Poslanec kývá Kalouskovi: Premiér je na odpis. Země směřuje do ...

30.03.2013 6:02

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v názorové aréně pravidelných komentářů uplynulých dnů. Poslanec ČSSD Jiří Koskuba proti senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi tentokrát prozradí čtenářům ParlamentníchListů.cz své názory na (ne)zrušení sKarty, na přestřelku mezi premiérem a ministrem financí, která kvůli tomu vznikla i na to, zda by byla vhodnou velvyslankyní na Slovensku naše bývalá první dáma.

Poslanec kývá Kalouskovi: Premiér je na odpis. Země směřuje do ...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Premiér Petr Nečas oznámil, že je nakloněn definitivnímu ukončení celého projektu sociálních karet. Jaký signál tím vyslal občanům? Znamená to třeba i to, co prohlásil Miroslav Kalousek v Lidových novinách, že je premiér pod tlakem, protože je "předsedou strany na odpis"?

"Víte, ono jde o obecný problém, který vychází z toho, že když se dva perou, třetí se směje. A to v tomto případě platí, protože se mezi sebou dohadují dva koaliční politici, čehož samozřejmě využívá s velkou radostí opozice. Veřejně by se takovéto slovní přestřelky odehrávat neměly...Nicméně poté, co premiér Petr Nečas prohlásil, že sKarty možná skončí, bylo jasné, že se TOP 09, která je stvořila, bude bránit. Miroslav Kaloousek nemohl jednat jinak, ty karty byly jejich takovým dítětem, a tak přece nemůže říkat něco ve smyslu, že to jejich dítě je škaredé," řekl ParlamentnímListům.cz Jaroslav Kubera.

Jeho spolukomentující protějšek ze zmiňované opozice JIří Koskuba byl dle očekávání ostřejší. „Pan RNDr. Nečas již takřka tři roky vysílá premiérský signál za signálem. Je na lidech, aby si sami vyhodnotili, jaké kvality, napovídat jistě nepotřebují. Obávám se však, že k signálům radiomajáku, navádějícímu kupříkladu letadlo v bouři či mlze do bezpečí letiště, mají hodně daleko, bohužel. Jak pro jeho ODS, tak pro tuto zem. A to druhé konstatování je očividně dosti horší. Tedy žádný spásný maják ze Strakovky, spíše taková ta rušička. Možná i proto naše zem nesměřuje do bezpečného přístavu, ale podstatně jinam. Kam? Existuje na to dosti známé české slovo, ale slušnost mi brání je použít,“ reagoval na toto téma pro ParlamentníListy.cz Jiří Koskuba.

Nicméně v rámci spravedlnosti dodal, že na to, co popsal výše, není premiér rozhodně sám.

„Co pan Nečas zdědil, to zdědil. Nebyla to žádná sláva. Jenže Karel IV. jako mladý kralevic také nepřevzal od svého toulavého otce Hradčany a země Koruny české v ideálním stavu. Také mohl pokračovat v devastaci. On však vše zvelebil. Očividně měl na vládnutí vůli i buňky. Ale mj. - Karel loupeživé rytíře na hrdle trestal. Místo toho, aby si je k vládnutí svému přizval. Obávám se, že právě v tomto odlišném přístupu je problém nejen posledního pana premiéra. Kéž alespoň tomu budoucímu se v hlavě rozsvítí. Jinak s panem ministrem Kalouskem, zcela výjimečně, tentokrát jistě souhlasí většina země. Pan premiér je na odpis, jenže to už dávno. A s ním, což pan ministr taktně pozapomněl poznamenat, celá vláda,“ pokračoval dále sociálnědemokratický poslanec.

Jediný úspěch TOP 09? Angažmá "jeho jasnosti"

Podle něj je rovněž přinejmenším zvláštní, že skutečný vůdce TOP 09 s tímto konstatováním přichází až nyní. Kdy i sám pan premiér, byť se značným zpožděním, poměrně moudře couvá od dalšího nesmyslu, který vznikl, jako ostatně řada dalších a dalších, právě v dílně „topky“. 

„Bezpochyby nezištně, jak taky jinak! Ona ta Česká spořitelna to jistě měla dělat z čistě humanitárních pohnutek. Ještě že ty lidumilné banky v EU máme. Kde bychom bez nich byli, že? Pevně však doufám, že budou-li zatím sKarty zrušeny, snad nikoho ze zainteresovaných z toho neklepne pepka. Jak můžeme číst v denním tisku, a já to znám z praxe, díky páně Hegerovým reformám a útlumu akutních nemocničních lůžek je čím dál obtížnější pacienta totiž vůbec někam uložit. Chybička se  vloudila. TOP 09 se totiž povedlo jedno jediné – angažmá Jeho Jasnosti. Pak už nic, je mi líto,“ poznamenal Koskuba.

Konec údajné úplatkářské aféry ve Věcech veřejných

Soud rozhodl v tomto týdnu o nevině Víta Bárty a definitivně tak ukončil "úplatkářskou aféru" ve VV...Bárta prohlásil, že je to vítězství dobra nad zlem (mírně parafrázováno). Souhlasí s ním i další poslanci ve sněmovně? Co si o tom myslí oba zde komentující muži?

"Víte, já tyhle věci opravdu moc neumím - nevidím do nich, těžko mohu tedy zasvěceně komentovat to zda, proč a jak to mělo dopadnout nebo dopadlo. Pravdou však je, že celá ta záležitost údajného uplácení ve Věcech veřejných rozhodně není typickým kriminálním případem, ale politickým bojem. Ten se bohužel často odehrává už i na podnikatelské půdě, kdy se konkurence vyřizuje kriminalizací nebo alespoň trestními oznámeními, které než se uzavřou, stojí toho dotyčného postiženého spoustu sil. Nepravosti je správné stíhat, ovšem pokud se u nás začíná stíhat i špatné rozhodnutí, které se někomu - třeba jen proto, že je z opozice - nelíbí, to už je velmi nebezpečné. (v této souvislosti zmínil senátor události na pražském magistrátu ohledně vyšetřování kauzy kolem Opencard).

Koskuba: Justice vyslala děsivý vzkaz

„Dobro vítězí nad zlem stále toliko v pohádkách. Hodlá-li tedy pan Bárta ukončit svou politickou kariéru a věnovat se pohádkářství, proč ne, hloupý není, umí být i vtipný. Rozhodně pak napáchá méně škod, než se mu ve sněmovně napáchat podařilo. Je mi líto, ale jeho koaliční éru mu nezapomenu. Zatím dokonce ani nejsem přesvědčen, že nevolená pidistrana LIDEM je pouhým nechtěným genetickým zmetkem veverčáků. Spíše o čistě účelovou mutaci. Kdyby se tak totiž nestalo, byly by už za námi předčasné volby. A VV by tak patřily jenom do pohádek, protože na legendy to asi nebude…“ uvedl pro ParlamentníListy.cz dál Koskuba.

Přiznal, že pravdu o úplatcích Věcí veřejných nezná. „Jisté je, že dle naší nestranné justice to prý na půdě sněmovny není problém. Volně vyloženo – to i krabici vína je legální a tudíž lépe převzít na parlamentní půdě? Poměrně děsivý vzkaz! Ale což nemá „Spravedlnost“ zavázané oči? Ta naše určitě. Ale nejen pan Bárta je očištěn. Pokud vím, i kolega Škárka. A to, že ještě před rozhodnutím soudů začal zásadně hlasovat s vládou, je jistě čistá náhoda. Víte, já si o spravedlnosti v naší zemi nedělám vůbec žádné iluze. Přitom je tolik potřebná. Podle mne to politici moc a moc podceňují. Ono se to však nejen jim vymstí. Morálka totiž pak logicky upadá. A tak začínáme víc než dobro a zlo rozlišovat spíše jenom lumpárny malé a velké,“ poukázal na nebezpečný jev poslanec. A pokračoval:

„Třeba nedávno jste psali o serverech šířících nenávist vůči seniorům. I vás nepřekvapuje, že to nikdo nevyšetřuje? Byly by stejně přehlíženy nenávistné servery o jistých snědších národnostních menšinách? Neřku-li některých biblických národech? Na něco podobného snad nikdo nemusí podávat trestní oznámení. To by se mělo vyšetřovat automaticky. Místo toho se řeší trestní oznámení nesmyslná. Jistě – mediálně zajímavější. Jenže o tomhle spravedlnost není,“ uzavřel druhé téma Koskuba.

Půjde Lívia Klausová na Slovensko jako velvyslankyně?

Prezident Miloš Zeman navrhl bývalou první dámu, manželku Václava Klause, Líviu, jako velvyslankyni ČR na Slovensku. Co o tom soudí Jiří Koskuba a Jaroslav Kubera? 

„To tedy není moc dobrý nápad. Tajně jsem doufal, že by to mohla být dobrá trafika pro mne. Narodil jsem se jako Čechoslovák, brynzové halušky miluji. Jazykově pro tuto lokalitu vybaven jsem a má paní je z Uher. Mohli bychom tam proto urovnávat i věčné slovensko-maďarské spory. Škoda jen, že náš pan předseda se vůbec nestará, na rozdíl od jiných, o trafiky pro své spolubojovníky…“ posteskl si s jistou nadsázkou nejprve Koskuba. Pak však již pokračoval vážně.

„Ale proč ne. Jenom si myslím, že tohle je v kompetenci někoho jiného, než pana prezidenta. Byť na druhé straně, proč nevyslovit svůj názor? To snad hlava země smí. Paní Lívia by to tam jistě zvládla, je to bezpochyby velmi trpělivá a schopná žena. Proč si to myslím snad nikomu vysvětlovat nemusím. Ale byla-li by velvyslankyní tam či kdekoliv jinde, je třeba najít také ještě vysokou funkci pro pana Václava. Osobně sice náš nedávný první pár neznám, nejsem si však jistý, zda-li by panu manželovi nedělalo problém oslovení určené toliko jeho choti - Vaše Excelence,“ zapochyboval Koskuba.

Potom však upozornil na to, že se vší úctou, jsou ještě i mnohé daleko složitější problémy. „Jako třeba prosím některé naše horlivé novináře, aby přestali hýkat, že si parlament vzal velikonoční prázdniny. Když jsou sami narozdíl od politiků tak chytří a pracovití, mohli si už dávno něco spočítat. Kdyby si totiž parlament vzal dovolenou až do konce volebního období, možná by to tuhle zem přišlo daleko levněji, než bude-li ještě zasedat. Na to netřeba být ani génius. Co je však nejsmutnější, on to snad ani není vtip. Za to sluší lidu se omluvit. Proto přeju alespoň hezké Velikonoce,“ uzavřel komentář tohoto týdne poslanec Jiří Koskuba.

Kubera: Jestli někdo tvrdí, že diplomati musí mít speciální školy, tak to nechápu...

Podle senátora Jaroslava Kubery je záležitost kolem Lívie Klausové celá poněkud zvláštní. "Jestli tu někdo (ministr zahraničí) tvrdí, že na práci velvyslance v jakékoli zemi musí být nutně nějaká diplomatická škola, poněvadž to je jediná přijatelná kvalifikace, pak tedy nevím, jak se dívat na nedávnou i dávnou historii naší země. Cožpak tam opravdu všichni měli nějakou diplomatickou školu - herečka, herec apod.? Navíc nelze ani hovořit o tom, že by to bylo nějaké české specifikum - děje se to všude ve světě. Mnohdy stačí třeba jen přátelský vztah z dětství," pozastavil se nad reakcí Karla Schwarzenberga.

Podle něj by České republice určitě Livia Klausová ostudu neudělala. "Ona je vrozená diplomatka, což potvrdí každý, kdo ji měl možnost osobně poznat. Navíc - dáma, která vydržela tolik dlouhých let s Klausem, má nejlepší předpoklady pro to, aby se diplomatkou stala," zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz senátor Kubera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…