Rath griluje Urbana: To máš za Dalíka, Topolánka a ČEZ

08.04.2012 17:41

Středočeská ČSSD už má jasno, kdo se objeví na její kandidátce pro podzimní krajské volby. Povede ji hejtman David Rath, nefiguruje však na ní exministr průmyslu a nynější poslanec Milan Urban. Ten je proto přesvědčen, že demokracie a svoboda v krajské organizaci pláčou. Naopak volební lídr to přičítá kauzám, v nichž jeho rival figuroval.

Rath griluje Urbana: To máš za Dalíka, Topolánka a ČEZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Konference středočeské ČSSD nijak nepřekvapila, když za lídra pro letošní krajské volby zvolila hlasy 92 delegátů ze 111 dosavadního hejtmana Davida Ratha. Na přední místo kandidátní listiny se dostal i poslanec Richard Dolejš, předseda krajské ČSSD. Naopak další z poslanců Milan Urban, bývalý ministr průmyslu, u spolustraníků neuspěl a v podzimních volbách se tak o přízeň voličů ucházet nebude.

„Myslím, že mu hodně uškodilo Toskánsko s ČEZem, kde byl ve stejnou dobu i Dalík a Topolánek,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz David Rath Toskánskou aféru, která vypukla koncem července 2009, kdy deník MF Dnes zveřejnil reportáž o neformálním setkání předních  politiků s vlivnými lobbisty a podnikateli v toskánském letovisku Monte Argentario.

Provázanost s Tvrdíkem a osvobození znečišťovatelů od poplatků

Od této události už ale uplynuly téměř tři roky a mezitím se konaly parlamentní volby, z nichž Urban postoupil do sněmovny se dvanáctým nejvyšším počtem preferenčních hlasů (13 756) ze všech dvou set poslanců, když jen nepatrně zaostal právě za Rathem (13 817). Navíc je Urban úspěšným lídrem za okres Kutná Hora, v němž ve zmíněných volbách získala ČSSD 28,2 procenta, zatímco její celostátní průměr byl jen 22,1 procenta.

„Také jeho provázanost s Tvrdíkem hodně lidem vadí. Navíc v poslední době patřil k těm, co prosadili osvobození znečišťovatelů od poplatků, za čímž lidé vidí něco nekalého a nebezpečného pro zdraví lidí v průmyslových oblastech. Milan dostal už jasný signál, když neobhájil post místopředsedy strany. Nyní není ani na kandidátce,“ přidává Rath další možné důvody Urbanova neúspěchu.

Kdo neposlouchá, je ze strany vyloučen

Zcela odlišně se na výsledky středočeských „primárek“ ČSSD dívá samotný Urban. Bývalý ministr průmyslu a obchodu (2003 až 2006) Špidlovy vlády sice neobhájil post místopředsedy strany a chybí i ve stínové vládě Bohuslava Sobotky, ale ve sněmovně je předsedou hospodářského výboru, tedy jednoho z mála, v jehož čele stojí poslanec sociální demokracie.

„Je to celkem jednoduché. Doktor Rath společně s Richardem Dolejšem a Markem Semerádem si nepřejí jakoukoliv konkurenci,“ zmiňuje Milan Urban pro ParlamentníListy.cz kromě hejtmana a středočeského šéfa ČSSD i předsedu kolínské organizace strany. „Vytvořili proto systém, který je složen z delegátů hlasujících podle předem daného scénáře. Kdo je neposlouchá, je vyloučen stejně jako například 75 členů kolínské organizace včetně zakládajících členů,“ dodává exministr.

Politika pro Dolejšovy VIP klienty vede do slepé uličky

Je přesvědčen, že se z krajské organizace vytrácejí nejdůležitější principy strany. „Demokracie a svoboda jako základní pilíře více než stotřicetileté politiky sociální demokracie pláčou a scházejí na úbytě. Politika pro VIP klienty Richarda Dolejše vede do slepé uličky. Uvidíme, jestli bude někdy dost statečných lidí na to, abychom to změnili,“ přemýšlí Urban, jehož na kandidátku hlasy delegátů nepustily.

Nebude se tak moci podílet na plnění toho, co chtějí sociální demokraté v případě volebního vítězství v kraji prosazovat. „Nepřipustíme záměry pravice prodat krajské nemocnice nebo zprivatizovat domovy pro seniory. Budeme pokračovat v projektu školních autobusů zdarma, v modernizaci středních škol a v podpoře investic do mateřských a základních škol,“ prozradil hlavní body programu předseda středočeské ČSSD Dolejš.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…