým pacientům prodlouží hrazené lázeňské pobyty, chce horní komora vyškrtnout povinné zveřejňování individuálních smluv mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními.

Ustanovení prosadil do zákona o veřejném zdravotním pojištění lidovec Ludvík Hovorka, přineslo by podle něho zprůhlednění systému. Nezveřejněná smlouva by podle jeho návrhu nebyla účinná. Senátoři ale tvrdí, že jsou tato ustanovení nepřipraveným přílepkem.

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…