Poslanci si pokoutně zvýšili platy, Kalousek nadával na alibismus

18.12.2012 20:55

Opozice dnes umožnila sněmovně odhlasovat zákon, který upravuje platy soudců a státních zástupců na 2,75 násobek průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře. Zároveň si ale nenápadně odhlasovali pozměňovací návrh, jímž se ruší odvody za sociální a zdravotní pojištění. „Poznal jsem, co je to alibismus,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Poslanci si pokoutně zvýšili platy, Kalousek nadával na alibismus
Foto: ods.cz
Popisek: Mgr. Jan Čechlovský

Poslanci KSČM a ČSSD se takzvaně „vypli“, tedy nepřihlásili se k hlasovacímu zařízení. V tom okamžiku pro sněmovnu vlastně nejsou, neboť je zařízení tak říkajíc nevidí. Tím se snižuje kvórum, tedy počet hlasů potřebný pro schválení zákona.

Nechtěli mít se zákonem nic společného, ale odvody z poslaneckých náhrad nechali zrušit

„Nechtěli jsme mít s tímto zákonem nic společného. Vláda o něm odmítla jednat a postavila Sněmovnu před hotovou věc,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Stejně zdůvodnil toto chování klubu i vůči pozměňovacímu návrhu poslance Jana Čechlovského (ODS), který ruší sociální a zdravotní odvody z poslaneckých i senátních náhrad.

Stejný postoj zaujal vůči tomuto zákonu i klub KSČM, který se také vypnul při hlasování pozměňovacího návrhu Čechlovského. „Ten zákon musel být schválen, protože soudci a státní zástupci by prostě v příštím roce nedostali platy,“ řekl předseda klubu KSČM. Ve svých stížnostech by pak podle Kováčika soudci uspěli a mohlo by to být výrazně dražší. Zřejmě proto už na tiskové konferenci po jednání klubu řekl o tomto zákonu Pavel Kováčik, že kdo si to způsobil (vláda a pravice) ať si to spraví. „Budeme zdrženliví v projevech i hlasování,“ řekl přítomným novinářům.

"Poslancům se přece jen podařilo vpašovat do zákona o zvýšení platů soudcům i drobné zvýšení poslaneckého příjmu,“ kritizuje předseda klubu VV Radek John. Připomněl i komickou situaci kolem pozměňovacího návrhu poslance Čechlovského. Když totiž chtěl předsedající sněmovny Lubomír Zaorálek, aby poslanec přečetl nahlas svůj pozměňovací návrh, ozvaly se nesouhlasné hlasy zprava i zleva. „Spousta poslanců pokřikovala, že ten pozměňovací návrh zná,“ zasmál se. „Prostě nechtěli, aby se četl nahlas, tak jsem to přečetl já, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že si neuvědomil, o čem hlasoval.“ (Hlasování o pozměňovacím návrhu Čechlovského můžete vidět ZDE).

Příjem poslanců se od nového roku zvýší o tři tisíce

Opoziční poslanci obecně říkají, že je třeba změnit systém tohoto odměňování. V prvé řadě ale bude zapotřebí zvýšit minimální mzdu. Ta už se řadu let nezvyšovala, upozorňuje opozice jednohlasně. Hned nato už prý bude možné řešit, jakým násobkem se budou odvíjet platy moci výkonné, soudní i zákonodárné. „Řekl bych, že i tyto orgány budou pak více motivovány, aby se v této zemi dařilo lépe. Zatím jim to, zdá se, může být jedno,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Pavel Kováčik.

„Nicméně si poslanci uštědřili vánoční nadílku,“ říká Radek John (VV). Podle něj si poslanci od ledna přilepší zhruba o tři tisíce korun. Věci veřejné hlasovaly jednomyslně proti novele Čechlovského, a tím i pro ponechání solidárních odvodů za sociální a zdravotní pojištění z poslaneckých náhrad. „Zejména v současné době mi to připadá, až řekl bych neslušné,“ konstatuje John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…