Rusnokova vláda je chyba, ale pravicová by byla katastrofa. Odpadlík z ODS proto nejspíš odejde

24.07.2013 20:57

Vládě Jiřího Rusnoka podporu nezařazený poslanec Radim Fiala nedá, protože podle něj nový kabinet nepotřebuje důvěru k tomu, aby splnil svůj hlavní úkol, což by měla být příprava předčasných voleb. Zároveň ale nechce hlasovat s donedávna vládnoucí koalicí, jejíž bilanci vládnutí považuje bývalý člen ODS za opravdu katastrofální.

Rusnokova vláda je chyba, ale pravicová by byla katastrofa. Odpadlík z ODS proto nejspíš odejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Radim Fiala

Až se bude 7. nebo 8. srpna hlasovat o důvěře pro vládu Jiřího Rusnoka, opustí nejspíš nezařazený poslanec Radim Fiala jednací sál Poslanecké sněmovny. „Rusnokově vládě důvěru nedám, protože tuto vládu považuji za prezidentskou vládu a jejím hlavním úkolem by mělo být připravit předčasné volby. A k tomu, aby tato vláda připravila předčasné volby, nepotřebuje důvěru,“ říká pro ParlamentníListy.cz Radim Fiala.

Nezařazený poslanec, jenž v listopadu minulého roku na protest proti zvyšování daní opustil ODS i její poslanecký klub, ale evidentně nechce mít nic společného ani s nečasovskou koalicí. „Musím říct, že nechci hlasovat s donedávna vládnoucí koalicí, jejíž bilance vládnutí je opravdu katastrofální. To znamená, že nebudu ani proti této Rusnokově vládě a pravděpodobně odejdu ze sálu. Chci ale jasně říct, že nejde o žádný alibismus, ale že je to o mém politickém postoji vůči Rusnokově vládě,“ vysvětluje Radim Fiala.

O důvěře pro Rusnokovu vládu se nemusí hlasovat jen jednou

Jak vláda Jiřího Rusnoka při hlasování dopadne, si však odhadnout netroufá. „Samozřejmě nevím, jak daleko jsou vyjednávání, nicméně si dokážu představit, že byť to nemusí být při tomto hlasování, tak nakonec Rusnokova vláda důvěru získá. Proto si myslím, že jsme 17. července nehlasovali o rozpuštění sněmovny naposledy,“ myslí si nezařazený poslanec.

Taková možnost však nastane jen v případě, že by prezident Miloš Zeman i ve svém případném druhém pokusu jmenoval premiérem znovu ekonoma Jiřího Rusnoka. „Samozřejmě to nemohu vědět, ale myslím si, že to tak může být. A pokud by pak Rusnokova vláda důvěru získala, tak bude bývalá koalice za takových okolností hlasovat pro rozpuštění sněmovny,“ očekává Radim Fiala.

O podpoře bývalé koalice nezařazený poslanec neuvažuje

Jeho bývalý stranický kolega Michal Doktor, který stejně jako on opustil ODS, slíbil podporu vládě Miroslavy Němcové, tedy pokračování nečasovského kabinetu bez Petra Nečase. „To, že Michal Doktor odešel z ODS, byl pravděpodobně jakýsi výraz nesouhlasu s tím, co se v ODS v minulosti dělo. Ale na tom, že zůstal pravicovým politikem a má důvěru v ODS, se asi nic nezměnilo,“ domnívá se Radim Fiala, přičemž pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že sám by ruku pro kabinet Miroslavy Němcové nezvedl.

Kdyby vládla Němcová, nebylo by to fér vůči občanům

Po zamítnutí rozpustit sněmovnu považuje všechna zbývající řešení za polovičatá. „Prezidentská vláda premiéra Rusnoka je vláda nepolitická, a tak bude těžko v této sněmovně obhajovat některé své věci. Kdyby tu byla vláda paní Němcové, tak by to nebylo úplně fér vůči občanům, protože jednou vláda koalice padla. Jediným čistým politickým řešením jsou dnes předčasné volby, aby lidé rozhodli o politické budoucnosti této země znovu,“ tvrdí Radim Fiala.

Zdůvodňuje to tím, že se za více než tři roky od posledních voleb politické poměry v republice změnily, a proto bude pro předčasné volby hlasovat i v příštích měsících, pokud tato příležitost bude. „Jinak to jsou pořád jen politické handly, pořád se budeme handrkovat. Strávíme spoustu času tím, jestli tu bude tahle vláda, nebo jiná, jestli tu budou tihle ministři, nebo tamti, jestli se budou řídit takhle ta ministerstva, nebo jinak, a stejně až dosáhneme nějakého výsledku, tak bude konec volebního období,“ argumentuje nezařazený poslanec.

Vše kromě rozpuštění sněmovny je ztráta času 

Na rozdíl od mnoha jiných poslanců, jimž jde jen o to setrvat ve sněmovních lavicích až do konce čtyřletého volebního období, nahlíží Radim Fiala na věc i z pohledu společnosti. „Podle mě je to ztráta času. Nejraději bych rozpustil sněmovnu a nechal z nových parlamentních voleb vzejít novou vládu, která by před sebou měla nové volební období a více času pro to, aby tuto zemi spravovala,“ dodává pro ParlamentníListy.cz poslanec Radim Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…