Situace na Ukrajině ve sněmovně: Poslanci se přeli a přeli o stanoviska

07.05.2014 18:35

Poslanci se dohadovali ve sněmovně o situaci na Ukrajině a k tomu měli v úmyslu přijmout stanovisko, jakou má zastávat vláda pozici, co se týče masakru v Oděse. Debata to sice byla dlouhá, ale na jejím konci nakonec přece jen podpořili volby na Ukrajině a odsoudili i násilí v Oděse.

Situace na Ukrajině ve sněmovně: Poslanci se přeli a přeli o stanoviska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Dolní komora Parlamentu dala zelenou usnesení, jež odsuzuje násilí v ukrajinské Oděse, kde je prý nutné vyšetřit a potrestat viníky nedávného masakru, při němž zemřelo přes čtyřicet lidí. Poslanci také podpořili konání demokratických prezidentských voleb na Ukrajině, které se mají konat 25. května. Je prý ale nutné, aby na volby dohlíželi pozorovatelé OBSE.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nakonec za toto usnesení poslancům poděkoval, neboť je podle něj nutné, aby poslanci a Ministerstvo zahraničních věcí byli v této věci zajedno. „Já bych jenom chtěl poděkovat za dnešní debatu. Všude říkám, že v České republice jsme dnes schopni se dohodnout na podstatných věcech v zahraniční politice. Jsem rád, že i ta debata dnes podle toho vypadala. Děkuji za ni," řekl.

V rozpravě předtím Zaorálek poznamenal, že se Ukrajina nachází na „břehu vojenského konfliktu“. Podle něj je tam situace „mimořádně vážná". Zaorálek také připomněl, že ukrajinská vláda souhlasila s tím, aby se při vyšetřování dřívějších násilností v Kyjevě využilo Mezinárodního trestního tribunálu.

Foldyna: Já z vás dostanu snad infarkt

Co se týče debaty, tak i kolem tak závažného problému se politici přeli. Třeba sociálního demokrata Jaroslava Foldynu rozčílilo to, jak se k tématu vyjádřil předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

„Já jsem jak v Jiříkově vidění. Nezlobte se, pane poslanče Schwarzenbergu, o mě se pokouší infarkt z vašich slov," nasadil Foldyna na knížete.

„Vy tady říkáte, že je legitimní, aby země nasadila vojáky proti svým občanům. To říkáte tady vy, který jste v roce 1999 podporoval bombardování Jugoslávie, když ozbrojené skupiny UCK rabovaly, bombardovaly a zabíjely v Srbsku! Vy jste nechali ukrást Srbsku jeho zemi! Vy jste řekli, že to je legální, nechali jste si to posvětit kde čím a teď tady moralizujete a apelujete,"  zmínil směrem ke Schwarzenbergovi Foldyna.

„Aby pan poslanec Foldyna nasedl na lep falešným informacím. Já jsem nikdy nepodporoval bombardování Srbska,“ ohradil se ale v poznámce Schwarzenberg.

Stropnický: Mé informace ministra asi na tuto debatu nestačí

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) k rozjitřené slovní potyčce, z níž vyplývalo, že poslanci mají zřejmě v rukách o situaci na Ukrajině podrobné informace, podotknul, že on má na stole jenom ty informace, které ze statutu ministra může mít.

„Já disponuji pouze těmi, kterými disponuje prostý ministr obrany členské země aliance a Evropské unie, a to tedy na jednoznačné soudy při nejlepší vůli nestačí. Ta situace je příliš vážná, než abychom z ní dělali předmět kampaně. A možná si trošku dejme i pozor na laciné paralely, často jsou efektní, ale ještě častěji jsou mylné. A také možná na některé analýzy, které jsou postavené často na televizních šotech nebo internetových spotech, ale ze všeho nejvíc na řízených emocích. My jsme totiž svědky poměrně rafinované dezinformační a provokační kampaně, která se nezastaví ani před záměrným vytvářením obětí," udeřil Stropnický.

„Vysloužilci s kuklami a kalašnikovy, vydávaní za ochránce občanských práv ruské menšiny, a na druhé straně frustrovaný a decimovaný ukrajinský národ, to vše velmi zkomplikované několika militantními ukrajinskými skupinami. Čili při vší úctě je to přece jenom o něco složitější. A ještě snad jenom malá poznámka na závěr. Když se hyperkriticky a povýšeně bavíme o evropských politicích, bavíme se o sobě.To jsme my. Nebo už ne?“ otázal se poslanců Stropnický.

Kalousek: Měli byste si vyjasnit jinou věc

O slovo se přihlásil i šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Mně se líbilo vystoupení Martina Stropnického. Rád bych ale připomněl předsedovi vašeho hnutí, že on tvrdí, že není politik. Nemohli byste si to vyjasnit, kdo tím politikem u vás je a kdo ne?“ zmínil ironicky Kalousek.

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) v debatě mimo jiné upřesnil, že „nejsme svědky eskalujícího konfliktu uvnitř ukrajinské společnosti, jak se nás snaží přesvědčit propaganda, ale profesionálně vedené paravojenské organizace“.

Předseda komunistů Vojtěch Filip poslance nakonec poučil o tom, aby nepoužívali dvojí metr v debatách. „Dvojí metr na mezinárodní situaci se vždy vymstí,“ poznamenal kromě jiného Filip, kterému se zase nelíbilo, že poslanci měli připomínky ke zprávě Kateřiny Konečné (KSČM). Debatu o situaci na Ukrajině si totiž vyžádali komunisté.

Rusko z incidentu viní ukrajinské pravicové extremisty

Co se týče masakru v Oděse, minulý pátek tam v Domě odborů uhořelo nebo se udusilo 46 lidí z řad proruských radikálů. Ukryli se tam před odvetou davu fotbalových fanoušků, které předtím napadli se střelnými zbraněmi, sekyrami a řetězy. Rusko z tohoto incidentu viní ukrajinské pravicové extremisty; podle Kyjeva vyprovokoval incident útočící dav separatistů. K vyšetření událostí vyzvala Ukrajinu už dříve i Evropská unie. Vláda v Kyjevě to slíbila. Přizve prý i zahraniční experty. Požadavek na podrobné vyšetřování dnes vznesl i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…